HPV, un virus despre care nu vorbim aproape niciodată ca și cum acesta nu ar exista. Din păcate, acesta afectează un număr alarmant de femei și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Știm că prevenția este cea mai importantă, așa că îți prezentăm informații concrete oferite de doamna doctor Lucia Iurco.
Vaccinul anti-HPV poate salva vieți, însă din păcate prea puține persoane înțeleg importanța acestuia și a testului Papanicolau. Având în vedere că în ultimii ani au existat numeroase controverse despre acest vaccin, am discutat cu doamna doctor Lucia Iurco despre tot ce ar trebui să știi despre vaccinul anti-HPV.
ELLE: Ce este vaccinul anti-HPV? Care sunt lucrurile esențiale de știut despre el?
Dr. Lucia Iurco: Succint spus, cel mai recent, vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini, conferă imunitate pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anus. Cred că esențial este ca femeile să cunoască la ce riscuri se expun dacă contactează un virus HPV în organism și de ce vaccinul anti-HPV și testele periodice (test Babeș-Papanicolau) sunt vitale. Lipsa prevenției în contactarea acestui virus expune femeile unui pericol constant și de aceea sunt proimunizare. Să nu uităm că anual, în România peste 40.000 de femei primesc diagnostic de cancer de col uterin, cea mai gravă consecință a infectării cu HPV (Human Papiloma Virus). Este important ca ele să știe că prezența unui virus HPV în organism este mută, nu prezintă simptome, și în majoritatea cazurilor, consecința infectării cu un virus HPV, cancerul de col uterin, ajunge să fie depistată în stadiu avansat, atunci când șansele de a supraviețui sunt foarte scăzute (la fiecare 3000 de cazuri noi depistate, se adaugă 2000 de decese).
ELLE: Cine poate să facă vaccinul anti-HPV? Cine nu ar trebui să facă vaccinul anti-HPV?
Dr. Lucia Iurco: Recomand vaccinarea în preadolescență, înaintea începerii vieții sexuale, între 9 și 12 ani, înainte ca baiețelul/fetița să fie expus(ă) virusului. De regulă, vaccinarea anti-HPV la vârste fragede protejează mult mai eficient împotriva unor eventuale leziuni precanceroase și canceroase de la nivelul colului uterin, vagin, vulvă și anus. Dacă au depășit acest termen, tinerii pot mai departe să facă vaccinul până la vârsta de 27 de ani, dar rămâne la aprecierea medicului dacă să facă vaccinul chiar și după această vârstă, având în vedere că studii recente susțin că se poate face vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini până la 45 de ani. De asemenea, foarte important de clarificat este că bărbații sunt și ei imunizați prin vaccin anti-HPV pentru eventuale cancere genitale sau anale HPV induse. Mai mult, bărbatul imun, activ sexual, nu va prelua și nu va transmite mai departe către partenera sexuală viruși HPV.
Știu că au existat controverse pe acest subiect. În calitate de medic ginecolog, pot spune că aceste vaccinuri sunt sigure și nu pun viața femeii în pericol. Evident, asemenea celorlalte vaccinuri, sunt contraindicate în cazurile în care pacienta prezintă reacție alergică la oricare dintre ingredientele vaccinului anti-HPV sau reacții alergice la o doză anterioară de HPV. Personal, în sarcină recomand amânarea vaccinul HPV după perioada de graviditate și alăptăre, deși nu au fost semnalate efecte adverse în această situație. De asemenea, este important ca pacienta să îi spună medicului istoricul său medical și dacă suferă de o afecțiune în momentul solicitării vaccinării.
ELLE: Dacă ai fost deja infectată cu HPV mai poți face vaccinul?
Dr. Lucia Iurco: Vaccinul protejează cel mai bine atunci când este făcut în lipsa oricărui virus HPV în organism, preferabil înainte de începerea vieții sexuale. 8 din 10 femei contactează un virus HPV de-a lungul vieții, iar odată apărută infecția HPV, eficacitatea vaccinului scade vertiginos. Eu recomand tinerelor să meargă să își facă vaccin HPV, chiar dacă au depășit perioada considerată optimă în care se administrează.
Cel mai important pentru orice femeie matură este să efectueze investigații și teste de screening anuale precum consultația ginecologică, ecografia transvaginală, testul Babeș – Papanicolau și testul HPV (tipajul HPV). Un diagnostic grav precum cel de cancer uterin poate fi prevenit prin detectarea modificărilor precanceroase ale citologiei cervixului printr-un test Papanicolau pe lamă sau printr-o citologie în mediu lichid. În cazurile în care PAP testul sau testul HPV ies pozitive, se fac investigații suplimentare precum colposcopia.
ELLE: Până la ce vârstă poate face o persoană acest vaccin? cum se administrează?
Dr. Lucia Iurco: Atât pentru femei, cât și pentru bărbați vârsta limită recomandată pentru vaccinare este de 27 de ani, dar, repet, eficacitatea acestuia scade drastic în prezența unui virus HPV în organism. Ca medic ginecolog, vă pot spune că se poate face până la 45 de ani, studii recente arătând eficacitatea vaccinului anti-HPV cu 9 tulpini până la vârste mai înaintate. La 9-12 ani, vaccinul este administrat de regulă în 2 doze, cu un interval de cel puțin 6/12 luni între ele. Pentru cele care se vaccinează mai târziu, după 15 ani, este nevoie de 3 doze.
ELLE: Unde poate fi făcut acest vaccin?
Dr. Lucia Iurco: Pentru siguranța deplină a femeii, cel mai indicat este ca vaccinul să fie administrat sub atenta supraveghere a unei asistente medicale, în orice cabinet medical ce deține acest vaccin. Complet ar fi ca acesta să fie administrat în urma unui control ginecologic, a unei ecografii abdominale/transvaginale și a unui PAP test.
ELLE: Câte tipuri de vaccinuri anti-HPV există și care este cel mai eficient? De ce?
Dr. Lucia Iurco: Cel mai cunoscut este vaccinul anti-HPV tetravalent, aprobat de FDA (Food and Drg Administration), din 2006. După cele 3 doze de vaccin, se dezvoltă anticorpi anti-HPV tip 6, 11, 16 și 18. Acum ceva timp, a apărut vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini (Gardasil), pe care îl și recomand pacientelor mele, care oferă protecție pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anus. Testele clinice confirmă o eficacitate foarte mare a acestui vaccin, de peste 95%.
ELLE: La ce riscuri se expun cei care fac acest vaccin? Care pot fi efectele adverse?
Dr. Lucia Iurco: Înainte să fie administrat un astfel de vaccin, medicul trebuie să cunoască istoricul medical al pacientei. Pot fi consecințe grave dacă este administrat unei paciente care este alergică la oricare dintre ingredientele vaccinului anti-HPV sau are o afecțiune care interacționează cu acestea. Vorbim totuși despre situații grave și care țin mai degrabă de o etică deontologică a medicului care decide dacă să administreze sau nu vaccinul anti-HPV. De obicei, riscurile la care se expune o femeie, ca în cazul oricărui alt vaccin, se rezumă la efecte secundare ușoare precum inflamare/eritem în zona unde a fost făcută injecția, dureri de cap, febră, amețeli, stări gripale temporare, greață, vomă etc.
ELLE: De ce este important ca femeile care și-au făcut deja vaccinul anti-HPV să își facă regulat testul Papanicolau?
Dr. Lucia Iurco: Consultul ginecologic, ecografia transvaginală și testul Papanicolau sunt investigațiile anuale care nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire a unei femei și sunt principalul mijloc de protecţie contra tipurilor de cancer provocate de infecţiile cu virusuri papiloma umane (HPV). Și atenție, de aici nu sunt excluse femeile care au făcut vaccinuri anti-HPV. O vaccinare anti-HPV protejează în principal împotriva celor 9 tulpini (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), dar nu reprezintă protecție împotriva tuturor celor 40 de genotipuri HPV existente. În afara testelor de screening, recomand tinerelor să aibă o viață sexuală responsabilă, prin raport sexual protejat și alegerea responsabilă a partenerilor sexuali.
ELLE: Care este rolul acestui vaccin în prevenirea cancerului de col uterin? Cât de eficient este în acest sens?
Dr. Lucia Iurco: Dacă este administrat corect, acest vaccin previne infecția cu HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 și implicit, a apariției leziunilor precursoare cancerului de col uterin, de vagin, de vulvă și de anus. Sunt studii care au observat că se dezvoltă un nivel de anticorpi ce conferă protecție de peste 97%, iar cu trecerea timpului beneficiile vor deveni cu siguranță tot mai clare.
ELLE: Care sunt politicile românești privitoare la acest vaccin? La introducerea lui pe piața românească a fost o campanie de încurajare a vaccinării. De ce nu mai auzim astăzi prea des despre acest lucru?
Dr. Lucia Iurco: Aici discuția se extinde la tot ce înseamnă comunicare în această direcție la noi în țară. Prevenirea în general este percepută greșit ca o nevoie a medicului de a mai câștiga de pe urma pacientelor sau ca un moft. Ca medic, mă concentrez pe a oferi pacientelor mele cele mai eficiente soluții pentru a-și menține sănătatea și a trata afecțiunile ginecologice. Împreună cu echipa de medici de la Donna Medical Center, centru de excelență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor feminine, promovăm zilnic prevenția în Sănătatea Femeii, scriem materiale informative și educative pe blogul clinicii, discutăm cu pacientele noastre și ne străduim să mișcăm puțin mentalități și obișnuințe. Sincer, sunt încă foarte multe femei care nu vin la controlul ginecologic anual pentru că le este rușine sau din motive financiare. Prevenția în general, cum este și în cazul vaccinului anti-HPV, este mai puțin costisitoare, mai puțin dureroasă și vă economisește foarte mult timp și suferință. Spun aceste lucruri în calitatea mea de profesionist, dar și de femeie pentru că deseori este greu să gândim pe termen lung când avem alte priorități, dar să nu uităm că nici tu ca femeie și nici cei dragi nu veți fi liniștiți, dacă sănătatea unuia dintre voi este precară. Vă invit să vă informați constant și să aveți grijă de sănătatea voastră prin prevenție!
Dr. Lucia Iurco este medic primar Obstetrică – Ginecologie la Donna Medical Center cu o experiență de peste 15 ani în:
✓ Ecografie obstetricală și ginecologică;
✓ Colposcopie;
✓ Histeroscopie;
✓ Chirurgie laparoscopică;
✓ Planificare familială.
Foto: Imaxtree