Un nou studiu arată cât de rapid se răspândește noul coronavirus în locuințe

Probabilitatea de a te infecta cu noul coronavirus de la persoanele cu care locuiești este mult mai mare decât se credea, arată un nou studiu.

Un nou studiu arată cât de rapid se răspândește noul coronavirus în locuințe

Se pare că noul coronavirus este de două ori mai contagios în interiorul gospodăriilor decât virusuri asemănătoare precum SARS, arată un nou studiu. Cercetătorii spun că această nouă descoperire ar putea ajuta la limitarea pe viitor a numărului de infectări.

Au fost analizați 350 de pacienți bolnavi de Covid-19 și 2.000 dintre contacții apropiați ai acestora din orașul Guangzhou din China. S-a descoperit că, în general, pacienții aveau o șansă de 2,4% de a infecta pe cineva cu care nu locuiește. În cazul celor care locuiesc în aceeași casă, procentul a sărit de 17%. Probabilitatea infectării între persoanele care împart aceeași locuință s-a dovedit a fi mai mare la persoanele de peste 60 de ani.

Șansele de a infecta un membru al familiei sau partenerul / partenera sunt de două mai mari la Covid-19 decât la SARS și de trei ori mai mari decât la MERS, un alt tip de coronavirus. Cercetătorii au mai descoperit și că probabilitatea ca cineva infectat cu noul coronavirus să își infecteze colegii de apartament este significativ mai mare înainte de a prezenta simptome decât după: 39%.

Deși Organizația Mondială a Sănătății anunțase altceva în prima fază, specialiștii au revenit asupra primelor declarații și au precizat că persoanele asimptomatice pot transmite noul coronavirus. Se pare că rata pacienților fără simptome capabili să răspândească virusul variază între 16 și 40%. După cum spunea și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, „cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi”.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Înainte de impunerea carantinei, mai multe țări europene au instruit cetățenii să stea acasă dacă se simt rău. Noul studiu arată că a fost prea târziu pentru a împiedica răspândirea pe scară largă a virusului.

Citește și:
BREAKING: Dexametazona, medicamentul care îi poate salva pe bolnavii grav de coronavirus. O fiolă costă doar 1 leu

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video