Cu toate că ne petrecem destul timp confruntându-ne cu menstruația și ovulație, acestea sunt încă un mister despre care învățăm lucruri pe măsură ce timpul trece.
Așadar, am creat o listă cu lucrurile mai puțin știute despre ovulație, astfel încât să putem identifica ce este sănătos, ce lucruri denotă probleme medicale și aspectele cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită.
1. Ce este ovulația?
Parte esențială a ciclului tău menstrual, ovulația apare în momentul în care ovulul este eliberat din ovar. Acesta este momentul oportun pentru a concepe un copil, întrucât, dacă ovulul este fertilizat, procesul va duce la sarcină. Dacă este lăsat nefertilizat, ovulul se va dezintegra iar mucoasa uterină o să fie eliberată odată cu menstruația ta.
Înțelegerea procesului de ovulație și identificarea zilelor fertile vă poate ajuta să preveniți sau să facilitați o sarcină. De asemenea, vă poate ajuta să diagnosticați anumite afecțiuni medicale.
2. Când se întâmplă?
În cele mai multe cazuri, ovulația se întâmplă în jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile. Cu toate acestea, nu toate femeile se încadrează în această categorie – așadar, zilele fertile pot varia. În general, ovulația are loc în cele patru zile înaintea sau după mijlocul ciclului tău menstrual.
Orice factor care influențează pulsul hormonal din creierul tău îți poate da peste cap ovulația. Factorii de mediu, cât și interni, cum ar fi stresul, alimentația și modificările în rutina de sport pot determina ca ovulația să se întâmple mai devreme sau mai târziu.
3. Cât durează?
Procesul de ovulație începe odată cu eliberarea hormonului de stimulare foliculară, de obicei între zilele 6 și 14 ale ciclului menstrual. Acest hormon ajută ovulul să se maturizeze – iar când acesta este matur, corpul tău eliberează o cantitate mare de hormoni de tip luteinizant, declanșând eliberarea oului. Iar ovulația se întâmplă în 28-36 de ore după eliberarea hormonului luteinizant.
Ovulația durează doar câteva minute sau ore, iar dacă încerci să rămâi însărcinată, s-ar putea să te dezamăgească această veste. Vestea bună este că, de fapt, sunt șase zile în fiecare lună în care actul sexual poate să ducă la sarcină – acestea se numesc zile fertile.
4. Ovulație: Simptomele
Pe măsura ce ovulația se apropie, secreția ta vaginală se va îngroșa ca textură și o să fie transparentă – poate chiar semăna cu albușurile de ou crude. După ovulație, volumul secreției o să fie redus. Alte simptome ce pot indica apropierea ovulației sunt sângerarea ușoară, creșterea libidoului, dureri abdominale și temperatura ridicată a corpului.
Cu toate acestea, simptomele nu se aplică tuturor femeilor – așadar, în momentul în care încercați să identificați zilele fertile, existența acestor simptome trebuie pusă pe al doilea loc.
5. Unde se încadrează ovulația în ciclul tău menstrual?
Ciclul menstrual se resetează în ziua în care menstruația apare – acesta este începutul fazei foliculare, unde ovulul se maturizează și este eliberat ulterior în timpul ovulației, în jur de ziua 14.
După ovulație urmează faza luteală – dacă sarcina se produce în timpul acestei faze, hormonii vor împiedica apariția fluxului menstrual. În caz contrar, menstruația va apărea din nou în ziua 28. Cu alte cuvinte, ovulația apare în cele mai multe cazuri la mijlocul ciclului menstrual.
6. Poți ovula de mai multe ori în timpul unui ciclu?
Răspunsul acestei întrebări este da – unele femei pot ovula mai mult de o dată pe lună. Studiile anterioare au sugerat că unele reprezentante ale sexului feminin pot ovula de două sau chiar trei ori într-un singur ciclu menstrual.
Alte femei au abilitatea de a elibera mai multe ouă în timpul unei ovulații, fie în mod natural, fie ca parte din asistența pentru reproducere. Dacă ambele ouă sunt fertilizate, această situație poate duce la gemeni.
7. Ovulația este singura perioadă în care poți rămâne însărcinată?
Din păcate sau din fericire, ovulația nu este singura perioadă din lună în care poți rămâne însărcinată. În timp ce ovulul poate fi fertilizat numai în 12 până la 24 de ore de la eliberare, sperma poate să trăiască în organul reproducător până la cinci zile. Așadar, dacă ai contant sexual înainte de ovulație sau în timpul acesteia, poți rămâne însărcinată.
8. Ce este „fereastra fertilă'?
Contrar perspectivelor pe care le împărtășesc femeile asupra sarcinii, nu poți rămâne însărcinată în orice zi a lunii – de fapt, există un număr mic de zile în care putem să concepem un copil, iar acelea fac parte din zilele fertile.
Cele șase zile dinaintea și incluzând ovulația reprezintă „fereastra fertilă' și sunt zilele în care poți rămâne însărcinată. Sperma poate aștepta câteva zile în trompele uterine, gata să fertilizeze ovulul odată ce a fost eliberat. Odată ce oul este în trompele uterine, acesta trăiește aproximativ 24 de ore, încheind astfel șirul zilelor fertile.
9. Îți poți urmări ovulația?
În timp ce o ecografie în cabinetul medicului sau unele teste de hormonale sunt cele mai recomandate, există diverse modalități de a urmări ovulația chiar la domiciliul tău.
Diagrama temperaturii bazale a corpului presupune să vă luați temperatura cu ajutorul unui termometru în fiecare dimineață, pe parcursul ciclului menstrual pentru a înregistra modificările acestuia. Prezența ovulației este confirmată după ce temperatura a rămas ridicată la nivelul inițial timp de trei zile.
De asemenea, testele pentru ovulație sunt la îndemâna oricui, întrucât se găsesc la orice farmacie și stabilesc prezența ovulației prin detectarea hormonilor din urină.
10. Ce metodă funcționează cel mai bine?
Analizarea temperaturii corpului poate să fie una eronată, întrucât există o serie de factori care vă influențează temperatura, precum problemele de sănătate sau consumul de alcool.
Monitoarele de fertilitate, pe de altă parte, se mândresc cu potențialul de a-ți crește șansele de sarcină, după doar o lună de la utilizare. Totuși, aceste metode s-ar putea să nu funcționeze la fel pentru toată lumea.
11. Cât de des trebuie să fie contactul sexual ca să rămâi însărcinată?
Un contact sexual în timpul zilelor fertile este destul ca să poți concepe un copil – cuplurile care încearcă în mod activ să facă copii își pot crește șansele având contact sexual în fiecare zi a ferestrei fertile. Cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată este cu două zile înaintea ovulației și în timpul acesteia.
12. Dar dacă nu încerci să rămâi însărcinată?
În cazul în care doriți să preveniți sarcina, este important să utilizați metode contraceptive în timpul ferestrei fertile – fie că este vorba despre pastile sau prezervativ. Deși metodele tradiționale, precum prezervativele, sunt mai bune decât lipsa protecției, este recomandat să optați pentru o metodă mai eficientă.
13. Ce se întâmplă dacă oul este fertilizat?
Dacă ovulul este fertilizat, începe procesul de divizare în două celule, apoi în patru și așa mai departe, până se ajunge la 100 de celule – iar acest număr trebuie să se implanteze cu succes în uter pentru ca sarcina să apară.
Odată implantat, hormonii estrogeni ajută la îngroșarea mucoasei interne – acești hormoni trimit, de asemenea, semnale către creier ca să oprească fluxul menstrual, astfel încât embrionul să-și poată continua dezvoltarea.
14. Dar dacă nu este fertilizat?
Dacă ovulul nu este fertilizat, acesta se va dezintegra. Hormonii indică organismului că poate să înceapă menstruația, care durează între două și șapte zile.
15. Ce se întâmplă dacă nu ovulați în mod regulat?
În cazul în care vă urmăriți ovulația regulat, de la o lună la alta, puteți observa că aceasta nu respectă un anumit tipar – în unele cazuri, există luni în care nu ovulați deloc. Acesta este un motiv pentru a vorbi cu un medic specialist.
Deși factorii precum stresul sau dieta pot afecta ziua exactă a ovulației de la o lună la alta, există, de asemenea, afecțiunile medicale, cum ar fi amenoree, care implică ovulația neregulată sau inexistența acesteia. Aceste afecțiuni pot provoca dezechilibre hormonale, inclusiv excesul de păr facial sau corporal, acnee și chiar infertilitate.
Citește și:
Durerile menstruale: când sunt anormale și când nu
Foto: Arhiva ELLE