Pe masura ce imbatranim, tendoanele si muschii isi pierd din elasticitate, asa ca suntem tot mai predispusi la tendinite. Ce este tendinita, ce trebuie facut in cazul aparitiei ei, dar mai ales cum o poti preveni?
Fie ca faci sport de performanta sau doar iti place sa faci miscare, cu siguranta ai auzit de tendinita, afectiune care reprezinta de fapt inflamatia unui tendon. Inainte de toate, trebuie specificat ca tendonul este un tesut fibros care leaga muschiul de os, iar prin intermediul lui, forta dezvoltata de contractia musculaturii scheletale este transmisa la oase si articulatii. Astfel se produc toate miscarile pe care le facem zilnic (mers, alergat, sarit, etc).
Si cu toate ca are o consistenta dura, tendonul este flexibil si elastic, lucru care diminueaza riscul de ruptura in cazul contractiilor musculare violente, de aceea putem face miscari bruste fara ca muschiul sa fie afectat. Tendoanele au forme si marimi diferite, iar uzura lor (prin sport intensiv sau odata cu inaintarea in varsta) pot cauza leziuni. Evoluatia acestor leziuni poate dura de la cateva zile la mai multe luni si pot produce in timp rupturi partiale de fibre tendinoase si edeme locale, afectiuni cunoscute sub numele de tendinite.
Tendinita apare cel mai frecvent la persoanele tinere, foarte active, la sportivii de performanta, iar cauzele principale sunt asociate cu microtraumatismele repetate, dar si la persoanele in varsta, ca urmare a afectiunilor degenerative, prin care tesutul imbatranit favorizeaza uzura sau ruptua fibrelor de colagen care constituie tendonul.
Cauza principala a tendinitelor este cu precadere suprasolicitarea tendoanelor. Activitatea sportiva, solicitarile repetitive, excesive, miscarile bruste (sarituri, accelerari sau decelerari bruste), microtraumatismele repetate, folosirea in exces sau mentinerea articulatiei intr-o pozitie nefavorabila, toate pot genera tendinite.
Atunci cand executam de foarte multe ori o miscare, lichidul din teaca tendinoasa care mentine suprafetele tendinoase in contact si reduce frecarea, se consuma si nu se poate elibera suficient de repede altul. Acest lucru duce la deteriorarea tendoanelor si la microleziuni. Tendoanele de la nivelul calcaiului, genunchiului, umarului, cotului si incheieturii mainii sunt cele care au riscul cel mai mare sa sufere tendinite. Si asta din cauza deficitului de vascularizare din aceste zone.
Pentru a evita pe cat de mult posibil aparitia acestor afectiuni, iti recomandm sa porti incaltaminte confortabila, sa bei multe lichide (mimin doi litri de apa zilnic). De asemenea, si obezitatea, frigul, lipsa vitaminelor din organism, mobilitatea articulara scazuta si lipsa incalzirii sunt factori care favorireaza aparitia tendinitelor.
Prezenta atat in stare de repaus, dar mai ales la palpare si la mobilizarea articulatiilor vecine tendonului inflamat, durerea este primul si principalul simptom al tendinitei. Ea poate fi continua sau poate aparea doar la efort. Poate fi descrisa ca fiind o durere intepatoare, acuta, din cauza careia miscarile care folosesc tendonul inflamat sunt imposibil de efectuat. Uneori zona afectata este vizibil umflata, rosie si calda la atingere. Ulterior forta musculara a intregii regiuni afectate poate sa scada.
In cazul aparitiei acestor simptome este bine sa actionezi imediat. In primul rand trebuie sa iti menajezi zona afectata, sa ii gasesti cea mai relaxanta pozitie si sa ii aplici comprese reci sau pungi cu gheata ( timp de 15-20 de minute la 2-3 ore). Dupa 1-2 zile in care compresele reci au redus inflamatia este bine sa aplici comprese si bai calde pentru relaxarea musculaturii.
De asemenea, iti recomandam cateva remedii naturiste care grabesc vindecarea tendinitei.
1. Decoct dintr-o lingura de pulbere de scoarta sau coaja de castane la 250 ml de apa. Se fierbe timp de 3-4 minute, se raceste si se aplica zilnic comprese cu lichidul obtinut pe zona afectata pana la vindecarea afectiunii.
2. Infuzie dintr-o lingurita de frunze de menta la 250 ml de apa clocotita. Se infuzeaza timp de 15 minute, se strecoara, se raceste si se adauga argila pana cand de obtine o pasta. Din aceasta se fac cataplasme care se aplica pe zona afectata de 2-3 ori pe zi, pana cand tendinita se vindeca complet.
Daca durerea persista si nu observi imbunatatiri in cateva zile este indicat sa te prezinti la medicul specialist care, printr-un control medical, iti poate recomanda cel mai adecvat tratament.
Pentru a preveni tendinitele este recomandat sa bei foarte multe lichide in fiecare zi, dar mai ales in timpul activitatilor sportive si antrenamantelor. Este foarte important ca inaintea oricarui efort fizic intens sa faci intotdeauna exercitii usoare de stretching. Prin incalzire previi contractia muschilor si a tendoanelor care se produce prin exercitiile fizice.
Persoanele cu flexibilitate redusa sunt mai predispuse la tendinite, asa ca daca esti una dintre ele, ar fi bine sa introduci in programul zilnic si cateva minute de incalzire usoara. Evita sa soliciti in exces anumite zone, fa repaus din cand in cand si fii atenta sa ai o dieta echilibrata, bogata in vitaminte. Tinand cont de aceste sfaturi utile, poti preveni cu usurinta aparitia tendinitelor.
Andreea Trifas
Foto: Sporty woman stretching her arms from Shutterstock