Un spray nazal ar putea preveni transmiterea coronavirusului, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Birmingham

Un spray nazal ar putea să prevină infectarea cu coronavirus, dar și să oprească transmiterea către alții. Produsul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Birmingham.

Un spray nazal ar putea preveni transmiterea coronavirusului, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Birmingham

Un spray nazal ar fi capabil să prevină infectarea cu coronavirus, dar și să oprească transmiterea virusului, au anunțat cercetătorii de la Universitatea Birmingham, care au dezvoltat produsul. Studiul despre descoperirea lor nu a fost încă revizuit de alți cercetători, însă arată că produsul ar putea să mențină și să învelească virusul în interiorul nasului, de unde ar putea fi eliminat prin ștergerea mucozităților sau prin înghițire.

Virusul ar fi astfel încapsulat de substanța din spray, prevenind astfel instalarea lui în corp, așa încât, dacă știm particulele virale sunt transmise prin strănut sau tuse, persoana va fi mai puțin susceptibilă să fie infectată cu aceste particule.

Liam Grover, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Deși nasul nostru filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu oferă o mare protecție împotriva infecțiilor, cele mai multe virusuri aeropurtate transmițându-se prin intermediul nasului. Spray-ul pe care l-am formulat livrează această protecție, dar poate preveni și transmiterea virusului de la o persoană la alta.”

Intenția cercetătorilor a fost să creeze un spray care să poată acoperi uniform interiorul nasului și substanța să rămână acolo unde a fost pulverizată, așa încât, conform studiului, cei doi polimeri din care este alcătuită să poată acționa perfect.

Cei doi polimeri sunt un agent antiviral, numit caragenan, folosit în mod curent ca agent de îngroșare pentru alimente, și gelan, care poate să adere la celulele din interiorul cavității nazale. Testele de laborator au arătat că folosirea acestui spray ar putea preveni infectarea pentru până la 48 de ore. Astfel, utilizarea cu regularitate a spray-ului ar putea reduce semnificativ transmiterea, iar cercetătorii sunt optimiști că produsul dezvoltat de ei ar putea fi folosit în zonele unde nu poate fi evitată aglomerația, precum sălile de clasă sau avioanele.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Dr. Richard Moakes, co-autor al studiului, a declarat: „Acest spray este făcut din produse pe care le avem deja la dispoziție și care sunt folosite în industria alimentară și în medicină, și am intenționat lucrul acesta în procesul nostru de cercetare. Înseamnă că, dacă avem alături partenerii potriviți, am putea începe producția de masă într-o perioadă de săptămâni. Astfel de produse nu înlocuiesc măsurile care deja există, precum purtarea măștii de protecție sau spălarea mâinilor, care vor continua să fie vitale pentru a împiedica răspândirea virusului. Ce va face acest spray este să adauge un al doilea strat de protecție pentru a preveni și încetini transmiterea.”

Citește și:
Cum să te ferești de Covid-19 de sărbători: ce să eviți și cum să te protejezi mai bine

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video