Măștile ar putea reduce considerabil răspândirea noului coronavirus. Este concluzia unui nou studiu realizat de un grup de oameni de știință britanici.
Un studiu realizat de Universitățile Cambridge și Greenwich arată că utilizarea pe scară largă a măștilor ar putea reduce rata de transmitere a Covid-19 până la niveluri controlabile la nivel național dacă vine în completarea măsurilor de izolare. De asemenea, asta ar putea preveni un al doilea val al pandemiei.
Richard Stutt, unul dintre autorii studiului, a declarat că „analizele noastre susţin adoptarea în mod imediat şi universal a măştilor de către public”. Acesta mai spune și că purtarea măștii este o modalitate de gestionare a pandemiei şi de repornire a activităţii economice până la inventarea unui vaccin pentru coronavirus.
Pentru că Covid-19 este o boală necunoscută anterior, dovezile ştiinţifice cu privire la eficacitatea măştilor în încetinirea transmiterii bolii respiratorii au fost limitate. După mai multe cercetări însă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent că acum recomandă tuturor să poarte şi măşti artizanale în public în vederea reducerii răspândirii bolii.
În toate scenariile analizate în studiu, utilizarea în mod obişnuit a măştii de către 50% sau mai mult din populaţie a redus răspândirea COVID-19. Constatările cercetătorilor au fost publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society A. Alți specialiști consideră însă că această măsură nu este atât de eficientă precum se susține. Brooks Pollock, expertă în boli infecţioase la Universitatea din Bristol, a declarat că, în opinia sa, impactul probabil al măştilor ar fi mult mai mic decât se estimează.
CONȚINUT VIDEO ELLEÎn România, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie și după 15 iunie, când va avea loc o nouă etapă de relaxarea a restricțiilor impus de autorități. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, declara recent următoarele: „Dacă situaţia nu este stabilă, unele măsuri trebuie să se prelungească. Nu putem renunţa la măşti, nu putem renunţa la anumite măsuri încă de restricţie care vor trebui să fie în continuare aplicate.”
Foto: Shutterstock