Un medic de la secția de terapie intensivă avertizează: „Nu există pacient asimptomatic“

Pacienții asimptomatici ar trebui supravegheați la fel de atent ca și cei cu forme mai grave de Covid-19, spune șeful secției ATI de la Spitalul „Sfânta Parascheva“ din Iași.

Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva' din Iași a avertizat într-o dezbatere Hotnews Live că niciunul dintre cei care contractează noul coronavirus nu rămân complet neafectați de acesta.


„Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine', a explicat doctorul Florin Roșu.

Medicul ATI spune că nu există pacienți asimptomatici, ci doar persoane care manifestă o formă mai ușoară a bolii și avertizează că cei cu forme ușoare sau medii pot dezvolta într-un timp scurt o formă gravă de Covid-19. În opinia lui, supravegherea pacienților într-un mediu spitalicesc este extrem de importantă.


Pacienții considerați asimptomatici sunt cu atât mai periculoși, pentru că unii dintre ei își pot continua viața de zi cu zi și să infecteze și alte persoane cu coronavirus. „Nu avem în acest moment informații, nici de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, privind momentul în care un pacient asimptomatic devine necontagios. Dar ne așteptăm de la un asimptomatic la o reacție din partea organismului mai puțin intensă, sunt mecanisme pe care încă nu le-am descoperit, și probabil încărcătura virală la un asimptomatic este mai mică, și atunci și nivelul lui de contagiune este mai mic', a declarat în cadrul aceleiași dezbateri Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului „Marius Nasta' din București.

Beatrice Mahler a mai adăugat și că pacienții asimptomatici care sunt externați din spital nu ar trebui stigmatizați. 

Citește și:
Cum poți verifica restricțiile de călătorie impuse de fiecare stat UE

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet