Un subiect de meditatie

A fost la moda in anii ‘60… Astazi e mai mult decat atat. Potrivit ultimelor date stiintifice, yoga si meditatia iti pot influenta sanatatea, cariera si viata sexuala.

Natalie Imbruglia, Sting, Trudie Styler, Madonna, Woody Harrelson, Goldie Hawn si Courtney Love sint doar citeva nume din pleiada de celebritati din lumea muzicii si a filmului devotate trup si suflet uneia dintre cele mai mediatizate, controversate si (de ce nu?) adulate discipline ale mileniului trecut: yoga. Adevarul e ca nici in mileniul acesta nu poti deschide o revista fara a citi marturisirea nu stiu carei vedete ce si-a regasit echilibrul si puterea de a merge inainte datorita acestei practici.


Noii evanghelisti ai curentului sustin ca yoga elibereaza stresul, imbunatateste viata sexuala, tonifica musculatura, restabileste echilibrul mental si pacea sufleteasca. Pe scurt, yoga si meditatia sint din nou la moda, iar cele mai trendy gym-uri si spa-uri din lume au renuntat (partial, desigur) la clasele de aerobic si de spinning pentru a raspunde noii solicitari. Sigur, yoga a fost la moda si inainte.

Chiar daca europenii au descoperit-o abia la inceputul secolului trecut, in India aceasta se practica de mii de ani, ca o disciplina etica si fizica. Dincolo de granitele Indiei, insa, ea a fost preluata partial, insistindu-se asupra exercitiilor ce pun accent pe respiratie si postura. Unul dintre marii sustinatori ai curentului a fost Yehudi Menuhin (elev al lui B.K.S. Yengar, unul dintre primii profesori care au adus yoga in Europa, in anii ‘60). Atunci (ca si acum, de altfel), orice curent venit din Orient era asimilat cu repeziciune si ridicat la rang de moda. Cu atit mai mult, yoga, cu aerul ei mistic, avea reteta perfecta pentru a impresiona civilizatia apuseana: oferea un pachet complet, plin de cuvinte esoterice (guru, pacea interioara, libertate) si se preda din carti pline cu poze de initiati indieni, cu trupurile contorsionate in pozitii exotice.


Apoi, la sfirsitul anilor ‘70, pasiunea pentru yoga a palit in fata lui Jane Fonda si a celebrului ei aerobic si, timp de aproape doua decenii, ni s-a spus ca, daca vrem sa avem un trup superb si sanatos, trebuie sa ardem (caloriile). Dar inceputul noului mileniu a adus o alta perspectiva si dorinta de a avea ceva mai mult decit un corp tonifiat. Am descoperit ca avem nevoie de armonie, de echilibru, de o minte limpede si linistita intr-un corp energic.

Si iata cum yoga a inceput sa fie din nou vinduta in cele mai renumite gym-uri din L.A. (odinioara interesate doar de masa musculara), in forme comerciale („power yoga’), ce implica sarituri si pozitii ciudate. Unii adepti yoga sustin ca a fost o tradare. Eu cred ca a fost „adaptare’. La urma urmei, power yoga e un sistem yoghin autentic (cu exceptia ritmurilor hip-hop, din varianta actuala), dezvoltat pentru tinerii hindusi si conceput anume pentru trupurile tinere si foarte flexibile. Unele miscari (de exemplu, extensiile ample pe spate), insa, in varianta moderna, sint duse la extrem si trebuie sa fii foarte atent in practicarea lor. Dar, tocmai pentru ca poate fi extrem de puternica, fara un profesor bun yoga poate deveni periculoasa.


In yoga se spune ca fiecare postura este o terapie in sine – stimuleaza intregul sistem intern al organismului, mobilizeaza articulatiile, intinde coloana vertebrala, imbunatateste postura si circulatia sanguina, reduce durerile, da forta si energie. Daca reusesti sa-ti controlezi mintea, poti deveni mai puternic, pentru ca poti acorda atentia cuvenita acelor amanunte care-ti pot mari potentialul vital. Asa cum, prin cure regulate de detoxifiere, iti poti creste nivelul de energie, prin exercitii speciale de limpezire a mintii iti poti mari potentialul psihic si mental.


De cele mai multe ori, oamenii se apropie de yoga pentru ca sint tensionati, stresati, nefericiti sau pentru ca sufera de… dureri de spate. Studiile au aratat ca barbatii incep exercitii yoga la recomandarea medicului, in urma unui accident sportiv. Altii pentru ca au aflat ca, prin numai citeva exercitii de respiratie yoga, iti poti modifica intreaga chimie a corpului. „Exista citeva cursuri de respiratie de-a dreptul ne­bunesti’, spune Mary Steward, un celebru guru yoga din Marea Britanie, intr-un interviu acordat revistei Vogue,


„Am vazut profesori care cer elevilor sa-si tina respiratia pina ce pupilele li se dilata si ajung sa-si imagineze ca se intimpla ceva extraordinar. Da, e un exercitiu de imaginatie foarte bun, dar te rupe complet de realitate. Am intilnit oameni care au ajuns in spital pentru ca au fost obligati sa se trezeasca la 4 dimineata pentru o sedinta de 4-5 ore de meditatie, fa­ra a putea sa manince sau sa bea ceva, fiind siliti sa stea intr-o pozitie nu tocmai confortabila. Astfel de exercitii nu apar in nici una din scrierile sanscrite. Yoga nu are nimic de-a face cu astfel de manifestari. Nu trebuie sa dormi pe un pat de cuie si nici sa umbli pe carbuni incinsi. Scopul pozitiilor traditionale este acela de a pregati corpul pentru meditatie, in asa fel incit practicantul sa poata sta drept, linistit si relaxat.


Bhagavad Gita, un text sacru de filosofie hindusa, scris cindva intre anii 600-800 i.e.n., foarte cunoscut in India, spune urmatoarele: „Yoga inseamna armonie. Nu e pentru cel care maninca prea mult sau pentru cel care maninca prea putin. Nu e pentru cel care doarme prea mult sau doarme prea putin.’ Yoga nu are nimic de-a face cu excesul, cu oboseala sau cu frustrarea. Dupa o ora de yoga nu trebuie sa cazi epuizat. Trebuie sa te simti cu picioarele pe pamint, constient si calm, cu un potential de energie ce trebuie sa creasca zi dupa zi. „Unirea celor trei elemente: fizic, mental si spiritual, e menita sa te invete umilinta’, spune Mary Steward. Dar acest sistem nu functioneaza pentru oricine.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet