Dieta verticală s-a bucurat de un real succes în rândul sportivilor și al celor care își doreau să dezvolte masă musculară rapid. Cu toate acestea, nutriționiștii sunt destul de sceptici asupra beneficiilor pe care aceasta le are asupra organismului.
Dieta ketogenică, disociată, rina, daneză, Dukan… și numărul lor poate continua la nesfârșit. Aproape că am putea spune că nu trece o zi fără ca un nutriționist să pună bazele unui nou regim alimentar.
Deși la o primă vedere, ideea de a ține o cură de slăbire poate părea bună – cine nu își dorește să scape de zece kilograme în doar două săptămâni?- pe termen lung, așa zisele beneficii ajung să se transforme în dezavantaje, care îți pot afecta sănătatea.
Așa că, înainte de a urma o cură, asigură-te că te informezi temeinic, că este potrivită pentru stilul tău de viață și că este recomandată de un specialist care îți cunoaște istoricul medical.
Concepută de Stan Efferding, un celebru culturist, dieta verticală a început să fie extrem de apreciată mai ales în rândul sportivilor, și al celor care își doreau să câștige masă musculară. Principiul care stă la baza acesteia îl reprezintă consumul unui număr limitat de alimente dense în nutrienți și ușor digerabile. Accentul este pus pe micronutrienți (vitamine, minerale și antioxidanți), și mult mai puțin pe macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi).
Dacă ar trebui reprezentată vizual, dieta verticală arată ca un T întors. Gândește-te la piramida alimentelor aranjată invers. Astfel că, alimentele recomandate sunt carnea roșie și orezul. Efferding promovează carnea roșie în locul celei de pui sau de pește, argumentând că acestea nu sunt suficient de dense în nutrienți. De asemenea, carnea roșie este bogată în fier, vitamina B și zinc, necesare pentru dezvoltarea masei musculare, adaugă Stan Efferding. Iar orezul alb este considerat o sursă de carbohidrați benefică, fiindcă este ușor de digerat.
Cum însă nu poți beneficia de toți micronutrienții de care organismul tău are nevoie consumând doar carne roșie și orez, dieta verticală propune și consumul altor alimente, precum ouă, iaurt, spanac sau somon. Însă, în cantități reduse. Orice tip de aliment care nu este ușor digerabil, este interzis. Orezul brun, fasolea, conopida, sparanghelul, ceapa sau usturoiul sunt doar câteva dintre produsele interzise.
Cu toate acestea, cantități mici de leguminoase și cereale sunt permise atât timp cât sunt înmuiate pentru a fi mai ușor de digerat.
Promotorii acesteia susțin nu numai că te va ajuta să îți dezvolți o masă musculară de invidiat, ci și că va remedia deficiențele nutritive, îți va îmbunătăți sănătatea stomacului și te va ajuta să ai mai multă energie.
Însă, specialiștii în nutriție sunt destul de sceptici în privința dietei verticale. În primul rând, consumul excesiv de carne roșie favorizează apariția diverselor boli precum cancer mamar, boli cardiovasculare sau diabet. De asemenea, este extrem de săracă în fibre, acestea fiind esențiale pentru o bună digestie și pentru a evita constipația sau balonarea.
Orice tip de dietă care promovează excluderea definitivă a unor alimente, nu poate fi ținută pe o perioadă lungă de timp. Așa că, în loc să urmezi un plan alimentar extrem de riguros, mai bine orientează-te către un regim echilibrat și variat, în care să incluzi toate grupele alimentare.
Vezi si o reteta perfecta de iahnie de fasole!
Foto: Imaxtree