Uita de monodiete si de indulcitorii artificiali care ne ameninta sanatatea. Bun-venit micilor portii sanatoase care ajuta la o slabire sigura si de lunga durata!
Este foarte normal sa vrei sa pierzi cateva kilograme intr-o perioada cat mai scurta. Dar este oare recomandat acest lucru? Un rapot public intitulat ,,Regimurile de slabire: alegeri riscante, a dat recent alarma si a pus la indoiala interesul pentru dieta cu proteine care te scapa rapid de kilogramele in plus, dar care mai apoi te surprinde cu o greutatate mai mare si cu o sanatate pusa in pericol.
In paralel, nu ne punem niciodata intrebari legate de alimentatia noastra, de indulcitori, aditivi chimici, pesticide, metale grele, zaharuri si grasimile ascunse in produsele industriale…
Cum sa faci fata acestor amenintari? Sprijinindu-te pe ideea ca ,, Acesta nu este un regim ci un nou mod de viata, cel sanatos. Vestea buna este ca exista calea spre o alimentatie sanatoasa, bio si diversificata.
Solutia? Eliminarea variantei anglo-saxonilor ,, green women dont get fat. De data aceasta poti consuma cu placere din toate, dar cate putin!
Marile principii
1. Se adauga legumele
Ideea este de a-ti imagina meniurile in jurul unui farfurii de legume. Cel mai bun reper? Este nevoie ca fiecare masa sa contina 50% legume (salate, legume crude sau fierte, supe). Caci, prea multa carne inseamna prea multa grasime saturata. Deci, trebuie sa limitezi consumul de carne – de buna calitate – la doua sau la trei portii pe saptamana. In restul timpului, asociezi cerealele integrale cu leguminoasele (linte, fasole, naut, mazare).
2. Se alege un meniu complet
In general, se evita pe cat posibil alimentele denaturate industrial, caci, fiind ultra rafinate, sunt responsabile de aciditatea si de inflamarea organismului. Paine alba se inlocuieste cu painea integrala bio; se consuma de preferinta pastele si orezul semi-integral sau integral; zaharul brun, mierea si siropul de agave vor lua locul zaharului alb.
3. Se consuma produse proaspete si de sezon
In produsele proaspete se gasesc vitaminele, micronutrientii si coenzimele. Pentru a profita din plin, le poti adauga crude sau fierte in fiecare meniu. Decat sa mananci tot anul aceleasi fructe si legume, mai bine le savurezi pe cele de sezon. Primavara, de exemplu, profita de mazare, fasole, spanac, capsuni si anghinare.
Nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie
1. Linte. Este singura dintre leguminoase care nu necesita inmuiere si este bogata in proteine, fibre si vitamina B.
2. Ovaz. Este foarte bogat in proteine, fibre si lipide.
3. Faina integrala T80 bio. Ofera un compromis nutritional si culinar si este perfecta pentru patiserie.
4. Ulei de masline bio. Bogat in acizi grasi mononesaturati, contine polyphenol si antioxidanti. Cantitatea permisa: 2-3 linguri pe zi.
5. Ulei de rapita bio. Pentru omega-3 si vitamin E pe care le contine. Cantitatea permisa: 1 lingura pe zi.
6. Gomasio. Mixul de sare marina gri si susan il poti folosi ca si condiment pentru salate sau legume fierte. Da un gust delicios mancarii.
7. Piure de migdale. Inlocuieste uleiul sau untul. Aduce un aport de acizi grasi nesaturati, proteine, calciu, potasiu, vitamina A sau E.
8. Prune. Se consuma crude sau fierte, pentru continutul lor bogat in fibre si vitamine (A, B9,C), in potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu.
9. Zahar brun nerafinat bio. Mult mai parfumat decat zaharul alb, contine micronutrienti (potasiu, zinc, fier), vitamine, fibre si proteine.
10. Sare de mare gri. Fata de sarea alba rafinata, aceasta contine toate mineralele si micronutrientii de la natura! Se consuma in cantitati mici (4g pe zi).
Page: 1 2