În fiecare an ne stabilim niște obiective și, de cele mai multe ori, nu reușim să le atingem pe toate – și asta nu pentru că nu suntem suficient de motivați!
Ba din contră, uneori suntem atât de motivați, încercăm și ne forțăm și sfârșim prin a eșua. Bineînțeles că asta se aplică și când e vorba de dietă. Trecerea sărbătorilor de Crăciun, perioada în care dieta este ultimul lucru la care ne gândim, împreună cu venirea anului nou (an nou, o nouă eu, așteptări noi) sunt motivele perfecte pentru a ne stabili un nou plan de slăbit și o nouă dietă. Este un lucru bun, însă pentru a ne ține de ceea ce ne-am propus, este bine să evităm următoarele cinci greșeli pe care lumea le face în mod constant la început de an:
Gândirea excesivă la ceea ce nu poți face sau, în aces caz, nu poți mânca – evident, este interzisă în dietă deoarece este rețeta perfectă pentru eșec. Cu siguranță fiecare dintre noi a trecut prin asta : ai ținut o dietă și ai fost atât de concentrată pe faptul că nu poți mânca o prăjitură sau o pizza, încât ai uitat că există anumite feluri de mâncare sănătoase care îți plac mai mult decât cele interzise. Evident, ne dorim ce nu putem avea. Soluția? Concentrează-te mai degrabă pe ceea ce poți mânca. Pentru luna ianuarie, este recomandat să mănânci mâncare sănătoasă care îți dă energie (fructe, legume, proteine) pentru a începe anul într-o stare fizică și psihică fresh.
Să renunți la o gamă largă de mâncăruri, să nu mănânci cât ai nevoie și să ții o dietă prea restrictivă sunt trei dintre cele mai mari greșeli întâlnite. Deși unele diete pot avea un efect fantastic, nu este recomandat să fie încercate în luna ianuarie. Problema este că atunci când dieta se termină, revii la vechile obiceiuri de a mânca. Și o dietă începută în ianuarie se va termina în jurul sarbătorii Sfântul Valentin, când aproape că plutesc în aer bomboanele în formă de inimioară și ciocolata.
Setarea de obiective de unul singur este modul în care lumea eșuează când vine vorba de dietele de început de an. Vei avea mai mult succes în atingerea obiectivelor propuse dacă ceri ajutor și celorlalți. Dacă scopul tău de anul acesta este să mănânci mai sănătos, încearcă să aduci în familie un stil de viață sănătos. Dacă ai copii, își vor forma un stil de viață sănătos încă de mici. Astfel toată lumea are de câștigat.
Această greșeală este una din cele mai mari și fără îndoială una din cele mai comune. Cea mai mare greșeală pe care oamenii o fac este setarea unor obiective ireale. Deseori oamenii își propun ceva imposibil de realizat și rezultatul este exact opusul a ceea ce se gândeau ei: eșecu. Încurajez clienții să încerce să își seteze obiective simple, realiste, de care se pot ține zilnic. Începe cu obiective simple, și atunci când acestea devin rutină, setează altele din ce în ce mai dificile, în mod treptat. De exemplu, propune-ți să bei mau multă apă sau să iei micul dejun zilnic. Începe cu ceva ușor și, în mod treptat, îți vei schimba stilul de viață!
Oamenii au niște aștepări prea mari ( și de obicei nerealizabile ), și atunci când dau greș, renunță de tot la ceea ce și-au propus. O abordare de genul tipul „totul sau nimic” se poate explica prin fraza 'Dieta pe ziua de azi e ruinata, am mâncat prăjituri. Voi încerca din nou săptămâna viitoare '. O abordare mai buna? Este ok să îți satisfaci din când în când micile plăceri. Totuși, după ce te bucuri de moment, revino la stilul de viață sănătos pentru a nu ieși din acest obicei.
Foto: Instagram