Totul despre sistemul Pilates – practica miscarilor controlate

Aceasta practica nu este nicidecum noua, dar e mai actuala– ca niciodata. O metoda de antrenament ideala pentru cele cu dureri de spate sau cu postura precara, Pilates se dovedeste a fi solutia cea mai rapida prin care obtinem tonus, mobilitate, echilibru mental si forma fizica. Sa investigam subiectul!

Totul despre sistemul Pilates - practica miscarilor controlate

Primul studio de Pilates a fost deschis pe 8th Avenue si se numea, de fapt, Contrology, asa cum metoda a fost initial botezata de fondatorul Joseph Pilates. Inca de la inceputul anilor 60, Pilates, impreuna cu sotia lui, Clara, co-proprietara studioului, au fost gazdele multor celebritati, sistemul de antrenament devenind un succes. Martha Graham, Mikhail Baryshnikov, Laurence Olivier, Katharine Hepburn, Gregory Peck, George Balanchine si multi altii le-au calcat pragul, antrenandu-se sub observatia si indrumarile lui Joe – cum i se spunea lui Pilates.

Nenumarati dansatori si balerine au practicat tehnica lui Pilates, el instruind si tinerele balerine de la New York City Ballet. Pilates a avut mereu o legatura cu lumea dansului, balerinii fiind cei care au predat mai departe tehnica lui Pilates, dupa moartea acestuia. Ron Fletcher, dansator in trupa Marthei Graham, a introdus tehnica pe Coasta de Vest, prezentand-o multor actori, iar dansatorul Carola Trier si Romana Kryzanowska, fosta balerina si eleva a lui Joe Pilates, au dus si ei mai departe tehnica si beneficiile exercitiilor, castigand teren in toata Europa. Practica s-a conturat de-a lungul anilor, iar astazi este exersata de peste 20 de milioane de oameni.

Acest sistem de exercitii pentru minte si trup poate fi exersat de oricine vrea sa isi consolideze si sa-si fortifice corpul, fara a lua masa musculara in exces, incurajand utilizarea mintii pentru a controla muschii. Este un sistem bun de detensionare a spatelui si corectare a posturii, ideal pentru contracararea sedentarismului, care ne afecteaza azi tot mai mult. Pilates creste tonusul muscular, dar si densitatea osoasa si capacitatea sistemului imunitar de a ne apara. Armonizeaza asimetriile musculare si sculpteaza silueta vazand cu ochii.

Daca analizezi o instructoare de Pilates, iti vine sa te apuci… de ieri! Dar pe langa asta, starea de bine si reactiile rapide ale corpului, in urma exercitiilor, iti dau speranta si dorinta sa tot mergi la Pilates. Te alungesti, te fortifici si te simti tanara si mai energica. Ana Dumitrescu, instructor si co-proprietar la Movement Studio, ne spune ca „sistemul de antrenament imbunatateste circulatia, flexibilitatea, coordonarea, reduce nivelul de stres, aduce echilibru mental si, foarte important, corecteaza respiratia. Poate fi practicat si de gravide, pentru a le invata sa respire corect si pentru a-si pregati corpul pentru nastere, dar si de noile mamici pentru refacere. Sedintele de Pilates se desfasoara sub supravegherea unui instructor specializat, antrenamentele fiind adaptate nevoilor fizice ale fiecarui practicant. Nu conteaza daca esti incepator sau bine antrenat. Pilates, prin natura exercitiilor (tehnica este considerata a fi cea mai apropiata forma de miscare de natura umana), poate fi practicat de oricine, indiferent de varsta sau conditie fizica.

Respiratia

La baza sistemului Pilates este respiratia, liantul dintre minte si corp si cea care este conectata la orice miscare facem. „Toate exercitiile sunt create in ritmul si dinamica respiratiei si a batailor inimii, lucru pe care il inveti de la prima ora de Pilates, caci este punctul de pornire, ne spune Raluca Vornicel, co-proprietar Movement Studio si instructoare de Pilates. Astfel, corpul se oxigeneaza optim, circulatia sangvina este imbunatatita, iar tensiunea din muschi, eliminata.

Centru

Termenii core si powerhouse fac parte din alfabetul Pilates si reprezinta punctul de pornire al tuturor miscarilor Pilates, si anume centrul corpului: muschii bazinului, cei abdominali, centura scapulara, muschii spatelui si diafragma. Consolidarea unui centru stabil este o caracteristica esentiala, deoarece de aici pleaca energia corpului si toate miscarile acestei forme de antrenament. Tocmai de aceea, abdomenul celor care practica Pilates este foarte bine conturat – un motiv in plus sa apelam la aceasta tehnica!

Controlul

Este un principiu de baza al gimnasticii Pilates, de unde se trage si numele initial, Contrology. Nimic nu se face intamplator, controlul miscarilor fiind strans legat de concentrare, precizie si centru. A avea controlul, in Pilates, inseamna a constientiza ce faci si a-ti pastra pozitia si postura corecta, in timpul unui exercitiu. In cartea scrisa de Pilates, Return to Life Through Contrology, el spune ca fiecare sedinta „trebuie sa fie mai mult ca un antrenament, nu ca o terapie relaxanta. Rezultatele se obtin negresit, dar cu putin efort. Partea buna este ca inca de la prima clasa de Pilates din viata ta simti ca ceea ce faci e util si, pe masura ce progresezi, nivelul de dificultate a antrenamentului creste si este adaptat constant de instructor la capacitatile tale. Oricine poate practica aceste exercitii, fie la saltea, cu diferite accesorii, fie la Reformer – un aparat de Pilates avansat si versatil.

Concentrarea

Mintea determina actiunile corpului, lucrand impreuna. In Pilates, scopul este sa faci exercitiile corect, cu atentie si concentrare. Daca mintea iti fuge in alta parte, e mai bine sa renunti la sedinta si sa te intorci cand te poti concentra la ce faci. Asta spune teoria. Din proprie experienta, cred ca este oricum greu sa te gandesti la altceva, pentru ca natura exercitiilor iti impune prezenta 100%.

Precizia

Acuratete si calitate, nu cantitate. „Precizia este rezultatul imbinarii concentrarii, controlului, centrului si pastrarii unei frecvente constante in antrenament, ne spune Raluca Vornicel.

Ritmul

Se lucreaza urmand ritmul interior al fiecarui practicant. Fluiditatea propriului corp ne ajuta sa facem miscari line, armonioase si functionale care, in tandem cu respiratia adanca, reduc tensiunea corporala.

Relaxarea

Trebuie sa existe intotdeauna un echilibru intre efort si relaxare, aceasta din urma instalandu-se dupa primele ore de Pilates, cand treci de emotiile necunoscutului si incepi sa te simti confortabil. Plus ca doar prin miscarile de stretching, eliberatoare de tensiuni, te simti mai bine in pielea ta si cu mintea mai limpede!

Daca la inceputuri se exersa doar la saltea si cu ajutorul unor instrumente specifice de Pilates (roller, ladder barrel, spine corrector, cercuri, etc…), acum se folosesc si aparatele Reformer, acestea fiind de mai multe feluri. Iti recomand ca, atunci cand iti faci abonament la un studio Pilates, sa te asiguri ca au Reformer, pentru ca sigur vei dori sa-l folosesti. Aparatul poate lucra corpul integral (avansati) sau segmentar (incepatori) si, datorita arcurilor cu care este echipat, un exercitiu ofera atat stretching, alungind fibra musculara, cat si tonus, intarind musculatura, spre deosebire de acelasi exercitiu facut la saltea, care ofera fie tonus, fie stretching. Ca frecventa, daca faci doar Pilates si nimic altceva, e bine sa mergi de trei ori pe saptamana, iar daca exersezi si alte forme de miscare, ideal ar fi sa ai sase-opt sedinte, lunar.

Bineinteles ca, daca ai timp, poti exersa Pilates zilnic, ca si yoga, dar nu mi se pare realist, sa-ti spun sincer. Pilates este o tehnica sigura (de altfel, este folosita ca metoda de recuperare dupa accidente) si care da rezultate, pe toate planurile – fizic, spiritual si mental. Cum spunea chiar Joseph Pilates, „in 10 sedinte vei simti diferenta, in 20 vei vedea diferenta, iar in 30 de sesiuni vei avea un corp diferit. Chiar asa e si, dincolo de efectele asupra siluetei, Pilates te incarca cu energie pozitiva, alungeste, dezmorteste, corecteaza postura si relaxeaza. Daca nu ai incercat pana acum, e momentul!

Foto: Adrian Dumitrascu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet