,,Green women don’t get fat’’ (Femeile care adopta regimul verde nu se ingrasa): acesta este motto-ul pentru o slabire eficienta care face furori in randul anglo-saxonilor. Insa este aceasta dieta calea catre un corp de invidiat?
Uita de monodiete si de indulcitorii artificiali care ne ameninta sanatatea. Bun-venit micilor portii sanatoase care ajuta la o slabire sigura si de lunga durata!
Este foarte normal sa vrei sa pierzi cateva kilograme intr-o perioada cat mai scurta. Dar este oare recomandat acest lucru? Un rapot public intitulat ,,Regimurile de slabire: alegeri riscante, a dat recent alarma si a pus la indoiala interesul pentru dieta cu proteine care te scapa rapid de kilogramele in plus, dar care mai apoi te surprinde cu o greutatate mai mare si cu o sanatate pusa in pericol.
In paralel, nu ne punem niciodata intrebari legate de alimentatia noastra, de indulcitori, aditivi chimici, pesticide, metale grele, zaharuri si grasimile ascunse in produsele industriale…
Cum sa faci fata acestor amenintari? Sprijinindu-te pe ideea ca ,, Acesta nu este un regim ci un nou mod de viata, cel sanatos. Vestea buna este ca exista calea spre o alimentatie sanatoasa, bio si diversificata.
Solutia? Eliminarea variantei anglo-saxonilor ,, green women dont get fat. De data aceasta poti consuma cu placere din toate, dar cate putin!
1. Se adauga legumele
Ideea este de a-ti imagina meniurile in jurul unui farfurii de legume. Cel mai bun reper? Este nevoie ca fiecare masa sa contina 50% legume (salate, legume crude sau fierte, supe). Caci, prea multa carne inseamna prea multa grasime saturata. Deci, trebuie sa limitezi consumul de carne – de buna calitate – la doua sau la trei portii pe saptamana. In restul timpului, asociezi cerealele integrale cu leguminoasele (linte, fasole, naut, mazare).
2. Se alege un meniu complet
In general, se evita pe cat posibil alimentele denaturate industrial, caci, fiind ultra rafinate, sunt responsabile de aciditatea si de inflamarea organismului. Paine alba se inlocuieste cu painea integrala bio; se consuma de preferinta pastele si orezul semi-integral sau integral; zaharul brun, mierea si siropul de agave vor lua locul zaharului alb.
3. Se consuma produse proaspete si de sezon
In produsele proaspete se gasesc vitaminele, micronutrientii si coenzimele. Pentru a profita din plin, le poti adauga crude sau fierte in fiecare meniu. Decat sa mananci tot anul aceleasi fructe si legume, mai bine le savurezi pe cele de sezon. Primavara, de exemplu, profita de mazare, fasole, spanac, capsuni si anghinare.
1. Linte. Este singura dintre leguminoase care nu necesita inmuiere si este bogata in proteine, fibre si vitamina B.
2. Ovaz. Este foarte bogat in proteine, fibre si lipide.
3. Faina integrala T80 bio. Ofera un compromis nutritional si culinar si este perfecta pentru patiserie.
4. Ulei de masline bio. Bogat in acizi grasi mononesaturati, contine polyphenol si antioxidanti. Cantitatea permisa: 2-3 linguri pe zi.
5. Ulei de rapita bio. Pentru omega-3 si vitamin E pe care le contine. Cantitatea permisa: 1 lingura pe zi.
6. Gomasio. Mixul de sare marina gri si susan il poti folosi ca si condiment pentru salate sau legume fierte. Da un gust delicios mancarii.
7. Piure de migdale. Inlocuieste uleiul sau untul. Aduce un aport de acizi grasi nesaturati, proteine, calciu, potasiu, vitamina A sau E.
8. Prune. Se consuma crude sau fierte, pentru continutul lor bogat in fibre si vitamine (A, B9,C), in potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu.
9. Zahar brun nerafinat bio. Mult mai parfumat decat zaharul alb, contine micronutrienti (potasiu, zinc, fier), vitamine, fibre si proteine.
10. Sare de mare gri. Fata de sarea alba rafinata, aceasta contine toate mineralele si micronutrientii de la natura! Se consuma in cantitati mici (4g pe zi).
Dimineata
Dupa ce te trezesti, e bine sa bei un pahar de apa si sa faci cateva exercitii fizice.
Micul dejun
Pranz
Aperitiv: 100-150g de cruditati asociate cu 1 sau 2 portii de supa cu ulei de masline sau de nuci bio+ suc de lamaie sau putin otet de cidru sau de tamari (sos de soia) + gomasio + 20g de oleaginoase (nuci, alune, migdale).
Felul principal: 200g de legume fierte +150g de cereale fierte +100-150g de carne sau de peste (doar de trei ori pe saptamana).
Branzeturi: 50g de svaiter daca nu mananci carne, peste sau oua la felul principal.
Desert: O felie de tarta cu fructe. Alta varianta: o crema de soia cu, la alegere, doua patratele de ciocolata neagra sau un fruct fiert.
Bauturi: Un pahar de vin rosu sau un pahar de apa.
Gustari
Cina
Meniul va fi in special vegetarian, mai ales daca ai consumat la pranz carne sau peste.
Aperitive: O supa de legume proaspete sau cruditati.
Felul principal : 250g de placinta cu legume sau 200g de legume fierte cu, la alegere, doua felii de paine dospita, 100g de tofu, un ou fiert, 150g de cereale fierte sau 100g de cereale fierte+50g de leguminoase.
Desert : Lactate (branza sau iaurt de oaie sau de capra). Alte optiuni: 100g de fructe fierte sau o tarta de casa.
Bauturi: O infuzie lejera (musetel, ceai de tei, paducel…).
Arhiva Revistei ELLE
Foto: woman measuring perfect shape of beautiful thigh healthy from Shutterstock