Pacienții infectați cu coronavirus, care nu prezintă simptome grave, vor putea fi tratați de acasă. Ce trebuie să știi despre acest scenariu?
Zilnic, tot mai mulți oameni sunt infectați cu noul coronavirus. România se apropie rapid de scenariul 4, în care, numărul de persoane infectate va trece de 2000. De asemenea, statisticile arată că un nou val de îmbolnăviri va avea loc în jurul Paștelui, numărul acestora putând crește vertiginos. Fostul ministrul al sănătății, Victor Costache, declara că „putem trata în spitale peste 4.000 de pacienți. Peste 4.000 de cazuri, formele mai ușoare vor fi tratate acasă'.
Institutul Național de Sănătate Publică afirmă că persoanele care au prioritate la testare sunt cele simptomatice care au fost în străinătate, cele care au fost în apropierea pacienților confirmați deja și prezintă simptome, cazurile de infecție respiratorie acută severă. Cum testul nu poate fi făcut încă la scară largă, este important să recunoști singur simptomele.
Simptomele principale ale infecției cu coronavirus sunt tusea, febra și dificultățiile respiratorii, iar mai nou, pe listă se adaugă și pierderea mirosului.
Dacă prezinți aceste simptome, atunci trebuie să intri în autoizolare, chiar dacă nu ai fost testat pentru confirmarea infecției. Pentru a preveni o posibilă răspândire a virusului, nu te duce la medic, la farmacie sau la cumpărături. Dacă locuiești singur, atunci trebuie să rămâi izolat timp de șapte zile. Însă, dacă locuiești împreună cu alte persoane, atunci toți membrii locuinței trebuie să rămână în casă pe o perioadă de 14 zile. Diferența de timp dintre cele două scenarii se datorează perioadei de incubare de 14 zile a virusului.
Nu ieși din casă, iar dacă existe persoane care te pot ajuta, roagă-le pe ele să îți facă cumpărăturile (alimente, medicamente, produse de igienă, etc). Însă, este esențial să nu intri în contact cu ele, așa că acestea trebuie să îți lase proviziile la ușă. Dacă nu ai această posibilitate, atunci apelează la servicii de livrare la domiciliu.
Dacă ai simptomele amintite mai sus și locuiești cu persoanle care fac parte din grupul celor vulnerabili: persoane în vârstă sau cu alte complicații de sănătate (afecțiuni cronice precum boli de inimă, pulmonare, care compromit sistemul imunitar sau diabet zaharat), încearcă să eviți cât de mult contactul cu acestea. Asta înseamnă că ar trebui să dormi într-o altă cameră și să folosești o altă baie decât cea pe care o utilizează restul familiei. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci asigură-te că nu împărțiți spațiul din casă în același timp, că dezinfectezi baia și bucătăria după fiecare utilizare și că te speli pe mâini constant. În ceea ce privește gunoiul menajer, acesta ar trebui separat de cel al celorlalte persoane din casă și aruncat doar după 72 de ore.
Cercetările arată că aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome puternice, ci doar tuse și febră. Așa că, aceștia sunt rugați să rămână acasă, pentru a împiedica infectarea persoanelor vulnerabile din spitale. În mod normal, cei care se vor trata de acasă se vor afla sub supravegherea telefonică a unui medic și le va fi verificată constant starea de sănătate.
Deși cercetătorii încearcă constant să găsească un tratament pentru noul corovirus, la momentul actual încă nu a fost găsit un medicament. Cu toate acestea, remdesivir pare să fie momentan cea mai viabilă soluție. Este un nou medicament antiviral care a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru infectările cu virusurile Ebola și Marburg, despre care s-a dovedit ulterior că poate să funcționeze și împotriva altor virusuri, printre care și coronavirusurile – inclusiv MERS și SARS. Însă, medicamentul se află în fază de testare și va mai dura până când vom fi siguri de eficiența sa.
Așa că, dacă te tratezi la domiciliu, specialiștii recomandă să folosești medicamentele pe care le-ai lua în mod normal pentru o răceală. Paracetamolul este indicat pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei. Consumă cât mai multe lichide pentru a evita deshidratarea, mănâncă mai multe alimente bogate în vitamine și minerale precum fructe şi legume proaspete și odihnește-te cât mai mult, evitând treburile casnice sau activitățile sportive. De asemenea, este important să îți consulți medicul constant cu privire la starea ta de sănătate.
Dacă simptomele se agravează, atunci ar trebui să suni la 112. Sub nicio formă nu trebuie să te duci la spital, fie pe jos, cu taxiul sau cu transportul în comun. Dacă este cazul, ambulanța te va lua cu o izoletă de acasă și transporta la spital. De asemenea, pentru orice nelămuriri, îngrijorări sau întrebări ai avea legate de coronavirus, poți suna la 0800.800.358, o linie telefonică TelVerde dedicată special pandemiei actuale.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor care îngrijesc o persoană infectată cu coronavirus să respecte următoarele reguli:
– Izolarea pacientului într-o cameră bine aerisită.
– Limitarea pe cât mai mult a împărțirii spațiului din casă cu persoana în cauză.
– Persoanele din restul casei trebuie să folosească camere separate, iar dacă acest lucru nu este posibil, măcar să păstreze un metru distanță de pacient.
– O bună igienă, recomandând spălarea mâinilor înainte și după prepararea alimentelor, după orice contact cu pacientul sau cu obiectele din jur, după utilizarea toaletei, etc.
– Folosirea unei măști de protecție, atât de către pacient, cât și de către persoanele din locuință atunci când se află în apropierea lui.
– Folosirea veselei, a lenjeriei de pat și a prosoapelor exclusiv pentru persoana infectată.
-Spălarea acestora după fiecare utilizare cu apă și săpun/detergent. Hainele, prosoapele, lenjeriile de pat trebuie spălate la o temperatură de 60-90 grade Celsius.
– Curățarea și dezinfectarea zilnică a suprafețelor ce sunt atinse frecvent de către pacient, în special a băii și a bucătăriei.