Obiectivul e acelasi: sa te detoxifici, sa-ti purifici pielea, imbunatatindu-i culoarea, subtiind silueta. Numai metoda prin care o faci se schimba.
Deoarece exista persoane care doresc sa elimine rapid toxinele, altele care „fac o pauza dupa ce au exagerat', altele care nu pot rezista sa nu fie gurmande. Iata trei programe ad-hoc de detoxifiere care au un efect garantat.
Raspunde sincer la urmatoarele intrebari:
1.Dupa ultima iarna ai:
2. In general, iti plac mai mult:
3. Ideea de detoxifiere iti sugereaza:
4. Pentru tine, bucataria este sinonima cu:
5. Despre tine spui de bunavoie ca esti:
MAJORITATEA A – DETOXIFIEREA VINTAGE
Acum ceva vreme nu se vorbea despre o dieta detoxifianta, ci despre „a se face o pauza dupa ce s-a exagerat'. Oricum, ideea este aceeasi: sa se manince mai sanatos si mai usor pentru a se elimina toxinele din ficat, a se ilumina culoarea pielii si a se imbunatati forma corpului. Un must la orice trecere dintre anotimpuri, mai ales inainte de venirea verii.
REGULILE DE BAZA
Detoxifierea, care se practica la un moment dat exclusiv acasa, seamana cu dietele care astazi sint practicate in multe spa-uri si centre de thalassoterapie. Iata cum se face:
Încearcă această supă cremă de dovleac!
Meniul (pentru o saptamina)
CIND TE TREZESTI: un pahar mare de apa la temperatura camerei, cu zeama stoarsa de la o lamiie bio.
MICUL DEJUN: o cana de musli special (vezi reteta); o ceasca de infuzie de cicoare, folositoare pentru proprietatile sale purgative.
INTRE MICUL DEJUN SI PRINZ: o tulpina de telina si o ceasca de ceai Bancha – se poate cumpara de la Plafar si din magazinele cu produse bio. (n. trad.: Ceaiul Bancha este un tip de ceai care contine foarte putina teina – de altfel, bancha inseamna in japoneza lejer, usor. Este cunoscut si ca „ceai de trei ani'. Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranti sau produse chimice si se prepara din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recolta. Infuzia este de un verde inchis).
PRINZUL: un bol plin de ciorba de legume fara cereale; un fenicul sau doua bucati de praz, sau citiva dovlecei verzi mici gatiti la abur si asezonati cu suc de lamiie si ulei de masline extravirgin; un mar copt.
Daca nu tii neaparat dieta, uite aici cum se face ciorba de burta reteta traditionala!
LA MIJLOCUL DUPA-AMIEZEI: o ceasca de ceai de floarea-soarelui, flori de cires si menta salbatica (poti obtine amestecul de la Plafar, la cerere); o caisa uscata si citeva migdale necoapte.
CINA: un bol plin ochi de supa de legume sau crema de brocoli, sau crema de anghinare fara cereale; o anghinare fiarta sau un manunchi de andive preparate la abur, asezonate cu suc de lamiie si ulei de masline extravirgin sau o portie mica de ciuperci calite, cu zeama de legume fierte, patrunjel si suc de lamiie; o cana de iaurt probiotic si un mar proaspat sau copt. La sfirsitul zilei se bea o cana de ceai de ghimbir si lamiie. Incepind cu cea de-a treia zi se pot introduce o suta de grame de piept de pui sau de peste slab (calcan, merluciu sau biban de mare); incepind cu cea de-a cincea zi se pot adauga 50 de grame de linte sau de orez.
RETETELE
Musli special. Seara, se pun mai intii la infuzat 30 de grame de fulgi de ovaz intr-o ceasca mare de lapte de ovaz. Dimineata, se amesteca fulgii cu pulpa rasa de la un mar fara coaja, sucul stors de la o portocala, o lingura de stafide si una de migdale macinate.
Infuzia de cicoare. Se dau in clocot 250 de grame de apa, se adauga trei grame de radacina de cicoare (se poate cumpara de la Plafar) si se lasa la infuzat zece minute. Se strecoara si de bea: este ca o „gura de aer proaspat' pentru ficat!
Supa de legume. Se taie si se spala sub jetul de apa jumatate de varza sau jumatate de conopida, cinci morcovi si o radacina de telina. Taiati legumele in bucati si puneti-le intr-o oala cu patru catei de usturoi si doua cepe taiate rondele. Se acopera cu apa si se fierbe 20 de minute. Spre sfirsitul fierberii se adauga o lingurita de miso (produs obtinut prin fermentarea soiei, are efecte benefice asupra digestiei si se poate achizitiona de la Plafar sau din magazinele cu produse bio) si putin ulei de masline extravirgin. Sau se poate, de asemenea, pasa in blender pentru a se obtine o delicioasa supa-crema de legume.
