Terapii alternative: acupunctura clasică şi aplicațiile de actualitate

Sunt probleme care pot fi rezolvate prin terapii alternative, ca acupunctura, eliminând nevoia pastilelor, iar dacă te îngrijorează acele, îţi putem spune că nu doare şi că nu prea le simţi.

Terapii alternative: acupunctura clasică şi aplicațiile de actualitate

Dacă tot ce ştii despre acupunctură este că există acele ace înfipte în piele, este momentul să afli mai multe, pentru că acupunctura se numără printre cele mai eficiente terapii alternative. Să îţi explicăm la ce ajută şi cum funcţionează.

Acupunctura este considerată o metodă complementară practicilor medicale şi una dintre cele mai de succes terapii alternative, care prin stimularea anumitor puncte din organism are efecte vindecătoare în diverse afecţiuni. Cum probabil ştii, acupunctura lucrează cu ace foarte fine, mai multe sau mai puţine, în funcţie de tratament. Acestea sunt introduse în piele pentru a trata anumite afecţiuni sau pentru a ameliora intensitatea durerii resimţite în organism. Tratamentul prin acupunctură este eficient în calmarea migrenelor, pentru insomnii, spondiloză, în cazul durerilor cronice de spate şi poate chiar contribui la creşterea libidoului, numind doar câteva dintre beneficii.

Originile acestei terapii alternative provin de pe teritoriul Chinei, acum mai bine de 2000 de ani. În medicina tradiţională chineză, acupunctura ajută la obţinerea echilibrului energiilor existente în organism, energii numite Qi. Când în corp se instalează o afecţiune, fluxul acestei energii Qi este perturbat, acupunctura reuşind să îl echilibreze prin stimularea anumitor puncte şi zone. Acest dezechilibru influenţează multiplele faţete ale corpului uman, de la organe, ca ficatul sau rinichii (filtrele organismului) sau sistemul limfatic, circulator, digestiv, până la spirit, starea emoţională şi psihică. Corpul este străbătut de meridiane (canale energetice), iar locul în care acestea se întâlnesc sunt punctele unde acele de acupunctură sunt introduse, pentru a stimula vindecarea şi deblocarea lor.

Oameni de ştiinţă din Vest, care au studiat modurile în care funcţionează acupunctura, sunt de părere ca această terapie utilizează căile neurohormonale, stimulând anumiţi nervi din corp cu ajutorul acelor. Nervii transmit semnalul către creier, care eliberează în organism hormoni, ca beta-endorfinele. Rezultatul este că pacientul resimte o stare de euforie şi calmare şi, implicit, senzaţia de durere nu mai este atât de acută. Alte ipoteze afirmă că terapia stimulează glanda pituitară, care eliberează o cantitate mai mare de hormoni, sau că această metodă ajută la reducerea numărului de elemente/markeri care cauzează inflamaţii în corp.

Acupunctura: beneficii dovedite

În cazul persoanelor care suferă de cancer, acupunctura este o modalitate prin care intensitatea simptomelor bolii în sine sau cea a efectelor adverse, aparute în urma tratamentelor aplicate, este ameliorată.

Conform unui studiu din 2009, realizat de Centrul pentru Medicina Complementară din cadrul Universităţii din München, acupunctura este o metodă eficientă şi sigură în tratamentul persoanele care suferă de migrene şi dureri de cap cronice.

Un alt efect al curelor de acupunctură este tratarea insomniei, cum spuneam şi mai sus. Această metodă alternativă poate reduce episoadele de insomnie, datorită secreţiei sporite de melatonină, care se declanşează datorită stimulării anumitor puncte ale corpului, cu ajutorul acelor; acest component chimic facilitează un somn liniştit.

Pentru că trăim alert şi o mare parte din populaţia globului se confruntă cu stări de anxietate, este important sa îţi spunem şi că acupunctura poate fi o metoda prin care poţi controla şi depăşi aceste emoţii şi stări de alertă care pot îmbolnăvi. Un studiu efectuat de Universitatea Georgetown a demonstrat că acupunctura încetineşte procesul de formare a hormonilor de stres din organism.

Sunt multe alte beneficii recunoscute, ca tratamentul infertilităţii şi disfuncţiilor sexuale, al anorexiei, sinuzitei alergice, vertigo şi gama nevralgiilor musculare.

Acupunctura modernă

Această terapie are noi aplicaţii, care se dovedesc a fi un succes, la rândul lor, ca microacupunctura, care foloseşte stimularea a 48 de puncte minore din palme şi tălpi şi care tratează glaucomul şi problemele hormonale. În anumite centre de medicină alternativă se practică şi auriculoterapia (acupunctura urechii), având ca focus calmarea afecţiunilor care ţin de organe, precum ficatul, rinichii, plămânii, splina, stomacul sau colonul. În ziua de azi, există şi acupunctura cu laser, o metodă care tratează copii cu autism sau simptome de surzenie şi pierderea vederii.

În ţară, există mai multe centre de acupunctură şi aplicaţii ale acestei terapii. Dacă decizi să urmezi o cură de acupunctură, este important să alegi un specialist calificat, care să te ajute să obţii şi să te bucuri de toate efectele benefice ale acestei metode de medicină alternativă.

Dacă eşti interesată de terapii alternative, află şi ce este reflexoterapia – beneficii şi contraindicaţii!

Citește și:
Ce este sindromul oboselii cronice? 9 lucruri la care să fii atentă, dacă ești mereu obosită

FOTO: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet