De ce ești mai predispusă să te îmbolnăvești în vacanțe

Nici nu ai ajuns bine în vacanță și deja te-ai ales cu o răceală, o alergie sau un virus. Specialiștii spun că astfel de situații nu sunt coincidențe și ne explică de ce se întamplă asta.

Așteptăm un an întreg cele două săptămâni de vacanță din timpul verii. Însă zilele de dinainte de concediu par întotdeauna un calvar. Avem o listă interminabilă de lucruri pe care trebuie să le rezolvăm înainte: de curățat și călcat hainele, de făcut bagajele, de terminat toate task-urile de la birou, de mers la cumpărături. Îți sună cunoscut?


Când, într-un final, am bifat toate punctele de pe listă, respirăm ușurați și de-abia așteptăm zilele însorite petrecute la plajă în care singura grijă pe care o avem e dată de numărul de nori de pe cer. Ești într-o simbioză totală cu natura, ai reușit să te relaxezi și să uiți de stresul cotidian. Viața are însă un mod amuzant de a ne da planurile peste cap. Și te lovește cu o gripă, o toxiinfecție alimentară sau cu o alergie. E vorba de ghinion sau există o explicație logică pentru care se întâmplă asta?


Specialiștii în medicină nu prea cred în coincidențe, așa că ne explică de ce suntem mai predispuși să ne îmbolnăvim în vacanțe.

Pregătirea vacanței

Zilele de dinaintea vacanței sunt întotdeauna un chin pentru mine. Încerc să îmi termin toată treaba la birou pentru a mă putea bucura cu adevărat de concediu, alerg dintr-un magazin în altul pentru a găsi perechea aia de ochelari de soare care se potrivește cu rochia cu imprimeu floral, între timp mă opresc și la salonul de înfrumusețare, puțin pe la supermarket pentru câteva snack-uri sănătoase pentru avion și am uitat că acasă mă așteptă și o mașină de spălat plină cu haine.

Medicii explică cum un program extrem de încărcat și de solicitant poate avea repercusiuni directe asupra organismului. Te poți simți mai stresată sau mai obosită înainte de vacanță, tocmai fiindcă încerci să rezolvi o mulțime de lucruri. E extrem de important să îți păstrezi echilibrul, chiar dacă lista de TO DO pare interminabilă. Sistemul imunitar poate fi slăbit în astfel de perioade, așa că trebuie să îi acorzi o atenție sporită: mănâncă sănătos, mergi la sală, odihnește-te opt ore pe seară și încearcă să nu consumi alcool sau să fumezi în exces.


Relaxarea și afecțiunile

De multe ori însă, e vorba de mai mult decât o simplă răceală. Multe persoane se confruntă cu dureri cronice sau cu probleme legate de sănătatea mintală. Iar acest lucru se întâmplă cu precădere când sunt într-o stare de relaxare. Studiile arată că suferim mai multe atacuri de panică în timpul weekend-ului decât în cursul săptămânii. De asemenea, duminica și în timpul vacanțelor se înregistrează mai multe apeluri către urgențe care semnalează crize de ulcer decât în restul perioadelor. Pentru a evita astfel de situații, cel mai bine este să încerci să previi situațiile stresante. Cum? Fă sport, ieși cu prietenii sau mergi la terapie.


Călătoriile îți afectează sistemul imunitar

În vacanțe intri în contact cu mai mulți oameni decât o faci în mod normal. Iar asta înseamnă că ești predispus la mai mulți virusuri care îți pot slăbi sistemul imunitar. Acest lucru se întâmplă mai ales în avion, când pe o suprafață mică se află un număr considerabil de persoane, iar circulația aerului este redusă. Astfel, bacteriile sau virusurile se răspândesc mai rapid.

Medicii recomandă să te speli pe mâini ori de câte ori poți  și să consumi cât mai multe alimente bogate în vitamine și nutrienți. Și nu uita să te hidratezi!


Citește și:
6 moduri simple prin care să ai o stare de spirit mai bună

Foto: Imaxtree

Cât de bine îți cunoști tenul? Completează testul ACUM și câștigă super premii de la La Roche Posay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet