Trei programe de detoxifiere – cu efect garantat!

Obiectivul e acelasi: sa te detoxifici, sa-ti purifici pielea, imbunatatindu-i culoarea, subtiind silueta. Numai metoda prin care o faci se schimba.

Trei programe de detoxifiere - cu efect garantat!

Deoarece exista persoane care doresc sa elimine rapid toxinele, altele care „fac o pauza dupa ce au exagerat', altele care nu pot rezista sa nu fie gurmande. Iata trei programe ad-hoc de detoxifiere care au un efect garantat.

Raspunde sincer la urmatoarele intrebari:

1.Dupa ultima iarna ai:

a. Abuzat de brinzeturi si carnuri (si te-ai ingrasat cu un kilogram);
b. Abuzat de dulciuri si alcool (si te-ai ingrasat cu doua kilograme);
c. Abuzat de pizza si focaccia (si te-ai ingrasat cu trei kilograme).

2. In general, iti plac mai mult:

a. Supele, carnea;
b. Pestele, tofu, soia;
c. Pastele, piinea si legumele.

3. Ideea de detoxifiere iti sugereaza:

a. O purificare;
b. O clisma;
c. O schimbare la nivelul alimentatiei.

4. Pentru tine, bucataria este sinonima cu:

a. Convietuirea;
b. Caloriile;
c. Timpul liber.

5. Despre tine spui de bunavoie ca esti:

a. Inteleapta;
b. Hotarita;
c. Creativa.
Rezultat:
Majoritatea A: dieta vintage.
Majoritatea B: dieta express.
Majoritatea C: dieta bio-pofticioasa.

MAJORITATEA A – DETOXIFIEREA VINTAGE

Acum ceva vreme nu se vorbea despre o dieta detoxifianta, ci despre „a se face o pauza dupa ce s-a exagerat'. Oricum, ideea este aceeasi: sa se manince mai sanatos si mai usor pentru a se elimina toxinele din ficat, a se ilumina culoarea pielii si a se imbunatati forma corpului. Un must la orice trecere dintre anotimpuri, mai ales inainte de venirea verii.

REGULILE DE BAZA

Detoxifierea, care se practica la un moment dat exclusiv acasa, seamana cu dietele care astazi sint practicate in multe spa-uri si centre de thalassoterapie. Iata cum se face:

  • Se maninca alimente usoare si se evita untul, carnea rosie, frisca, piinea, cartofii si toate produsele de patiserie, pastele si orezul (exceptie facind cele din faina integrala).
  • Se beau in fiecare zi ceaiuri drenante (din floarea-soarelui, vulturica si din flori de cires), la care se adauga putina verbina sau menta salbatica pentru un gust mai parfumat.
  • Se pune accent pe supele-crema de legume, in principal cele pe baza de varza si conopida (acestea trebuie sa fie preparate prin fierberea legumelor, pasate in blender pina capata acea consistenta cremoasa, la care se adauga sare de mare integrala si putin ulei de masline extravirgin la sfirsitul prepararii).

Încearcă această supă cremă de dovleac!

  • Se maninca in fiecare zi legume si fructe de sezon, de preferat cele care au fost obtinute prin metode de cultivare bio, pentru a se evita acumularea de toxine din pesticide si din stimulentii chimici.
  • De evitat: adaugarea de sare la mincare.
  • De redescoperit: prazul ca purgativ ce actioneaza in profunzime. De fapt, conform unor studii, lichidul rezultat din fierberea acestei legume reprezinta un excelent detoxifiant: poate fi baut cald sau putin incalzit, la care se adauga pentru gust o lingurita de miso (produs obtinut din fermentarea soiei, care favorizeaza digestia si da gustul sarat in locul sarii) sau ca fiertura benefica la inceputul mesei.
  • De uitat: zaharul si toti indulcitorii.
  • Se bea in fiecare zi o cana de kefir sau de iaurt probio­tic: sint alimente bogate in lactobacili care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor intestinale „bune, care creeaza o bariera impotriva toxinelor.
  • Se merge la culcare devreme (nu mai tirziu de ora 22) si se mentine temperatura din dormitor constanta, nu mai mult de 20 de grade.
  • Se practica activitati fizice in aer liber: mersul pe jos, mersul pe bicicleta, alergatul pentru a oxigena din nou toate celulele organismului.
  • Se fac bai calde cu substante care inmoaie pielea. Iata un vechi truc: se umple o soseta cu 200 g de fulgi de ovaz, se inchide la capat cu un nod strins, se baga in cada si se lasa sa infuzeze timp de cinci minute, inainte de a intra in apa. Se sta in apa cel putin 15 minute, folosind soseta ca pe un burete, pentru a masa pielea, mai ales in locurile unde este de cele mai multe ori aspra. Efectul este o piele ca de matase, garantat!
  • De facut cadou o „sauna faciala', adaugind citeva picaturi de ulei esential de eucalipt sau de levantica intr-o olita cu apa clocotita. Se acopera capul cu un prosop si se tine fata la 20 de centimetri distanta de apa, timp de 10 minute, profitind astfel din plin de beneficiile vaporilor aromatizati.
  • Vezi cum pastrezi verdeturile proaspete mai mult timp!

