De ceva vreme incoace, auzim peste tot despre riscul crescut de obezitate si de problemele de sanatate care se asociaza cu aceasta afectiune. Dar am mai auzit si ca dietele cateodata nu dau rezultate, pot cauza cresteri in greutate sau poti fi chiar periculoase.
Totusi, pe lista neagra a curelor de slabire n-a plasat nimeni pana acum Dieta Mediteraneeana, care pune accentul pe consumul de fructe, legume, nuci, cereale integrale, vin rosu, peste, cantitati modeste de branza, lactate si ulei de masline. Aceasta dieta echilibrata scade riscul cardiac, insa ingredientul cheie, uleiul de masline, are multe alte beneficii.
Uleiul de masline e bogat in acizi grasi monosaturati, ce scad nivelul colesterolului din sange. Acesti acizi sunt laudati si pentru rolul lor de prevenire a a cancerului, a inflamatiilor, joaca un rol ajutator in alimentatia diabeticilor si a persoanelor ce isi doresc sa piarda din greutate.
Cercetarile indica faptul ca inlocuirea grasimilor de alte genuri cu cele monosaturate (in special cu cele ce se regasesc in uleiul de masline), ajuta oamenii sa scape de kilogramele in plus fara alte restrictii alimentare. De asemenea, grasimile sanatoase te ajuta sa descompui grasimile nesanatoase care se stocheaza in jurul taliei si a coapselor.
Acest ulei magic e o sursa bogata de vitamina E, A si alti antioxidanti.
– Pastreaza la indemana un vas opac cu ulei de masline la temperatura camerei, sa il ai la indemana de fiecare data cand crezi ca s-ar alinia cu alimentele pe care le servesti la masa. Uleiul de masline la frigider devine solid, insa odata ce ajunge din nou la temperatura camerei isi recapata culoarea si fluiditatea.
– Uleiul de masline virgin si extravirgin sunt mult mai eficiente atunci cand sunt folosite in feluri de mancare ce nu necestita prajire. Daca totusi decizi sa il folosesti la gatit, un indiciu ca uleiul a expirat, deci nu-ti mai aduce nici un beneficiu, e ca fumega usor in tigaie. De obicei, uleiul de masline isi pierde proprietatile atunci cand e lasat in lumina sau intr-un dispozitiv fara dop.
– Pentru a te bucura de gustul si savoarea uleiului de masline (implicit de managementul greutatii), foloseste-l pentru un plus de savoare in salate, paste, sau legume sotate. Il poti integra si in dressing-uri, sosuri, marinate, sau il poti consuma pur si simplu cu paine. Foloseste ulei de masline in loc de unt atunci cand gatesti cartofi sau legume. Sau il poti utiliza chiar si il loc de sos de pizza. Gustul sau specific de va cuceri repede si, fara sa-ti dai seama, il vei încorpora in toate felurile preferate de mancare.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Healthy Salad and pouring olive oil from Shutterstock