Ministrul Sănătății a anunțat o testare națională pentru coronavirus începând din iunie, pentru a verifica nivelul de răspândire a virusului, dar și de imunizare a populației.
Un program de testare națională pentru coronavirus ar putea demara din iunie, a afirmat duminică ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acest program ar verifica nivelul de imunizare al populației, dar și de răspândire a coronavirusului.
Se pare că pentru programul de testare națională pentru coronavirus se vor folosi teste serologice, pentru anticorpi, deși există și varianta de testare combinată cu testele moleculare care sunt standard în prezent.
„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicităm. Dacă o solicităm doar din teste serologice sau o dublăm și cu cele moleculare. În funcție și de cazuri, pe zone de focar mare, pe zone de focar mic. O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul despre programul de testare națională pentru coronavirus, la Europa FM.
Testele serologice care ar putea fi folosite pentru acest proiect de testare la scară largă diferă de cele clasice, de detecție a ARN-ului prin Real Time TR-PCR, care se practică acum în spitale pentru diagnosticarea cu Sars-CoV-2. Cele serologice, care ar putea fi folosite în acest proiect de testare, sunt cele care evidențiază doar anticorpii specifici, adică răspunsul imun al organismului, și în acest moment nu sunt considerate ca fiind foarte precise. Însă ele se folosesc în mai multe țări pentru a studia ce procent de populație a fost infectat fără a avea simptome și, deci, care este numărul real al îmbolnăvirilor. De asemenea, testele serologice pot să indice cât timp persistă imunitatea după infectarea cu noul coronavirus.
Profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, la Digi24, că testarea națională pentru coronavirus se va face cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie, urmând să fie recoltate „zeci de mii de probe”. „E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Metodologia adoptată este a OMS și vor exista consultări în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite.”
Rafila a subliniat importanța folosirii celor mai bune kit-uri de testare disponibile pentru acest program de testare națională pentru coronavirus. „Ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică și valoare științifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, pentru că sunt teste încă aflate la avizare la Agenția europeană de profil, care să poată să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem: ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel local și să putem să apreciem eventualele evoluții ale bolii, în funcție de localitate și să putem să facem și un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”.
„Sperăm să-l facem în momentul în care va descrește numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”, a mai precizat Alexandru Rafila.
Foto: Shutterstock