Meniul (pentru o saptamina)

CIND TE TREZESTI: un pahar mare de apa la temperatura camerei, cu zeama stoarsa de la o lamiie bio.

MICUL DEJUN: o cana de musli special (vezi reteta); o ceasca de infuzie de cicoare, folositoare pentru proprietatile sale purgative.

INTRE MICUL DEJUN SI PRINZ: o tulpina de telina si o ceasca de ceai Bancha – se poate cumpara de la Plafar si din magazinele cu produse bio. (n. trad.: Ceaiul Bancha este un tip de ceai care contine foarte putina teina – de altfel, bancha inseamna in japoneza lejer, usor. Este cunoscut si ca „ceai de trei ani'. Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranti sau produse chimice si se prepara din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recolta. Infuzia este de un verde inchis).

PRINZUL: un bol plin de ciorba de legume fara cereale; un fenicul sau doua bucati de praz, sau citiva dovlecei verzi mici gatiti la abur si asezonati cu suc de lamiie si ulei de masline extravirgin; un mar copt.

Daca nu tii neaparat dieta, uite aici cum se face ciorba de burta reteta traditionala!

LA MIJLOCUL DUPA-AMIEZEI: o ceasca de ceai de floarea-soarelui, flori de cires si menta salbatica (poti obtine amestecul de la Plafar, la cerere); o caisa uscata si citeva migdale necoapte.

CINA: un bol plin ochi de supa de legume sau crema de brocoli, sau crema de anghinare fara cereale; o anghinare fiarta sau un manunchi de andive preparate la abur, asezonate cu suc de lamiie si ulei de masline extravirgin sau o portie mica de ciuperci calite, cu zeama de legume fierte, patrunjel si suc de lamiie; o cana de iaurt probiotic si un mar proaspat sau copt. La sfirsitul zilei se bea o cana de ceai de ghimbir si lamiie. Incepind cu cea de-a treia zi se pot introduce o suta de grame de piept de pui sau de peste slab (calcan, merluciu sau biban de mare); incepind cu cea de-a cincea zi se pot adauga 50 de grame de linte sau de orez.

RETETELE

Musli special. Seara, se pun mai intii la infuzat 30 de grame de fulgi de ovaz intr-o ceasca mare de lapte de ovaz. Dimineata, se amesteca fulgii cu pulpa rasa de la un mar fara coaja, sucul stors de la o portocala, o lingura de stafide si una de migdale macinate.

Infuzia de cicoare. Se dau in clocot 250 de grame de apa, se adauga trei grame de radacina de cicoare (se poate cumpara de la Plafar) si se lasa la infuzat zece minute. Se strecoara si de bea: este ca o „gura de aer proaspat' pentru ficat!

Supa de legume. Se taie si se spala sub jetul de apa jumatate de varza sau jumatate de conopida, cinci morcovi si o radacina de telina. Taiati legumele in bucati si puneti-le intr-o oala cu patru catei de usturoi si doua cepe taiate rondele. Se acopera cu apa si se fierbe 20 de minute. Spre sfirsitul fierberii se adauga o lingurita de miso (produs obtinut prin fermentarea soiei, are efecte benefice asupra digestiei si se poate achizitiona de la Plafar sau din magazinele cu produse bio) si putin ulei de masline extravirgin. Sau se poate, de asemenea, pasa in blender pentru a se obtine o delicioasa supa-crema de legume.

Mere coapte. Se curata de coaja doua mere, se indeparteaza cotorul si se taie in patru bucati. Se pun merele intr-un vas de ceramica rezistent la cuptorul cu microunde si se coc timp de cinci minute, cuptorul fiind setat la putrerea sa maxima de coacere. Se servesc caldute, pudrate cu putin zahar.

Ceai de ghimbir si lamiie. Se curata de coaja o bucata de 6-8 centimetri de radacina de ghimbir. Se taie in feliute subtiri si se pune la infuzat intr-un litru de apa clocotita, timp de 8-10 minute. Se stecoara, se asezoneaza cu sucul de la o lamiie si se bea imediat.

INFORMATII UTILE

  • Mincati dovleac – este bogat in substante antioxidante. Sub forma de supa sau de piure, sau chiar inabusit in oala cu putina zeama de legume fierte si o ploaie de chimen sau anason.
  • Redescoperiti puterea telinei, foarte cunoscuta de bunicile noastre ca purgativ puternic. Se poate minca cruda ca aperitiv (pe post de snacks-uri in timpul pauzelor de la serviciu) sau se poate bea pasata in blender, ca aperitiv revigorant.

MAJORITATEA B – DETOXIFIEREA EXPRESS

Un parcurs necesar pentru a elibera organismul de toxine in numai trei zile. Atentie, insa! Pentru a avea succes intr-un timp atit de scurt, trebuie sa faci niste sacrificii: putina mincare, multe lichide, odihna absoluta.

REGULILE DE BAZA

Remise en forme in 72 de ore: vis sau realitate? Staruri ca Sharon Stone si Zinedine Zidane, care platesc o mica avere pentru astfel de cure, se inchid in luxoase cabane din munti pentru a se detoxifia si accepta sa petreaca zile intregi in modeste halate de baie si papuci. Insa nu se descurajeaza si, an dupa an, repeta acelasi ritual auster. Care, evident, functioneaza! Dar ce maninca pentru a obtine asemenea rezultate? Iata meniul si toate trucurile care vin impreuna cu acesta.

  • Se elimina carnea, zaharurile rafinate (inclusiv pastele, orezul si piinea alba), untul, prajelile, produsele de patiserie, brinzeturile si lactatele. In mod ideal ar trebui sa fie taiate de pe lista si piinea si pastele din faina integrala deoarece, desi sint benefice pentru digestie si silueta, contin gluten ce poate ingreuna digestia.
  • Se adopta o alimentatie simpla, bazata pe fructe de sezon, legume crude, lichide, cereale integrale si o cantitate mica de proteine usoare din peste, tofu, seitan si bucatele de soia. (n. trad.: Seitan-ul este un derivat din partea proteica a griului. Tine locul carnii in multe retete si o face atit de bine, incit un numar mare de vegetarieni il evita deoarece textura seitan-ului este considerata prea „carnoasa'.)
  • Se limiteaza drastic sarea si condimentele, fiind nevoie sa te multumesti cu o lingura cit cea de supa (sau cu doua lingurite cit cea de ceai, una la prinz si una la cina) pe zi, de ulei de masline extravirgin, cu atit mai indicat daca este bio.
  • Se centrifugheaza din plin legume si fructe proaspete obtinute prin metode bio. Rezultatul? Sucuri delicioase care sint si pline de enzime si de substante care reactiveaza metabolismul.
  • De facut cura cu germeni (lucerna, griu, praz, linte, in, nasturel). De unde ii cumparam? La supermarket se gasesc cei de soia, insa pentru a-i varia, din magazinele cu produse naturale se poate cumpara un aparat electric care sa produca germeni – germinator (Vitaseed, mai multe informatii gasiti pe www.germoglivivo.com) – si se pot face incercari cu diferite tipuri de seminte si legume.
  • Se opteaza pentru o alimentatie disociata: amidon si vegetale la prinz, proteine si ve­getale la cina.
  • Se mesteca incet si repetat: digestia incepe in gura!
  • Se renunta la alcool, cafea si ceai (cu exceptia celui verde).
  • Se maninca fructele la inceputul mesei pentru a se evita fermentarea si balonarile abdominale.
  • Se maseaza timp de cinci minute cu miscari usoare abdomenul, in sensul acelor de ceasornic, cu o ora inainte de masa.
  • Se respira asa cum trebuie, se inspira pe nas si se expira pe gura, umplind cu aer si abdomenul, nu numai toracele. Se repeta miscarile de inspiratie si expiratie in reprize de cite 3-5 minute, de mai multe ori pe zi. Aceasta tehnica stabilizeaza ritmul cardiac si ajuta la reoxigenarea organismului.
  • Se respecta siesta in fiecare zi, se merge la culcare dupa masa de prinz, dar se evita somnul mai lung de douazeci de minute (astfel, se pot evita si insomniile nocturne).

Meniul (pentru 3 zile)

MICUL DEJUN: sucul centrifugat de la trei morcovi obtinuti prin metode biologice si de la un mar obtinut tot prin aceleasi metode; o ceasca de cafea de orz prajit sau de ceai verde.

PRINZUL: un mar sau o portocala bio; salata de legume bio crude asezonata cu putin ulei de masline extravirgin sau ulei obtinut din nuci bio si suc de lamiie; 60 de grame de orez integral sau de quinoa sau de hrisca asezonate cu putin ulei de masline extravirgin si ierburi aromatice. (n. trad.: quinoa – planta originara din America de Sud care, cu toate ca nu face parte din familia gramineelor, poate substitui cu succes orice planta din aceasta familie. In prepararea mincarurilor nu se foloseste decit saminta. Are gust delicat si este bogata in proteine, fier, potasiu si alte vitamine si mine­rale.)

GUSTAREA: doua linguri de nuci sau alune.

CINA: 200 de grame de legume la gratar sau pregatite la abur; 50 de grame de tofu (incalzit in baie de abur, punindu-l intr-o farfurie pe care ati asezat-o deasupra unui vas cu apa clocotita, timp de cinci minute) sau 100 de grame de peste slab la gratar.

DE BAUT: in timpul zilei se bea un litru de apa plata la care s-au adaugat trei linguri de otet de miere; se alterneaza cu un decoct de papadie (planta hepatoprotectoare, care se poate cumpara de la Plafar sau din magazinele bio).

RETETELE

Salata de legume. Se curata de coaja si se spala sub jet puternic de apa o mica sfecla cruda, doi morcovi, jumatate de fenicul. Se toaca legumele cu un cutit special de bucatarie si se amesteca cu un sfert de castravete taiat in felii subtiri si cu o mina de salata mixta. Se asezoneaza cu o lingurita de ulei de masline extravirgin amestecat cu o lingurita de ulei de in si cu sucul de la o jumatate de lamiie bio. Pentru gust adaugati putin gomashio (un mix de seminte de susan prajite, alge si sare) si ierburi proaspete maruntite – ceapa verde, nasturel, asmatui (n. trad.: turburea sau hatmatuchi – planta originara din Rusia, foarte asema­natoare cu patrunjelul, se combina foarte bine cu acesta), coriandru, patrunjel.

Alte combinatii pentru salatele mixte. Valeriana, morcovi, anghinare Ierusalim, fierte timp de 20 de minute in apa. Dovlecei cruzi, rosii cherry, avocado, miez de palmier, ciuperci shiitake rehidratate, taiate feliute si calite timp de doua minute cu o lingurita de ulei de masline. Sfecla cruda rasa, valeriana, andive si nuci.

Orez integral. Se fierbe timp de 45 de minute o mina mica de orez integral bio cu o bucata de alga dashi (se gaseste in magazinele cu mincare naturala). Se indeparteaza alga si se maninca orezul fiert, asezonat cu putin ulei de susan.

INFORMATII UTILE

  • Napul este cunoscut pentru puterea sa purgativa: se poate minca crud, dat prin razatoare si amestecat in salate, sau chiar si copt si asezonat cu otet de miere si putin ulei de masline.
  • Papadia este un detoxifiant care actioneaza la nivelul ficatului, reactivindu-i functiile. Se poate prepara sub forma de decoct sau se poate administra mai comod sub forma de capsule, care se pot cumpara din farmacii, Plafar si din standurile cu suplimente alimentare naturale din supermarket-uri.
  • A nu se arunca apa de la fierberea legumelor (mai ales daca legumele sint obtinute prin metode de cultivare biologice): este un excelent detoxifiant care, printre altele, are un aport mare de saruri si vitamine.
  • Radacina de ghimbir rasa si praful de curcuma ajuta in faza de detoxifiere profunda a organismului, deoarece desfasoara o actiune stimulanta si protectoare a sistemului digestiv si asupra celui imunitar. Se pot adauga, din plin, la toate alimentele.

MAJORITATEA C – DETOXIFIEREA BIO-POFTICIOASA

Pentru cine doreste sa se detoxifice fara sacrificii, un regim care nu penalizeaza centrii gustului si care ajuta la dezvoltarea unui nou si placut mod de alimentatie. Pentru a imbunatati silueta si frumusetea pielii.

REGULILE DE BAZA

  • Se trece la consumul de produse bio proaspete pentru a se evita acumularea de pete rezultate din oxidarea alimentelor, ca in cazul celor cultivate cu ajutorul pesticidelor si a stimulentilor chimici.
  • Se reduc alimentele care provoaca aciditate organismului, care este programat sa functioneze mai bine atunci cind are un pH alcalin.
  • De evitat, asadar, carnurile, brinzeturile, zaharurile simple (glucoza, zaharoza) si produsele care le contin, cerealele rafinate, bauturile alcoolice, cafeaua, mincarurile de tip fast food, mincarurile sintetice, prajelile, mincarurile semipreparate si tot ce inseamna salamuri.
  • Creste, in schimb, consumul de produse cu pH scazut: verdeturi de toate tipurile, germeni, legume, migdale neprajite, seminte (de dovleac, de floarea-soarelui, de susan… ), orez integral, quinoa si cereale integrale.
  • Se renunta la dulciuri in primele 15 zile, dupa care se incearca sa se limiteze consumul acestora la o data pe saptamina. Pentru a nu li se simti lipsa, este indicat sa se consume alimente bogate in zaharuri complexe: banane, migdale, seminte, fulgi de cereale integrale.
  • De evitat toate brinzeturile si derivatele din lapte. Pentru a compensa lipsa de calciu, se recomanda obisnuirea organismului cu migdalele si laptele de migdale, legume si cereale integrale. Si algele (din sushi, de exemplu) sint o excelenta sursa de calciu, usor de asimilat.
  • Se recomanda adaugarea unei bucati de kombu (n. trad.: tip de alga marina, se intilneste in marile Japoniei, Chinei si Coreei) cind se prepara legumele, cerealele si verdeturile.
  • Se reduc proteinele de origine animala, continuind insa sa se consume, pe zi, o cantitate mica, echivalenta cu 150 de grame de peste sau carne alba.
  • Atentie la diferitele tipuri de grasimi, eliminindu-se cele saturate (margarina, uleiul de palmier, grasimile arse, carnurile si salamurile, gustarile si snacks-urile) si crescind consumul uleiurilor nesaturate si polisaturate (ulei de masline, de nuci, de in, de cinepa, de seminte de dovleac, seminte, fructe oleaginoase).
  • Pentru prepararea mincarii se utilizeaza numai ulei de masline bio, intre doua si patru linguri de supa, pe zi) sau ulei de arahide.
  • Curatarea repetata a intestinului. Daca exista vreun impediment in practicarea hidrocolonoterapiei (se practica numai in centre specializate, sub stricta supraveghere medicala), se poate lua o lingura de clorura de magneziu, cu un pahar de apa.
  • A se consuma zilnic alimente probiotice – yakult, de exemplu (n. trad.: yakult – lapte probiotic produs in Japonia) si enzime vegetale (suc de legume proaspete) pentru regenerarea barierei intestinale.
  • Schimbarea repetata a marcii de apa minerala, alegind-o pe cea cu puritate mare, dar si pe cele cu o structura moleculara care sa faciliteze patrun­de­rea la nivel celular a sarurilor si mineralelor. Ca alternativa, imbunatatirea apei de la robinet este o solutie, prin folosirea unui filtru purificator (Brita, de exemplu; mai multe informatii pe: www.brita.net).

Meniul (pentru 2 saptamini)

CIND TE TREZESTI: un pahar mare de apa la temperatura camerei, cu zeama stoarsa de la o lamiie bio; spuma de fenicul, patrunjel si mar.

MICUL DEJUN: ceai verde cu lamiie; o ceasca de crema Budwig (vezi ala­turi) sau, daca se prefera un mic dejun sarat, un sendvis din piine integrala cu crema obtinuta din avocado si germeni proaspeti, un pic de mustar si suc de lamiie.

GUSTAREA: un suc proaspat de portocale sau grapefruit.

PRINZUL: crema de legume; o farfurie de cereale integrale (de exemplu, orez), legume coapte al dente (in aburi sau calite cu un pic de supa de legume), condimentate cu sos din ulei de masline si ierburi aromatice.

