Investigam remediile florale si modul lor de a actiona – la nivel emotional – asupra starii noastre de sanatate. Afla cine a inventat terapia florala si cum ne ajuta, la nevoie, ca medicina complementara!
Sa tot fie 12 ani de cand am intrat in contact, prima oara, cu terapia florala. De atunci mai apelez la ea uneori, cand simt ca lucrurile imi scapa de sub control. Totusi, niciodata nu i-am aprofundat principiile ca acum, cand a devenit atat de accesibila si la noi – de la carti la sedinte de terapie florala, in centre specializate sau in spa-uri medicale. Cineva ma intreba nu demult pe Facebook de spray-ul Bach, pe care l-a vazut peste tot prin Londra. Si cum atat dr. Oz, cat si dr. Phill – si cam toti, de fapt – vorbesc despre terapia florala, e momentul sa ne punem la punct cu tainele ei! Asa ca m-am hotarat ca, la inceput de primavara, sa-ti vorbesc despre puterile nestiute (sau mai putin stiute) ale florilor si despre cum ne influenteaza echilibrul interior.
Doctor Edward Bach – medic, bacteriolog si homeopat britanic – a creat o modalitate care promite o vindecare emotionala, bazata pe esente florale extrase, prelucrate si amestecate specific, in functie de simptome. Dupa cum a spus-o chiar dr. Bach, principiul este simplu: „imi e foame, ma duc in gradina sa iau o salata. Sunt bolnav si imi este teama, iau o doza de Mimulus. (planta erbacee, numita si Mimica). Remediile Bach functioneaza prin tratarea cauzei, nu a efectului, a persoanei, nu a bolii, si asta pentru ca in terapia florala se considera ca radacina bolii se afla la nivel psiho-emotional si spiritual.
Dr. Bach mai spune ca „starile mentale sau sufletesti care ne tulbura – ingrijorarea, teama, depresia – determina pierderea linistii si a pacii interioare. Daca sunt lasate sa continue, acestea produc o perturbare a functiilor organelor interne si a tesuturilor. Altfel spus, „intre boala si emotii exista o relatie de cauzalitate – adica un dezechilibru emotional preceda si determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar si a vitalitatii, cum explica Claudia Cabat in cartea sa, Remedii florale. O medicina a sufletului.
Remediile florale nu iti vor schimba personalitatea sau starea de spirit. Ele te ajuta in schimb sa faci fata emotiilor negative care creeaza un dezechilibru in interiorul tau. Terapia actioneaza „din aproape in aproape, pe principiul foitelor de ceapa, tratand intai ceea ce exista la suprafata, adica starea sufleteasca in care persoana ajunge la terapie. Pe masura ce o stare emotionala este echilibrata, ne adresam apoi urmatorului strat, ne spune Claudia. Astfel, scazand presiunea straturilor superioare, suntem in masura sa constientizam si sa rezolvam emotiile. Tinctura preparata se picura sublingual, de patru ori pe zi, sau se pune in apa, suc sau ceai.
Dr. Bach s-a implicat in tot procesul, de la alegerea plantelor la implementarea sistemului si imbunatatirea metodelor de preparare. El a clasificat 38 de remedii, pe care le-a grupat in sapte categorii, pe baza starilor emotionale pe care le-a observat: teama, singuratate, dezamagire, indecizie, disperare, lipsa de interes pentru prezent, hipersensilibitate la influente si idei, preocupare exagerata pentru binele celorlalti. Desi aceste probleme ne definesc de cand lumea, parca sunt mai actuale ca oricand! Fiecare grupa contine un numar variabil de esente florale tamaduitoare, pornind de la trei remedii si pana la opt, maximum. Daca vrei sa incerci aceasta alternativa, poti afla mai multe detalii despre terapia florala Bach de la Claudia Cabat, International Registered Practitioner la Clinica Eliade si primul specialist roman pregatit de catre Dr. Edward Bach Foundation.
ELLE: Cine poate beneficia de terapia florala?
Claudia Cabat: Remediile florale Bach sunt usor de folosit si pot fi asociate cu oricare alt tip de tratament. Dr. Edward Bach si-a dorit sa descopere un sistem de tratament simplu, natural, bland, la indemana tuturor, pentru ca oamenii sa-si poata imbunatati starea de sanatate. Remediile nu sunt insotite de reactii adverse, nu dau dependenta si nu se bazeaza pe efectul placebo. Se pot administra la orice varsta, inclusiv copiilor foarte mici sau femeilor insarcinate, si pot fi asociate cu alte tratamente, pentru a accelera procesul de vindecare.
ELLE: Care este legatura dintre imunitate, extractele florale si starea emotionala?
C.C: Prin anii 70, in SUA, s-au pus bazele unei ramuri medicale numita psihoneuroimunologie, care isi propunea sa cerceteze legaturile biologice si fiziologice dintre starile emotionale si imunitate. Legatura fizica dintre emotii si sistemul imunitar se face la nivelul citokinelor – molecule de natura proteica ce transmit informatii intre diferite celule din organism. Citokinele sunt indispensabile pentru comunicarea intre sistemul nervos, sistemul endocrin si cel imunitar, ele fiind prezente atat in sange, cat si in lichidul cefalorahidian. Felul in care ne simtim, din punct de vedere emotional, controleaza ce tip de citokine producem in acel moment. Cand suntem deprimati, producem citokine care inhiba receptorii sistemului imunitar, iar cand suntem supusi unui stres accentuat, citokinele produse stimuleaza in exces sistemul – apar boli autoimune. In ambele cazuri, dezechilibrul emotional conduce la efecte negative asupra imunitatii, dar il putem controla cu ajutorul florilor.
ELLE: Cum sunt preparate remediile florale?
C.C: Acestea se prepara prin doua metode simple, specifice terapiei florale: 20 din cele 38 de remedii florale Bach prin metoda soarelui, iar restul de 18, prin metoda fierberii. Apa rezultata, imbogatita cu proprietatile plantei sau ale florii folosite, este amestecata in cantitati egale cu brandy, pentru a obtine tinctura-mama.
ELLE: Cum trateaza extractele florale frica de avion, de exemplu?
C.C: Sunt multe persoane care au experimentat deja efectele anti-stres ale combinatiei de urgenta Bach (un preparat din cinci remedii florale, numit Rescue Remedy Spray: Star of Bethlehem, Rock Rose, Cherry Plum, Impatiens, Clematis). Aplicatiile sunt multiple: teama de avion, anxietate inainte de examene, interviuri, vorbit in public, stres inainte de o interventie chirurgicala sau stomatologica, socul produs de aflarea unor vesti proaste sau solicitari emotionale accentuate, de origini diverse.
Foto: Arhiva Revistei ELLE