Mere coapte. Se curata de coaja doua mere, se indeparteaza cotorul si se taie in patru bucati. Se pun merele intr-un vas de ceramica rezistent la cuptorul cu microunde si se coc timp de cinci minute, cuptorul fiind setat la putrerea sa maxima de coacere. Se servesc caldute, pudrate cu putin zahar.
Ceai de ghimbir si lamiie. Se curata de coaja o bucata de 6-8 centimetri de radacina de ghimbir. Se taie in feliute subtiri si se pune la infuzat intr-un litru de apa clocotita, timp de 8-10 minute. Se stecoara, se asezoneaza cu sucul de la o lamiie si se bea imediat.
INFORMATII UTILE
MAJORITATEA B – DETOXIFIEREA EXPRESS
Un parcurs necesar pentru a elibera organismul de toxine in numai trei zile. Atentie, insa! Pentru a avea succes intr-un timp atit de scurt, trebuie sa faci niste sacrificii: putina mincare, multe lichide, odihna absoluta.
REGULILE DE BAZA
Remise en forme in 72 de ore: vis sau realitate? Staruri ca Sharon Stone si Zinedine Zidane, care platesc o mica avere pentru astfel de cure, se inchid in luxoase cabane din munti pentru a se detoxifia si accepta sa petreaca zile intregi in modeste halate de baie si papuci. Insa nu se descurajeaza si, an dupa an, repeta acelasi ritual auster. Care, evident, functioneaza! Dar ce maninca pentru a obtine asemenea rezultate? Iata meniul si toate trucurile care vin impreuna cu acesta.
Meniul (pentru 3 zile)
MICUL DEJUN: sucul centrifugat de la trei morcovi obtinuti prin metode biologice si de la un mar obtinut tot prin aceleasi metode; o ceasca de cafea de orz prajit sau de ceai verde.
PRINZUL: un mar sau o portocala bio; salata de legume bio crude asezonata cu putin ulei de masline extravirgin sau ulei obtinut din nuci bio si suc de lamiie; 60 de grame de orez integral sau de quinoa sau de hrisca asezonate cu putin ulei de masline extravirgin si ierburi aromatice. (n. trad.: quinoa – planta originara din America de Sud care, cu toate ca nu face parte din familia gramineelor, poate substitui cu succes orice planta din aceasta familie. In prepararea mincarurilor nu se foloseste decit saminta. Are gust delicat si este bogata in proteine, fier, potasiu si alte vitamine si minerale.)
GUSTAREA: doua linguri de nuci sau alune.
CINA: 200 de grame de legume la gratar sau pregatite la abur; 50 de grame de tofu (incalzit in baie de abur, punindu-l intr-o farfurie pe care ati asezat-o deasupra unui vas cu apa clocotita, timp de cinci minute) sau 100 de grame de peste slab la gratar.
DE BAUT: in timpul zilei se bea un litru de apa plata la care s-au adaugat trei linguri de otet de miere; se alterneaza cu un decoct de papadie (planta hepatoprotectoare, care se poate cumpara de la Plafar sau din magazinele bio).
RETETELE
Salata de legume. Se curata de coaja si se spala sub jet puternic de apa o mica sfecla cruda, doi morcovi, jumatate de fenicul. Se toaca legumele cu un cutit special de bucatarie si se amesteca cu un sfert de castravete taiat in felii subtiri si cu o mina de salata mixta. Se asezoneaza cu o lingurita de ulei de masline extravirgin amestecat cu o lingurita de ulei de in si cu sucul de la o jumatate de lamiie bio. Pentru gust adaugati putin gomashio (un mix de seminte de susan prajite, alge si sare) si ierburi proaspete maruntite – ceapa verde, nasturel, asmatui (n. trad.: turburea sau hatmatuchi – planta originara din Rusia, foarte asemanatoare cu patrunjelul, se combina foarte bine cu acesta), coriandru, patrunjel.
Alte combinatii pentru salatele mixte. Valeriana, morcovi, anghinare Ierusalim, fierte timp de 20 de minute in apa. Dovlecei cruzi, rosii cherry, avocado, miez de palmier, ciuperci shiitake rehidratate, taiate feliute si calite timp de doua minute cu o lingurita de ulei de masline. Sfecla cruda rasa, valeriana, andive si nuci.
Orez integral. Se fierbe timp de 45 de minute o mina mica de orez integral bio cu o bucata de alga dashi (se gaseste in magazinele cu mincare naturala). Se indeparteaza alga si se maninca orezul fiert, asezonat cu putin ulei de susan.
INFORMATII UTILE
MAJORITATEA C – DETOXIFIEREA BIO-POFTICIOASA
Pentru cine doreste sa se detoxifice fara sacrificii, un regim care nu penalizeaza centrii gustului si care ajuta la dezvoltarea unui nou si placut mod de alimentatie. Pentru a imbunatati silueta si frumusetea pielii.
REGULILE DE BAZA
Meniul (pentru 2 saptamini)
CIND TE TREZESTI: un pahar mare de apa la temperatura camerei, cu zeama stoarsa de la o lamiie bio; spuma de fenicul, patrunjel si mar.
MICUL DEJUN: ceai verde cu lamiie; o ceasca de crema Budwig (vezi alaturi) sau, daca se prefera un mic dejun sarat, un sendvis din piine integrala cu crema obtinuta din avocado si germeni proaspeti, un pic de mustar si suc de lamiie.
GUSTAREA: un suc proaspat de portocale sau grapefruit.
PRINZUL: crema de legume; o farfurie de cereale integrale (de exemplu, orez), legume coapte al dente (in aburi sau calite cu un pic de supa de legume), condimentate cu sos din ulei de masline si ierburi aromatice.
GUSTAREA de la 16: contine fructe (mar si papaya cu esenta de vanilie); citeva migdale neprajite.
CINA: supa de legume (numai zeama) sau crema de legume mai diluata, cu ierburi aromatice; peste mai gras de trei ori pe saptamina (de exemplu, tartar de somon ori scrumbie cu iarba cipollina si lamiie) si carne alba, de doua ori pe saptamina, sau doua oua ori brinza de capra (o data pe saptamina); legume fripte la discretie.
RETETELE
Ei bine, da! Ne putem detoxifia urmind o dieta pofticioasa. O demonstreaza aceste retete usor de preparat si delicioase.
Crema Budwig din seminte incoltite. Seara, se pun in putina apa doua linguri de seminte de in, doua de seminte de dovleac, doua de seminte de susan si doua de seminte de floarea-soarelui. Separat, se pun la inmuiat in apa doua linguri de migdale. In dimineata urmatoare, se cojesc migdalele, se clatesc semintele si se amesteca totul cu un pahar de lapte de orez, un mar sau o para taiate cubulete, o lingura de sirop de artar.
Spuma de legume cu ierburi aromatizante. Se spala si se taie dovlecei, o andiva, o ceapa si o tulpina de telina. Se pune la foc o oala cu 1,5 litri de apa, o bucatica de alga kombu (se cumpara de la Plafar) bine clatita in apa si trei catei de usturoi. Se adauga legumele, se fierb 15 minute, se paseaza totul cu un mixer vertical si se repune pe foc, impreuna cu o ploaie de salvie, patrunjel, rozmarin, maghiran, toate taiate fin. Se mai da in clocot timp de cinci minute, se da gust, adaugind putin ulei de masline extravirgin, se presara piper negru proaspat macinat (are efect diuretic) si se serveste.
Salsa de hasmatuchi. Se pun impreuna in vasul de la mixer patru linguri de apa minerala, doua cepe rosii, doi catei de usturoi fierti in abur timp de trei minute, o lingurita de mustar dulce, una de ghimbir ras, una de migdale taiate, una de zeama de lamiie, 1/3 cub de supa concentrata de legume, 1/2 de pahar de ulei de masline extravirgin, un pahar de frunze de hasmatuchi. Se centrifugheaza. Se foloseste o lingurita din salsa obtinuta pentru a asezona legumele si restul se pastreaza la frigider, intr-un borcan cu inchidere ermetica.
Tartar din somon. Se taie in bucatele 300 de grame de somon file crud, se aduga doua lingurite de ulei de masline extravirgin, 2 lingurite de praz taiat fin, jumatate de lingurita rasa de sare, piper alb si zeama de la o lamiie. Se amesteca bine, se asaza intr-o forma circulara in care se preseaza bine si se aranjeaza tartarul asfel incit sa poata fi asezat direct pe farfurie. Se orneaza cu o lingurita de caviar.
Desert de mere si papaya. Se prepara la abur, timp de patru minute, doua mere fara coaja, taiate in bucati mici, impreuna cu un bat de vanilie taiat in doua. Se paseaza in blender impreuna cu pulpa de la o papaya matura si semintele de vanilie. Se serveste rece.
INFORMATII UTILE