GUSTAREA de la 16: contine fructe (mar si papaya cu esenta de vanilie); citeva migdale neprajite.

CINA: supa de legume (numai zeama) sau crema de legume mai diluata, cu ierburi aromatice; peste mai gras de trei ori pe saptamina (de exemplu, tartar de somon ori scrumbie cu iarba cipollina si lamiie) si carne alba, de doua ori pe saptamina, sau doua oua ori brinza de capra (o data pe saptamina); legume fripte la discretie.

RETETELE

Ei bine, da! Ne putem detoxifia urmind o dieta pofticioasa. O demonstreaza aceste retete usor de preparat si delicioase.

Crema Budwig din seminte incoltite. Seara, se pun in putina apa doua linguri de seminte de in, doua de seminte de dovleac, doua de seminte de susan si doua de seminte de floarea-soarelui. Separat, se pun la inmuiat in apa doua linguri de migdale. In dimineata urmatoare, se cojesc migdalele, se clatesc semintele si se amesteca totul cu un pahar de lapte de orez, un mar sau o para taiate cubulete, o lingura de sirop de artar.

Spuma de legume cu ierburi aromatizante. Se spala si se taie dovlecei, o andiva, o ceapa si o tulpina de telina. Se pune la foc o oala cu 1,5 litri de apa, o bucatica de alga kombu (se cumpara de la Plafar) bine clatita in apa si trei catei de usturoi. Se adauga legumele, se fierb 15 minute, se paseaza totul cu un mixer vertical si se repune pe foc, impreuna cu o ploaie de salvie, patrunjel, rozmarin, maghiran, toate taiate fin. Se mai da in clocot timp de cinci minute, se da gust, adaugind putin ulei de masline extravirgin, se presara piper negru proaspat macinat (are efect diuretic) si se serveste.

Salsa de hasmatuchi. Se pun impreuna in vasul de la mixer patru linguri de apa minerala, doua cepe rosii, doi catei de usturoi fierti in abur timp de trei minute, o lingurita de mustar dulce, una de ghimbir ras, una de migdale taiate, una de zeama de lamiie, 1/3 cub de supa concentrata de legume, 1/2 de pahar de ulei de masline extravirgin, un pahar de frunze de hasmatuchi. Se centrifugheaza. Se foloseste o lingurita din salsa obtinuta pentru a asezona legumele si restul se pastreaza la frigider, intr-un borcan cu inchidere ermetica.

Tartar din somon. Se taie in bucatele 300 de grame de somon file crud, se aduga doua lingurite de ulei de masline extravirgin, 2 lingurite de praz taiat fin, jumatate de lingurita rasa de sare, piper alb si zeama de la o lamiie. Se amesteca bine, se asaza intr-o forma circulara in care se preseaza bine si se aranjeaza tartarul asfel incit sa poata fi asezat direct pe farfurie. Se orneaza cu o lingurita de caviar.

Desert de mere si papaya. Se prepara la abur, timp de patru minute, doua mere fara coaja, taiate in bucati mici, impreuna cu un bat de vanilie taiat in doua. Se paseaza in blender impreuna cu pulpa de la o papaya matura si semintele de vanilie. Se serveste rece.

INFORMATII UTILE

  • La inceput, o cura de detoxifiere poate obosi organismul. In acest caz se poate adauga la dieta magneziu (se gaseste in farmacii), care ajuta la depasirea oboselii si a irascibilitatii.
  • Pentru a stimula o detoxifiere profunda, se recomanda practicarea de activitati fizice usoare, insa in mod constant: 30 de minute pe zi de mers pe jos sint ideale, mai ales in mijlocul naturii.
  • Pentru imbunatatirea efectelor detoxifiante ale acestui tip de alimentatie, rezerva-ti un drum la o baie turceasca sau un masaj detoxifiant (deosebit de eficiente fiind cele ayurvedice) sau o sedinta de shiatsu.
  • Cel mai indicat ar fi o saptamina (sau macar un week-end prelungit) petrecuta intr-un centru specializat in tratamente detoxifiante. O adresa? Espace Henri Chenot di Merano (mai multe informatii pe www.henrichenot.com).

Daniele Gerkens, Cateherine Roig, Grazia Pallagrosi
Traducere si adaptare de Anamaria Necsulescu
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet