Trupul in zodia Cancerului

In Romania, in fiecare zi, noua femei primesc diagnosticul de cancer de col uterin si sase dintre ele isi pierd viata din cauza acestei maladii. stiind asta, vei privi boala cu nepasare sau vei decide sa lupti?

Cind peste granite clonarea e un subiect la rubrica „diverse, se inventeaza pansamente biodegradabile si scannere umane care iti vor spune de ce boli vei suferi peste ani si ani, in Romania o fetita isi rupe un picior si moare de septicemie. De ce? Fiindca fratii ei nu au stiut, timp de cinci zile, cum anume sa o transporte la spital. Aproape ca nu stii daca este o gluma fara haz sau un fapt real care se poate intimpla intr-un secol al informatiei si al descoperirilor ultra-revolutionare. Doar ca e dureros de real si singurul lucru pe care il pot adauga dupa o astfel de veste (si stire de provincie) e ca ignoranta si nepasarea ucid cu virulenta. Sint singurele vinovate de faptul ca oamenii nu stiu cum sa se protejeze de maladii, cum sa isi creeze un stil de viata echilibrat si unde anume sa ceara ajutor profesionist si de specialitate. Iar cazul pe care l-am pomenit mai sus nu e nici pe departe unul singular.


România este numarul unu in Europa la mortalitatea in rindul femeilor diagnosticate cu HPV (virusul care genereaza cancerul de col uterin) si cancer de col uterin, o maladie care poate fi tratata daca este diagnosticata in faza incipienta. si mai tulburator de atit, informeaza hotnews.ro, 20% din respondentii unui chestionar online realizat pe tema HPV si a cancerului de col uterin au aratat ca nu cunosc nimic despre virus si maladie, 18% au auzit, dar stiu foarte putin, 30% cunosc doar citeva detalii si doar 22% au cunostinte despre aceasta boala.


Ce este virusul HPV si cum se dezvolta cancerul de col uterin?
Una dintre cele mai intilnite cauze in formarea cancerului de col uterin o reprezinta infectarea cu virusul HPV sau virusul Papilloma Uman, cel mai adesea prin contact sexual neprotejat, dar si prin contactul cutanat direct cu zonele genitale (asadar prezervativul nu iti ofera protectie totala). Cu toate acestea, infectiile cu tulpini oncogene de HPV (tulpinile 16 si 18 ale HPV sint raspunzatoare de aproximativ 80% din cazurile de cancer de col uterin) nu evolueaza intotdeauna spre cancer. Factorii declansatori ar putea fi deteriorarea sistemului imunitar, fumatul sau utilizarea pe termen lung a anticonceptionalelor.

Infectia cu HPV e recunoscuta prin leziuni ale celulelor la nivelul pielii si al mucoaselor si poate genera aparitia de veruci sau de pete cutanate colorate intens, de scurgeri si mincarimi prezente mai ales la urinare. si nu este doar o afectiune intilnita in rindul femeilor. Studiile internationale arata ca infectia cu HPV poate produce complicatii grave si in cazul barbatilor.


Oricum ar fi, femeile, mai ales cele din medii defavorizate, sint cel mai expuse la aceasta maladie. Asa cum explica si prof. dr. Radu Vladareanu, profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila' din Bucuresti si sef al Clinicii de Obstretica-Ginecologie Elias, „cancerul de col reprezinta a doua cauza de morbiditate si de mortalitate in rindul afectiunilor cu caracter malign la femeie, in tarile in curs de dezvoltare. Anual apar aproximativ 371.000 de cazuri noi de cancer de col, cu o mortalitate de 50%. Aproximativ 60% din femeile care dezvolta cancer de col fie nu au fost vazute niciodata la ginecolog, fie nu au mai fost la un consult ginecologic in ultimii cinci ani. Printre factorii de risc, prof. Vladareanu numeste „debutul precoce al vietii sexuale, parteneri sexuali multipli, infectii cu transmitere sexuala, HIV, statutul socio-economic scazut sau fumatul.


Cum putem preveni si detecta infectia cu virusul Papilloma Uman?
Cea mai sigura metoda prin care poti sa previi infectia cu acest virus e sa te protejezi de fiecare data cind ai un contact sexual. Sau sa optezi pentru vaccinarea anti-HPV, o varianta indicata de Organizatia Mondiala a Sanatatii care, de curind, a aprobat Cervarix, un vaccin dezvoltat de GlaxoSmithLine Biologicals. Cunoscind faptul ca peste 80% din cele 280.000 de cazuri anuale de deces prin cancer de col uterin se inregistreaza in tarile cu resurse limitate, OMS a recomandat in plus, la nivel global, introducerea programelor de imunizare nationala anti-HPV mai ales in statele unde lipsesc serviciile de screening si exista o pre­valenta ridicata a altor afectiuni grave ca HIV/SIDA.


Cervarix este recunoscut pentru faptul ca asigura protectie impotriva virusului Papilloma Uman, impotriva celor doua tulpini HPV oncogene, responsabile pentru 70% din numarul total de cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial si a primit, in urma testelor realizate, aprobarea autoritatilor de reglementare din 97 de tari la nivel global. Vacci­narea anti-HPV este una dintre cele mai sigure metode de a preveni infectia cu virusul Papilloma Uman, o metoda pe care si medicii din România o recomanda. „Vaccinarea impreuna cu screening-ul pot reduce mult aparitia cancerului de col uterin, ne asigura prof. Radu Vladareanu, cel care recomanda totodata vaccinarea fetelor la virste fragede, din ratiuni imunologice.


Cit despre metodele prin care poti detecta infectia cu HPV, respectiv cancerul de col uterin, cea mai cunoscuta cale este testul Babes-Papanicolau, ce consta in analiza unei probe de celule (frotiu), recoltate de pe suprafata colului uterin (cervix). Testul detecteaza eventualele celule cervicale anormale (atipice) si descopera semne de infectie din aceasta zona. Formele incipiente ale bolii sint totusi de cele mai multe ori asimptomatice. Ele se descopera, asa cum ti-am spus, prin examen citologic Papanicolau, iar pe masura ce tumora creste sint semnalate singerari vaginale, spontane sau la contact sexual.


Daca rezultatul examenului Papanicolau nu a evidentiat prezenta unor leziuni vizibile pe col, atunci medicul iti poate recomanda o colposcopie, o metoda care analizeaza foarte atent suprafata exocolului uterin si portiunea initiala a canalului cervical. In urma biopsiei vei primi si diagnosticul. O alta metoda este conizatia, ce inseamna o excizie a zonei suspecte de la nivelul colului, manevra diagnostica, dar, in multe cazuri, si terapeutica.

Leziunile vizibile (macroscopice) de la nivelul colului uterin se biopsiaza, dar se apeleaza adesea si la chiuretaj endocervical, daca leziunea se extin­de spre canalul cervical, examinarea la microscop a materialului excizat fiind cea care joaca rolul decisiv in stabilirea diagnosticului de malignitate.


Cele mai cunoscute forme de terapie
Abordarea terapeutica a leziunilor depinde de gradul extensiei si de aspectul lor citologic. La ora actuala sint utilizate ca proceduri excizionale: excizia cu ansa diatermica, excizia cu acul diatermic, conizatia clasica sau cea cu laser, ne explica prof. Radu Vladareanu. Cu alte cuvinte, tratamentul cancerului de col se bazeaza pe chirurgie, dar si pe radioterapie. Cea din urma presupune ira­die­rea externa (cu fotoni, folosind acceleratorul liniar sau aparatele de telecobaltoterapie) si iradierea intracavitara sau, cu alte cuvinte, introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului. De regula, insa, tratamentul depinde de stadiul in care se afla infectia cu HPV sau cancerul de col. Primul stadiu cuprinde bolile limitate la uter (cel mai usor de tratat). In stadiile II si III (cu tumorile extinse in pelvis, in afara uterului), precum si in stadiul IV (in care cancerul invadeaza vezica urinara sau rectul) se combina cele doua modalitati de tratare: chirurgicala si radioterapie.

Ce trebuie sa stii este ca infectia cu HPV si cancerul de col uterin pot fi tratate daca sint depistate in timp util. Opteaza pentru teste Babes-Papa­ni­co­lau la intervale regulate de timp, pentru a depista eventualele leziuni precanceroase ce pot evolua spre cancer. Vaccineaza-te (chiar daca ti-ai inceput viata sexuala; studiile clinice atesta ca vaccinul a prevenit leziunile pre-canceroase cauzate de infectia cu tulpinile 16 si 18 si in cazul femeilor care isi incepusera deja viata sexuala la momentul vaccinarii)! Asa poti preveni cancerul de col cu pina la 70%, vaccinul neprovocind sterilitate. si la fel de important: nu renunta la examenul Papanicolau dupa vaccinare.

Este important sa-ti monitorizezi in mod periodic starea de sanatate. In prezent, Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, OMS, UNICEF si Fondul ONU pentru Populatie desfasoara o campanie ampla de informare a populatiei pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV. Afla mai multe de pe www.infor­ma­rehpv.ro si fii mereu in tema. Ignoranta nu face decit sa te piarda.

Catalina Pavel

Foto:Hepta

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet