Tot ce trebuie sa stii despre contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta reprezinta un subiect delicat in care indoiala si miturile populare isi fac locul adesea. Pentru a spulbera orice dubiu, am investigat argumentele pro si contra contraceptiei de urgenta si am raspuns celor mai frecvente intrebari.

Tot ce trebuie sa stii despre contraceptia de urgenta

Metodele de contraceptie secundare sunt o lectie pe care trebuie sa o cunosti in profunzime daca iti doresti sa faci cele mai sigure alegeri pentru sanatatea ta. Din pacate insa, sfaturile competente si informatiile pertinente cu privire la acest subiect sunt uneori greu de cernut prin amalgamul de pareri deseori neavizate. Am decis asadar sa facem putina lumina.

Pe scurt, solutiile popular denumite „de a doua zi' reprezinta acele metode contraceptive pe care le poti folosi pentru a preveni o sarcina nedorita cu pana la cinci zile dupa un contact sexual neprotejat. Mecanismul de functionare e urmatorul: dat fiind ca implantarea oului (ovulul fecundat de spermatozoid) in uter se realizeaza abia dupa aproximativ sase zile de la fertilizare, folosirea contraceptiei in acest rastimp impiedica ovarul sa elibereze ovulul pentru fecundare, impiedicand astfel aparitia sarcinii. Trebuie spus asadar ca parerile care asocieaza metodele contraceptive de urgenta cu intreruperea de sarcina sunt departe de adevar.

Atunci cand vorbim despre metode contraceptive secundare trebuie sa stii ca exista doua astfel de metode, dintre care o poti alege pe cea potrivita tie, in functie de anumiti factori.

Prima metoda este cea mecanica prin care se foloseste un dispozitiv intrauterin in primele cinci zile dupa contactul sexual sau pana la cinci zile dupa ovulatie, in functie de momentul ciclului menstrual. Acest dispozitiv se poate transforma intr-o varianta de contraceptie de lunga durata, deoarece el poate fi pastrat pana la 12 ani de la implantare. Fiind privita ca o metoda invaziva, cu risc de boala inflamatorie pelvina, sangerari si dureri menstruale acute, aceasta varianta este cea mai putin populara printre femei, desi este cunoscuta ca fiind cea mai eficienta.

Mult mai frecvent intalnita, metoda hormonala (pastila de a doua zi) isi face efectul inainte de momentul implantarii ovulului, deci functioneaza cel mai bine contratimp, cu pana la 72 de ore de la ultimul contact sexual neprotejat. Sansele de eficacitate scad cu cat trec mai multe ore de la contactul sexual si nu iti garanteaza siguranta daca continui sa faci sex neprotejat dupa ingerarea acestor pastile. Unul dintre minusurile acestei metode este faptul ca pastilele care au in compozitie levonorgestrel pot avea eficacitate redusa in cazul persoanelor supraponderale. Efectele secundare ale metodelor hormonale sunt starile de greata si varsaturile, tulburari ale ciclului menstrual, sangerari intermenstruale si stari de oboseala sau vertij.

Momentele in care trebuie sa te decizi sa apelezi la pastilele de a doua zi sunt acelea in care ai avut contacte sexuale fara metode contraceptive locale sau de lunga durata. Eficienta acestor metode este dovedita, iar utilizarea lor se face de peste 30 de ani fara cazuri cunoscute de complicatii grave. Chiar si asa, pilulele contraceptive de urgenta nu sunt recomandate pentru uz indelungat, dupa cum ne sugereaza si numele.

Folosirea frecventa a acestora poate determina dereglari ale ciclului menstrual, iar acestea nu te protejeaza de eventualele boli sau infectii cu transmitere sexuala. Mai mult, alegerile pe care le faci iti pot afecta sanatatea daca nu sunt sustinute de supravegherea unui medic specialist care poate depista o sarcina in formare sau care te poate sfatui care este cea mai propice metoda contraceptiva de durata.

Iti recomandam sa faci o vizita medicului tau ginecolog daca observi reactii neobisnuite ale metodelor secundare contraceptive, chiar daca acestea ti-au fost prescrise si sa respecti intocmai indicatiile de pe prospect.

Text: Alice Bursuc

Foto: healthcare, medical and pharmacy concept from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet