Medicul nutritionist francez Pierre Dukan a reusit, in peste 20 ani de cercetari, sa puna bazele unei diete revolutionare, Dieta Dukan, ce se bucura de un real succes inca din anul 2000.
Printre celebritatile internationale care s-au declarat fane ale acestei diete se numara Penelope Cruz, Gisele Bundchen, Jennifer Lopez, dar si Kate Middleton impreuna cu sora sa Pippa si mama sa, Carol.
Cum a inceput totul
Fenomenul Dukan a luat nastere in anul 2000 cand Pierre Dukan a publicat in Franta prima sa carte dedicata acestei diete, Je ne sais pas maigrir (Nu stiu sa slabesc). In foarte scurt timp, aceasta dieta a devenit favorita intregii natiuni franceze si nu a trecut mult timp pana cand acest fenomen s-a raspandit si in Marea Britanie. Cartea Dieta Dukan, publicata in anul 2010, s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare si a fost tradusa in 14 limbi, devenind astfel o dieta de top, cu o adevarata armata de sustinatori din peste 32 de tari.
Un succes imens
Stim ca nu este intr-atat de greu sa slabesti precum este sa-ti mentii greutatea din urma unei diete. Pierre Dukan, confruntandu-se cu primul sau caz de obezitate in anul 1975, a cautat metode pentru a remedia aceasta problema globala care inca este de actualitate in zilele noastre.
Dieta sa se remarca prin faptul ca acorda atentie atat procesului de slabire cat si, mai ales, procesului de mentinere, dar si pentru ca propune a se consuma suficiente proteine cat sa nu lipseasca senzatia de satietate, asa cum se intampla in cele mai multe diete.
Dupa ample cercetari, Dr. Pierre Dukan a identificat 100 ingrediente ce pot fi consumate dupa voie, ele fiind sarace in lipide (grasimi) si glucide (zahar) si bogate in proteine si alte elemente nutritive esentiale corpului. Printre acestea se numara 72 ingrediente pe baza animala, ce pot fi consumate inca din faza de atac si 28 ingrediente pe baza vegetala, ce pot fi consumate incepand cu faza de croaziera.
Ce presupune dieta Dukan?
Aceasta dieta, care pe zi ce trece aduna din ce in ce mai multi sustinatori, este formata din 4 faze. Acestea sunt:
1. Faza de atac a dietei Dukan
Considerata si cea mai dificila faza dintre cele 4, aceasta presupune pierderea a pana 2-3 kilograme in doar 2-7 zile, consumand exclusiv proteine.
In aceasta faza se pot consuma doar urmatoarele alimente:
Se recomanda consumul a cel putin 1.5 litri de apa plata sau carbogazoasa, insa se pot consuma si ceaiuri sau cafele, atata timp cat nu depasesc o calorie/pahar.
Pentru rezultate optime sunt necesare cel putin 20 minute de mers pe jos zilnic si, foarte important, un consum aproape egal cu zero de grasimi.
2. Faza de croaziera
Cea de-a 2-a etapa presupune introducerea in meniu a proteinelor vegetale (legume fara amidon), alternand proteinele pure cu legumele pentru a putea pierde in greutate in mod gradual. Durata acestei faze depinde de numarul de kilograme dorit de pierdut.
Astfel, daca o persoana doreste sa piarda mai putin de 10 kg, aceasta trebuie sa consume 3 zile proteine pure (alimente faza de atac) urmate de 5 zile de proteine vegetale + proteine pure.
Insa, in cazul in care o persoana doreste sa piarda mai mult de 10 kg, aceasta trebuie sa consume 5 zile proteine pure, urmate de 5 zile de proteine vegetale + proteine pure.
Legumele permise sunt:
In aceasta faza se recomanda cresterea timpului acordat miscarii fizice, fiind necesare zilnic cel putin 30 minute de mers pe jos.
Si in aceasta etapa este necesar consumul a cel putin 1.5 litri de apa pe zi.
3. Faza de consolidare
Incepand cu aceasta faza debuteaza ‘lupta pentru mentinerea greutatii atinse in urma celor doua faze anterioare.
In faza de consolidare trebuie respectat regimul fazei precedente (faza de croaziera) la care se adauga o portie de fructe, branzeturi si 2 felii de paine ce pot fi consumate zilnic.
In aceasta faza se pot introduce in mod treptat cartofi, paste, orez sau mazare (aproximativ 20 gr/zi)
4. Faza de stabilizare
Din acest moment dieta devine un stil de viata, fiind stabilit ca joia sa fie ziua in care se consuma exclusiv proteine pure.
In acest stagiu, alimentele preferate se pot reintegra in meniu, avand grija insa la excese si grasimi.
Se recomanda un consum zilnic de fulgi de ovaz si, nu in ultimul rand, evitarea liftului in favoarea scarilor.
Dezavantajele dietei Dukan
Pe langa avantajul pierderii in greutate foarte rapid, aceasta dieta are si punctele sale slabe. Unul dintre dezavantaje este faptul ca riscul de carente nutritive este foarte mare, asadar este foarte important ca, inca din prima faza, sa se asigure un aport suplimentar de vitamine si minerale.
Un alt dezavantaj este si faptul ca, intrucat alimentele grase sunt interzise, organismul se poate simti fara energie. In acest caz, este indicat a fi consumata zilnic o lingura de ulei de masline inca din faza de croaziera.
Cu toate ca aceasta dieta a starnit destule controverse, multe persoane sustinand ca favorizeaza aparitia cancerului din cauza consumului indicat ridicat de proteine pure, dieta Dukan castiga din ce in ce mai mult teren nu doar la nivel global, ci si in Romania, unde sunt deja pe internet zeci de site-uri dedicate metodei Dukan.
Ce reteta as putea incerca in faza de atac?
ELLE iti recomanda o reteta pentru pranz sau cina chiar de pe site-ul renumitei diete:
Sardine cu sos tartar
Portii: 6
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente:
Mod de preparare:
1. Se toarna jumatate din sucul de lamaie si 1 lingura de ulei de masline peste sardine, apoi se freaca cavitatea pestelui si pielea acestuia cu amestecul respectiv . Se aseaza 2-3 sardine (in functie de marime) una langa alta si se trece cate un bat de frigaruie prin coada si cate unul prin capul pestelui.
2. Pentru a pregati un sos tartar, se combina coaja de lamaie si restul de suc si ulei cu marar, patrunjel, capere, castraveciori murati si, dupa gust, cu sare si piper. Se lasa deoparte.
3. Sardinele se asezoneaza foarte bine, apoi se aranjeaza cu grija pe un gratar fierbinte. Se lasa 3-4 minute pe fiecare parte, intorcandu-se cu mare atentie. Se transfera apoi pe o farfurie si se serveste impreuna cu sosul tartar.
Crezi ca ai motive sa slabesti? Consulta site-ul http://www.dukandiet.co.uk si afla daca parerea ta este compatibila cu cea a doctorului Pierre Dukan.
Text: Stefania Ciuca
Foto: Shutterstock