Tu in cea mai buna forma!

Sunt multe obiceiuri la care ne este greu sa renuntam si traim intr-o rutina calduta, dar noi iti propunem sa faci schimbari mici, dar cu impact, care iti imbunatatesc simtitor stilul de viata.

Tin minte ca si cum ar fi fost ieri congresul Procter&Gamble la care am participat cu ani buni in urma. Imi amintesc cum cercetatorii si oamenii de stiinta invitati la acea reuniune internationala vorbeau despre tinerete, despre faptul ca durata de viata a oamenilor se va prelungi natural si despre cum vom arata ca de 40, desi noi vom fi trecute bine de 60 de ani. Stiu ca m-a impresionat si m-a bulversat tematica congresului si stiu ca tot ce am auzit acolo mi-a ramas intiparit in minte, multa vreme mai apoi.


Azi, Hollywood-ul ne demonstreaza mai mult decat oricand ca da, poti sa arati mult mai tanar decat varsta din buletin. E halucinant cum arata Jennifer Aniston la 45 de ani, Julianne Moore la 53, cat de tinerel pare Pharell, desi are 40 de ani impliniti, ca sa nu mai spun de Oprah, la 60. O sa-mi spui ca sunt celebri si ca au acces la cele mai recente inovatii si la un stil de viata cu totul diferit de al nostru. Poate ca da, au multe facilitati, dar e vorba si de propria optiune de viata, de cum aleg sa traiasca.


Adevarul e ca lumea medicala este foarte preocupata, in ultimii ani, de studiile despre imbatranire si despre cum putem intarzia acest proces biologic. Toata lumea vorbeste si tanjeste dupa tinerete. Pana si Google a facut valuri anul trecut cand a anuntat infiintarea unei noi companii, Calico, care are ca obiect de activitate studiul imbatranirii si cauzele asociate acesteia. Iar cum tehnologia deschide noi oportunitati de cercetare, s-a creat un adevarat cult pentru prelungirea anilor de tinerete si pentru mentinerea sanatatii pana la adanci batraneti – la propriu. Probabil una dintre cele mai mari amenintari este stilul de viata. Acesta ne poate imbatrani inainte de vreme, iar stresul, asa cum bine stim, atrage dupa sine degradarea mentala si fizica.


Solutia salvatoare? Adoptarea unui stil de viata mai sanatos. Ce inseamna asta? Inseamna sa mananci ce iti trebuie, nu neaparat doar ce-ti place (nu militam pentru vegetarianism, ci pentru echilibru in alimentatie), sa iti faci analizele ca sa stii care e starea de sanatate si cum te poti proteja, sa faci miscare, mai mult sex (nu rade, prin eliberarea endorfinelor si a hormonilor de crestere sexul ne poate mentine mai tinere), sa-ti antrenezi creierul, sa-ti intaresti imunitatea corpului, sa dormi bine, sa respiri corect si sa iti eliberezi corpul de toxine. Nu-i asa ca ai mai auzit toate aceste lucruri? E drept ca si noi am scris de nenumarate ori despre schimbarile mici care iti pot imbunatati viata.


Doar ca acum, pentru prima data, un studiu dovedeste ca aceste schimbari chiar ne pot mentine corpul tanar. Este vorba despre studiul publicat toamna trecuta in Lancet Oncology si condus de dr. Dean Ornish, impreuna cu echipa sa de la Institutul de Cercetare si Medicina Preventiva din cadrul Universitatii California San Francisco (UCSF). Acest studiu arata pentru prima data ca schimbarile in dieta, exercitiul fizic moderat, managementul stresului si o viata sociala sanatoasa pot duce la prelungirea telomerelor (situate la capatul cromozomilor, telomerele joaca un rol important in procesul de imbatranire celulara), lucru care intarzie imbatranirea.


FORTIFICAREA SISTEMULUI IMUNITAR

Sistemul imunitar protejeaza organismul de virusuri, bacterii si paraziti, fiind compus dintr-o serie de celule cu diverse functii, toate avand rolul de a ne proteja si mentine sanatosi. Un sistem imunitar imbatranit produce mult mai putine celule care apara organismul de factori nocivi, permitand instalarea bolilor. Alimentatia afecteaza modul in care organismul nostru reactioneaza la microbi sau agenti patogeni – si cum ceea ce mananci reprezinta un lucru pe care doar tu il poti controla, trebuie sa ii acorzi mai multa grija. Multe alimente pot ingreuna buna functionare a sistemului imunitar, in timp ce altele il stimuleaza, protejandu-ne sanatatea.


Alegand o dieta echilibrata, ajutam sistemul nostru defensiv sa lucreze la cote maxime. Evita zaharul, aceasta substanta lipsita de orice urma de nutrienti buni pentru corp, care erodeaza dantura si creierul. Consumul constant de zahar, daca nu stiai, reduce abilitatea celulelor de a elimina bacteriile sau virusurile. La fel, carbohidratii, mancarurile grase, prajelile, alimentele semipreparate, excesul de alcool sau de lactate incetinesc raspunsul corpului la infectii. De exemplu, medicii atrag atentia in legatura cu efectele produselor lactate asupra respiratiei: branzeturile, laptele, untul, inghetata pot duce la colmatarea plamanilor, ingreunand respiratia si generand astfel si mai multe probleme. Fa o obisnuinta din a consuma fructe ca mango, portocale, banane sau ananas – desi contin zahar, ele ne protejeaza sistemul imunitar –, mananca alimente care au multe vitamine A, C sau E, cum ar fi nucile, semintele, sfecla, rosiile.


O alta mare problema este micul dejun, o masa atat de importanta! Din pacate, multe dintre noi nu mancam nimic dimineata, iar daca mancam, nu mancam ce trebuie. Am fost crescuti cu oua prajite, sandwich-uri, cremvursti si multa paine, asta e realitatea, dar ne putem rupe de aceste obiceiuri si forma altele noi, care ne fac bine si nu ne potolesc doar foamea si poftele. Somnul si miscarea sunt alti doi factori care influenteaza buna functionare a sistemului imunitar.

ANTRENEAZA-TI CREIERUL

Cum trecem de 30 de ani, creierul incepe sa leneveasca, dar asta poate fi contracarat prin anumite exercitii care sa ne mentina tineretea psihica si memoria. Expertii spun ca hobby-urile joaca un rol foarte important in antrenarea creierului si, indiferent de varsta, avem doar de castigat daca evitam rutina si ne construim un stil de viata activ. De fapt, exista o dualitate pe care specialistii ne recomanda s-o activam, pentru a ne mentine neuronii in forma. Pe de-o parte, sa fim activi fizic si psihic, iar pe alta parte, sa ne relaxam creierul prin diverse acivitati ca meditatia sau yoga.


Umple-ti viata cu lucruri care iti mentin activitatea cerebrala in echilibru: joaca sah, ping-pong, fa un puzzle, invata o limba straina, apuca-te de tenis, joaca mai des canasta, creste un bonsai, creeaza un scrapbook, citeste mai mult si, in general, fa lucruri care iti tin creierul ocupat. In acelasi timp, insa, este important sa il si detoxifiezi – si pentru asta exista multe metode care ne mentin o igiena a mintii, cum ar fi yoga, practica de mindfullness (sau awarness), care ne invata sa facem lucrurile pe rand si cu calm, sau diverse forme de meditatie si respiratie.

Page: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet