Deși majoritatea lumii nu adăuga zahăr în dieta alimentară, anumite tipuri pot aduce benificii corpului tău.
Care este adevărul despre zahăr?
Zahărul va fi mereu considerat un aliment dăunător siluetei, indiferent de ce tip de zahăr vorbim. Însă, nu orice tip de zahăr trebuie evitat.
Carbohidrații sunt combinații de zahăr, care au ca rezultat secreția de insulină, componenta principală a creșterii în greutate, a colesterolului ridicat, a hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat.
Glucoza provoacă o creștere imediată a insulinei, în timp ce fructoza (zahăr natural) provoacă o eliberare întârziată a insulinei, deoarece zahărul natual este ambalat cu fibre, apă, antioxidanți, vitamine, minerale și alți nutrienți.
Prin urmare, când verifici conținutul total de carbohidrați din alimente, trebuie să acorzi atenție fibrelor solubile, deoarece acestea vor diminua efectul de insulină prin întârzierea absorției de zahăr.
Zahărul natural este cel pe care îl poți consuma fără a te îngrășa, acesta fiind zahărul care există deja în compoziția alimentelor, cum ar fi laptele și fructele.
Zahărul care ar trebui evitat este acela pe care îl adaugi în timpul procesării, gătitului sau preparării alimentelor.
Surse de zahăr pe care le poți include liniștită în dieta ta
• Produsele lactate precum laptele și iaurtul grecesc conțin lactoză, care este fabricată din glucoză și galactoză. De asemenea, produsele lactate conțin proteine și o varietate de vitamine și minerale care ajută la o procesare mai lentă a zahărului.
• Fructele conțin fructoză, dar fibra pe care o îmbracă încetinește absorbția zahărului. Acestea conțin, de asemenea, vitamine și minerale, ceea ce înseamnă că ar trebui să adaugi fructe dietei tale.
• Anumite legume și legume rădăcinoase – cum ar fi morcovii, sfecla, cartofii dulci, cartofii, gemurile și pasmanii – conțin, de asemenea, zahăr natural. Dar, ca și fructele, au o valoare nutrițională mai mare decât alimentele cu zahăr adăugat.
Separarea zaharurilor naturale de alimentele procesate care sunt ambalate cu zahăr adăugat (și anume sirop de porumb cu fructoză și zaharoză) te pot ajuta să te simți mai bine și să vă îmbunătățiți sănătatea.
Text: Diana Babanica
Foto: Instagram (@lovelypepa)
Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!