Totul despre perioada de sarcina

Perioada de sarcina pare a fi cea mai spartana perioada din viata unei femei: nu poti fuma, nu poti bea alcool, nu poti consuma bauturi acidulate, nu poti purta haine sexy, nu poti face bai fierbinti, nu poti bea cafea…. O lista intreaga de nu-uri. Chiar sunt toate acestea necesare? Sa fie sarcina atat de chinuitoare?

Totul despre perioada de sarcina

Exista nenumarate remedii naturale si necon­ventio­na­le pe care expertii le recomanda inainte si in timpul sarcinii, menite sa favori­ze­ze conceptia, sa ajute dezvoltarea sanatoasa a fatului, sa reduca durerile din timpul travaliului si sa-ti faca viata mai frumoasa.

Nutritie

Departe de a fi doar „niste feluri exotice de mincare' sau „excelente afrodisiace' (apropo, am verificat, functioneaza!), scoicile si fructele de mare au marea calitate de a creste exponential fertilitatea femeii si a barbatului. Ambele au un continut bogat de zinc, fapt ce favorizeaza producerea de sperma sanatoasa in organis­mul barbatului, marind semnificativ longevitatea spermatozoizilor in tractul vaginal. Din punctul de vedere al femeilor, consumul de scoici sau fructe de mare imbunatateste lubrificarea vaginala. (Deficienta de zinc este o problema des intilnita in rindul populatiei adulte. Doza zilnica recomandata este de 15 mg de zinc.) Seleniul, un renumit antioxidant, este foarte eficient in reglarea deze­chilibrelor hormonale. Pentru a-ti asigura aportul zilnic necesar de seleniu poti consuma nuci de Bra­zilia sau seminte de dovleac. Exista o singura problema: ar trebui sa rontai se­minte non-stop, 24 de ore din 24, ceea ce, la un moment dat, ar pu­tea de­veni cu adevarat neplacut pentru ti­ne, dar mai ales pentru cei din jur. De aceea specialistii recomanda completarea dietei cu un supliment nutritiv, zilnic.

Studiile din ultimii ani, privind fertilitatea femeii, au stabilit ca exista o legatura certa intre scaderea evidenta si progresiva a capacitatii de reproducere si lipsa unor micronutrienti importanti, precum cuprul (se gaseste in fructele de mare, cacao, apa de la robinet, ficat, rinichi, mazare, stafide, nuci si drojdie), manganul (nuci, ceai, cereale integrale, avocado) si cromul (alimentele nerafinate si neprocesate, cereale, brinza, nuci, ficat, droj­die, fructe proaspete). Aminoacizii („constructorii organismului') au, la rindul lor, un rol esential in conceptie, in special L-arginina si L- taurina. Ciocolata este o sursa excelenta de L-ar­ginina (iata o veste care nu poate decit sa ne bucure). Dar daca nu-ti place ciocolata, exista si alternative mai dietetice: orezul brun (brrr!), stafidele sau semintele de floarea soarelui. Ouale, pestele oceanic si laptele organic sint foarte bogate in L-taurina. Trifoiul rosu reechilibreaza nivelul de aciditate la nivelul sistemului reproductiv (si e bogat in vitamine), iar des­pre sparanghel se spune ca este un excelent regulator al hormonilor feminini. Iata de ce specialistii obisnu­iesc sa recomande ca ambele sa fie consumate in cantitati mari in pe­rioa­da de pregatire a sarcinii.

Cercetarile facute la Sheffield University au demonstrat ca, in 20% din cazuri, un aport crescut de vitamina E (600 mg zilnic, timp de trei luni) imbunatateste performantele sexuale si sansele de reproducere in cazul barbatilor cu o calitate scazuta a spermei. Statisticile arata ca, la ora actuala, pentru cuplurile normale e nevoie de o perioada de un an pentru conceptie (intre momentul in care cuplul decide sa aiba un copil si momentul in care se realizeaza conceptia exista o dife­renta de un an), iar decalajul e in cres­tere, fapt care in urechile expertilor suna de-a dreptul ingrijorator. Explicatiile acestui fenomen, precum si incercarile de a motiva scaderea alarmanta a calitatii spermei barbatilor din tarile civilizate, sint extrem de controversate. Association for the Promotion of Preconceptual Care, din UK, recomanda cuplurilor care doresc sa aiba un copil sa duca o viata sanatoasa, sa-si ingrijeasca organismul, sa faca sport, sa se relaxeze, sa aiba o alimentatie echilibrata, sa faca analize periodice si regu­late pentru depistarea „infectiilor mute' (care nu pot fi depistate la un examen clinic si nu se anunta printr-o simptomatologie evidenta).

Perioada de sarcina

Singurul supliment nutritiv unanim recomandat (si necontroversat) in perioada de sarcina este acidul folic. Studiile au demonstrat, fara urma de indoiala, ca acidul folic (vitamina B9) poate reduce riscul incidentei malformatiilor de tub neural (de exemplu, spina bifida) la fat, cu pina la 70%. Spana­cul este o sursa bogata in acid folic (numele vitaminei vine de la latinescul „folium'– frun­za, deoarece a fost pentru prima data izola­ta din frunzele de spanac), impreuna cu toa­te legumele cu frunze verzi. Alte alimente bo­gate in acid folic: sparanghel, ficat, rinichi, nuci si cereale integrale. Pe linga o alimenta­tie saturata cu aceste alimente, specialistii re­co­manda un supliment zilnic de 400 mg de acid folic in perioada de dinainte de con­ceptie, pina in saptamina a 12-a a sarcinii.

Află totul despre sarcina pe saptamani!

S-a dovedit ca suplimentele de multivitamine si multiminerale, daca sint luate cu cel putin o luna inainte de conceptie si doua luni dupa ce femeia a ramas insarcinata, au capacitatea de a reduce riscul malformatiilor congenitale cu cel putin 50%. Atentie, insa, inainte de a decide ce vitamine si ce mi­nerale intentionezi sa suplimentezi, sfatuies­te-te cu obstetricianul tau. Exista vitamine care, luate in exces, s-ar putea sa-ti faca, tie si viitorului tau copil, mai mult rau decit bine. Suplimentele nutritive de ulei de peste contin un lant lung de acizi grasi polinesaturati, esentiali in dezvoltarea sanatoasa a sistemului cerebral al copilului. Dar nu te aventura sa te indopi cu ulei de peste, decit daca suplimentele pe care le iei sint special concepute pentru a fi folosite in timpul sarcinii. (De exemplu, uleiul de cod contine cantitati mari de reti­nol – o forma a vitaminei A – despre care se crede ca ar creste riscul malformatiilor con­genitale. Acesta este motivul pentru care femeilor insarcinate nu li se recomanda consumul de produse din ficat, bogate in vitamina A.) Aportul de calciu trebuie dublat in timpul sarcinii. E o afirmatie sigura, care nu ridica controverse. Asta inseamna ca, desi con­sumi mai mult lapte si produse lactate decit de obicei, e necesar sa-ti suplimentezi dieta cu pastile de calciu. (Cere intotdeauna sfatul medicului inainte de a alege o anume marca de suplimente nutritive. Dozajul, compozitia si capacitatea de absorbtie difera de la produs la produs.)

Foloseste calculator sarcina si afla in cate saptamani esti!

Afla si cum evolueaza sarcina pe saptamani

Greturile de dimineata

Iata una dintre bucuriile primelor luni de sarcina (alaturi de ameteli, sensibilitate la miros, somnolenta si gust de metal in gura): greturile de dimineata. Folclorul spune ca ele dispar imediat dupa ce ai simtit primele miscari ale puiului tau (adica intre luna a treia si a cincea). Ei bine, nu. Uneori (in cazul sarcinii toxice) starile de greata si varsaturile pot persista pina in momentul nasterii. Ce poti face? Homeopatia propune tratamente­le cele mai populare, testate si experi­men­tate de o practica indelungata, recunoscute de medici si moase. Dar, inainte de a inghiti orice pastila, cere sfatul unui homeopat calificat. Tehnicile de acupunctura sint de a­semenea eficiente in tratarea greturilor si ametelilor legate de sarcina, prin stimularea punctului PC6, situat la inche­ietura miinii.

Studiile au aratat ca benzile de acupunctura pentru tratarea raului de calatorie (masina, avion sau vapor), care in SUA, Marea Britanie, Franta, Italia, Spa­nia se pot procura din farmacii, pot fi folosite fara pro­bleme de femeile insarcinate. Opi­niile, insa, sint impartite: unii specialisti in acupunctura nu recomanda stimularea acestui punct (PC6) dupa saptamina a opta de sarcina, altii, dimpotriva, sustin ideea cu tarie, iar o treia categorie sint de acord cu tratamentul, dar numai in cabinetul de acupunctura. (Acupunctura mai dis­pu­ne de tehnici eficiente in tratarea du­rerilor de spate, constipatiei, migrenelor si insomniei legate de sarcina.) S-a demonstrat ca aromaterapia are rezultate spectaculoase in re­zol­varea problemelor legate de sarcina (daca te numeri printre ghinionistele cu o sensibilitate crescuta la mirosuri, ne pare rau, dar acest capitol e inchis pen­tru tine). Aplicat pe piele, prin­tr-un masaj usor, uleiul de muscata este un excelent remediu pentru reducerea edemelor, iar uleiul de mandarina previne formarea vergeturilor. Majoritatea uleiurilor se folosesc in cantitati foarte mici, deci riscul oricaror efecte secundare sau reactii adverse este minim. Totusi, nu e o idee buna sa faci de una singura experiente cu arome acasa. Solicita intotdeauna sfatul unui aromate­rapeut calificat, chiar si atunci cind folosesti uleiurile pentru inhalatii. Chiar daca aromaterapia foloseste exclusiv remedii naturale, efectele ei pot fi foarte puternice si trebuie sa-ti iei toate masurile de precautie. (In general, in perioada de sarcina si a­lap­tare, e bine sa eviti orice medicament, supliment nutritiv sau remediu natural, daca nu e obligatoriu necesar.)

Nasterea

Povestile legate de nastere spun ca ceaiul de frunze de zmeura este un remediu excelent pentru calmarea durerilor si scurtarea duratei travaliului. Ei bine, nu sint povesti. Experienta moaselor este sustinuta de studii stiintifice, care demonstreaza ca frunzele de zmeura, prin substantele active pe care le contin, au capacitatea de a tonifia musculatura uterului, pregatindu-l pentru travaliu. Acupunctura ofera tehnici pentru de­clan­sarea travaliului in cazul femeilor care au de­pasit termenul, precum si tehnici ce pot fi folosite in timpul nasterii (calmarea durerilor, diminuarea pierderii de singe). Yoga este una dintre cele mai cunoscute si recunoscute tehnici de relaxare si controlul respiratiei, iar femeile care au experi­mentat aceasta metoda sustin ca le-a fost de mare ajutor in controlarea durerilor nasterii. Prin stimularea punctelor reflexe de pe talpa pi­ciorului, reflexologia poate fi o alternativa dem­na de luat in considerare de viitoarele ma­me.

Exista tehnici care stimuleaza procesul de vin­decare si refacere a organismului dupa nas­tere, de relaxare, de diminuare a durerilor tra­valiului. Dar (cu riscul de a ma repeta) ape­leaza intotdeauna la ajutorul unui specia­list autorizat in reflexologie, cu experienta in problemele femeilor insarcinate, deoarece exista anumite puncte reflexe care nu trebuie stimulate in timpul sarcinii. Surpriza: exista medici care recomanda folosirea hipnoterapiei pentru inducerea unei stari de relaxare profunda, reducerea anxietatii si incurajarea trairilor pozitive legate de evenimentul nasterii. Daca o asemenea solutie iti suride, te sfatuim sa-ti gasesti un psiholog specializat in hipnoterapie, inca din primele luni ale sarcinii, pentru a avea timp sa va cunoasteti foarte bine. Hipnoterapia, desi foarte eficienta, nu e o practica lipsita de riscuri si, mai ales, nu se poate face de la o zi la alta. Daca psihoterapeutul tau sustine contrariul, nu mai sta pe ginduri: trinteste usa in urma ta.

Cu zgomot!

Nasterea in apa este varianta cea mai trendy si, se pare, sigura, adorata de mai toa­te mamicile hot de la Hollywood. Cerce­tarile in acest domeniu au demonstrat ca, in apa, femeile suporta mai usor durerile travaliului, iar intrarea in lume a noului nascut este mai blinda. Unde mai pui ca poti sa-i urezi puiului tau „bun venit', pe deplin consti­en­ta, cu zimbetul pe buze si fara strop de transpiratie.

Femeile cu burtica sunt la moda

Celebrul „baby -boom', de care s-a vorbit atit de mult in ultimii ani, a declansat o noua atitudine, mai provocatoare si mai sanatoasa, zicem noi, in ceea ce priveste perioada de sarcina. A avea o burta uriasa si a fi sexy sint doua lucruri care, fi­nal­mente, nu se mai exclud. Iar acest curent de opinie este sustinut de psihologi (care au din ce in ce mai putine depresii de tratat), de obstetricieni (odata ce femeile se simt bine in corpul lor, toate celelalte inconveniente legate de sarcina sint mai usor de suportat) si de designeri (care au descoperit o noua piata in care sa-si afirme ta­lentul). Femeile descopera acum ca nimic, nici macar abdomenul lor in continua expansiune, nu trebuie sa le distruga feminitatea, frumusetea si increderea in sine si, in nici un caz, nu trebuie sa intervina intre ele si ultimele tendinte in moda. Orice haina stretch, croita in bie sau cu talie joasa, care a aparut pe podium, poate fi purtata. Iti aduci aminte de Kate Moss insarcinata? Arata atit de sic in mini-rochitele ei Pucci sau topurile scurte, care lasau sa se vada o burtica rotunjita, incit, prin comparatie, orice alt look ce i-ar fi stat alaturi ar fi parut demodat. Bucura-te din plin de fiecare moment al sarcinii. Bucura-te de noile tale forme. Fii mindra de ele. La urma urmei, esti in asteptarea celui mai minunat moment din viata ta. Trebuie sa-l impartasesti tuturor.

Foloseste calculator sarcina si afla in cate saptamani esti!

Lioara Bradu
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet