Deoarece exista persoane care doresc sa elimine rapid toxinele, altele care „fac o pauza dupa ce au exagerat’, altele care nu pot rezista sa nu fie gurmande. Iata trei programe ad-hoc de detoxifiere care au un efect garantat.
Raspunde sincer la urmatoarele intrebari:
1.Dupa ultima iarna ai:
2. In general, iti plac mai mult:
3. Ideea de detoxifiere iti sugereaza:
4. Pentru tine, bucataria este sinonima cu:
5. Despre tine spui de bunavoie ca esti:
MAJORITATEA A – DETOXIFIEREA VINTAGE
Acum ceva vreme nu se vorbea despre o dieta detoxifianta, ci despre „a se face o pauza dupa ce s-a exagerat’. Oricum, ideea este aceeasi: sa se manince mai sanatos si mai usor pentru a se elimina toxinele din ficat, a se ilumina culoarea pielii si a se imbunatati forma corpului. Un must la orice trecere dintre anotimpuri, mai ales inainte de venirea verii.
REGULILE DE BAZA
Detoxifierea, care se practica la un moment dat exclusiv acasa, seamana cu dietele care astazi sint practicate in multe spa-uri si centre de thalassoterapie. Iata cum se face:
- Se maninca alimente usoare si se evita untul, carnea rosie, frisca, piinea, cartofii si toate produsele de patiserie, pastele si orezul (exceptie facind cele din faina integrala).
- Se beau in fiecare zi ceaiuri drenante (din floarea-soarelui, vulturica si din flori de cires), la care se adauga putina verbina sau menta salbatica pentru un gust mai parfumat.
- Se pune accent pe supele-crema de legume, in principal cele pe baza de varza si conopida (acestea trebuie sa fie preparate prin fierberea legumelor, pasate in blender pina capata acea consistenta cremoasa, la care se adauga sare de mare integrala si putin ulei de masline extravirgin la sfirsitul prepararii).
Încearcă această supă cremă de dovleac!
- Se maninca in fiecare zi legume si fructe de sezon, de preferat cele care au fost obtinute prin metode de cultivare bio, pentru a se evita acumularea de toxine din pesticide si din stimulentii chimici.
- De evitat: adaugarea de sare la mincare.
- De redescoperit: prazul ca purgativ ce actioneaza in profunzime. De fapt, conform unor studii, lichidul rezultat din fierberea acestei legume reprezinta un excelent detoxifiant: poate fi baut cald sau putin incalzit, la care se adauga pentru gust o lingurita de miso (produs obtinut din fermentarea soiei, care favorizeaza digestia si da gustul sarat in locul sarii) sau ca fiertura benefica la inceputul mesei.
- De uitat: zaharul si toti indulcitorii.
- Se bea in fiecare zi o cana de kefir sau de iaurt probiotic: sint alimente bogate in lactobacili care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor intestinale „bune, care creeaza o bariera impotriva toxinelor.
- Se merge la culcare devreme (nu mai tirziu de ora 22) si se mentine temperatura din dormitor constanta, nu mai mult de 20 de grade.
- Se practica activitati fizice in aer liber: mersul pe jos, mersul pe bicicleta, alergatul pentru a oxigena din nou toate celulele organismului.
- Se fac bai calde cu substante care inmoaie pielea. Iata un vechi truc: se umple o soseta cu 200 g de fulgi de ovaz, se inchide la capat cu un nod strins, se baga in cada si se lasa sa infuzeze timp de cinci minute, inainte de a intra in apa. Se sta in apa cel putin 15 minute, folosind soseta ca pe un burete, pentru a masa pielea, mai ales in locurile unde este de cele mai multe ori aspra. Efectul este o piele ca de matase, garantat!
- De facut cadou o „sauna faciala’, adaugind citeva picaturi de ulei esential de eucalipt sau de levantica intr-o olita cu apa clocotita. Se acopera capul cu un prosop si se tine fata la 20 de centimetri distanta de apa, timp de 10 minute, profitind astfel din plin de beneficiile vaporilor aromatizati.
- Vezi cum pastrezi verdeturile proaspete mai mult timp!