Teste pentru anticorpi: ce sunt și ce indică ele?

Ideea ca populația să facă teste pentru anticorpi pentru a controla răspândirea coronavirusului devine din ce în ce mai populară. Dar ce sunt aceste teste și ce indică ele?


Când vine vorba de teste pentru anticorpi împotriva noului coronavirus, autoritățile din sănătate spun răspicat că acestea nu ajută într-un mod semnificativ la înțelegerea felului în care se propagă virusul. Cu toate acestea, clinici private din România au început să pună la dispoziția doritorilor astfel de teste. Despre ce este vorba?


Teste pentru anticorpi: ce sunt, cum funcționează și de ce avem nevoie de ele?

În acest moment există două tipuri de teste pentru anticorpi, ambele funcționând după același principiu. Cele mai eficiente, conform experților, sunt cele tip Elisa, care se realizează în laborator. O a doua variantă poate fi realizată de acasă – nu sunt încă date certe despre aceste teste în țară, dar ele se utilizează în alte țări. Principiul de funcționare este că aceste teste conțin proteine ale virusului, la care pot să adere anticorpii prezenți într-o probă de sânge – acest proces devine vizibil prin colorarea testului.


Conform Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministerului Sănătății, aceste teste pentru anticorpi „evidențiază anticorpii specifici SARS-CoV-2 de tip IgM si IgG. Prezența anticorpilor specifici de tip IgM sau titrul de anticorpi specifici tip IgG din faza de covalescență de ≥4 ori mai mare comparativ cu titrul identificat în faza acută pot fi utilizate drept criteriu de diagnostic pentru pacienții suspecți de infecție SARS-CoV-2 cu rezultate negative la testele de detecție a acizilor nucleici virali.'

Deși aceste teste pentru anticorpi ar putea ajuta la evaluarea efectelor epidemiei în populație, la nivel individual ele nu sunt relevante neapărat, mai ales pentru că testele disponibile în acest moment nu au o mare acuratețe. Chiar dacă un astfel de test arată că o persoană a trecut prin boală, el nu va arăta și că persoana respectivă a devenit imună, dat fiind că în acest moment nu se cunosc criteriile sau durata imunizării în populația care a contractat virusul.


Ce ne indică testele pentru anticorpi?

Aceeași comisie din Ministerul Sănătății susține că testele de diagnostic molecular nu pot fi înlocuite cu teste pentru anticorpi, „deoarece un test negativ poate induce o falsă senzație de siguranță la pacienți infectați, datorită apariției tardive a seroconversiei'. Astfel de teste ar trebui confirmate și cu testarea PCR, pentru că „un test IgM pozitiv poată apare și la persoane vindecate.'

În fapt, conform aceleiași comunicări a comisiei, astfel de testări trebuie realizate numai cu teste validate, cu sensibilitate și specificitate foarte ridicată, care să limiteze rezultatele fals negative și fals pozitive. Și, mai arată Comisia de Microbiologie Medicală, aceste teste pentru anticorpi au relevanță doar după trecerea epidemiei, pentru a evalua seroprevalența infecției în populația generală, și a infecțiilor asimptomatice, dar și pentru a arăta cât persistă imunitatea în populației după vindecarea persoanelor care au contractat virusul.


De asemenea, ele ar putea arăta și cât de mare este mortalitatea bolii, dat fiind că calculele de până acum iau în considerare doar cazurile depistate oficial, în vreme ce există supoziția că foarte mulți dintre cei infectați au fost asimptomatici și infectarea nu a fost depistată.

Citește și:
Ce spune Marcel Vela despre deplasările în afara localității sau a județului după 15 mai

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video