Noul dezinfectant produs de cercetătorii UPB are un impact redus asupra mediului și va putea fi produs rapid în cantități mari.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a anunțat vineri că cercetătorii UPB au inventat un nou tip de dezinfectant eficient împotriva COVID-19, care acum se află în testare. Aceștia vor putea fi produși rapid, în cantități mari.
Într-o postare pe Facebook, Costoiu a declarat următoarele: „Soluţia este bazată pe produsul BLUE, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Marine Research Bucureşti şi Biotehnos Bucureşti. Noul dezinfectant poate fi produs rapid în cantităţi mari şi are impact redus asupra mediului – calităţi pe care majoritatea produselor comerciale încă nu le-au dezvoltat.
Potrivit site-ului UPB, noii dezinfectanți ajută la dezinfectarea suprafețelor de metal, sticlă, lemn plastic sau piele, dar și a băilor, iar unele dintre aceste soluții pot fi folosite pentru curățarea mâinilor.
Rectorul UPB a mai declarat și că „ulterior fazei de testare, în cazul în care toate criteriile cerute sunt îndeplinite, universitatea noastră are specialiștii și infrastructura necesare pentru a produce aceste substanțe la scară largă, dacă va fi nevoie. Comunitatea UPB continuă să caute soluții concrete și să acționeze pentru a preveni și a limita răspândirea SARS – CoV 2, participând astfel la efortul general de mobilizare al societății'.
Potrivit acestuia, produsul inovator a fost creat de o echipă din cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, formată din prof. dr. ing. Daniela Simina Ştefan, conf. dr. ing. Daniela Istrati, conf. dr. ing. Adina Ionuţa Gavrilă, conf. dr. ing. Ioana Lacătuşu, conf. dr. ing. Matei Raicopol, as. Ioana Asofiei, tehn. Doina Bărbascu, tehn. Lidia Baciu, tehn. Camelia Curteanu.
În această pandemie, dezinfectarea este esențială și chiar dacă nu se cunosc în prezent foarte multe lucruri despre noul coronavirus, ce știm sigur este că virusul poate rezista până la mai multe zile pe anumite tipuri de suprafețe, în timp ce în aer rezistă până la câteva ore.
Foto: Shutterstock