Iată 9 moduri prin care telefonul mobil îți poate afecta sănătatea:
Îți deranjează somnul
Pentru a avea un somn bun și liniștit, evită să folosești telefonul chiar înainte de culcare. Lumina produsă de ecran poate împiedica producerea de melatonină, hormon ce te ajută să adormi. De aceea, este recomandat să nu mai folosești telefonul cu minim 30 de minute înainte de culcare.
Te împiedică să te concentrezi
Sunetul unei noi notificări primită pe telefon te poate distrage și îți slăbește abilitatea de a te concentra asupra lucrurilor pe care le ai de făcut. Pentru a evita acest lucru, pornește setarea „do not disturb'.
Îți poate provoca dureri fizice
Cei mai mulți oameni petrec peste 5 ore pe zi tastând pe telefon, lucru ce poate provoca dureri fizice. „Texting thumb' a devenit o leziune cunoscută printre posesorii de celulare, termenul fiind căutat pe Google de către aproximativ 85 de mii persoane lunar.
Sunt murdare
Majoritatea telefoanelor mobile au microbi, de 10 ori mai mulți decât se găsesc pe o toaletă. Șterge telefonul zilnic cu un șervețel antibacterian sau cu o cârpă din microfibră.
Hărțile sunt mai bune pentru tine decât GPS-ul
Citirea unei hărți poate fi benefică creierului tău, în comparație cu folosirea unui GPS care să te îndrume pas cu pas. Cercetările arată că citirea hărții crește activitatea hipocampului, o parte a creierului importantă pentru memorie.
Îți afectează memoria
Atunci când faci poze cu telefonul mobil, memoria îți poate fi afectată. Conform unui test făcut după vizitarea unui muzeu de artă, studenții își aminteau mai greu obiectele pe care le-au fotografiat.
Îți afectează ochii
Multe persoane pot spune că au suferit de probleme la nivelul ochilor din cauza telefonului, cum ar fi uscăciune, iritație, vedere încețoșată, oboseală a ochilor și dureri de cap. Pentru a evita aparația acestor afecțiuni, încearcă să clipești des, să mărești fontul și să faci o pauză de la folosirea unui ecran o dată la 20 de minute.
Poate fi periculos dacă îl folosești în timp ce mergi pe jos
Încearcă să nu-ți fixezi privirea doar în telefon în timp ce mergi pe stradă, deoarece poate fi foarte periculos. De exemplu, pietonii care folosesc telefonul în timp ce traversează deseori nu se asigură în stânga și în dreapta, iar astfel există o probabilitate mai mare să fie loviți de un autovehicul.
Nu este ușor să îl lași din mână
Psihologii au descoperit o nouă afecțiune numită „nomophobia', prescurtare de la „no-mobile-phone phobia'. Aceasta apare cel mai des prin rândul adolescenților. Simptomele pot fi anxietatea și lipsa atenției, apărute atunci când persoana nu are acces la telefonul mobil.
Citește și:
De ce nu e bine să dormi cu telefonul aproape de tine
Text: Diana Babanica
Foto: Imaxtree