După prima doză de vaccin posibilitatea de a contracta virusul este mare, dat fiind că anticorpii se formează într-un interval de săptămâni. Care este procedura pentru cei care se infectează până la rapel?
Riscul de infectare cu coronavirus după prima doză de vaccin există, spun medicii și cercetătorii, dat fiind intervalul de timp care îi este necesar organismului pentru a dezvolta imunitate prin crearea de anticorpi. De altfel, în cazul vaccinurilor care folosesc tehnologie ARN mesager, așa cum sunt și cele utilizate în campania de vaccinare din România, maximum de imunitate este atins la peste o săptămână după administrarea celei de-a doua doze.
În plus, în toată lumea au fost raportate cazuri de infectare cu coronavirus după prima doză de vaccin, lucru care conduce, firesc, la întrebarea: ce face o persoană aflată într-o astfel de situație? Există o procedură în acest sens?
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre procedura care îi vizează pe cei care contractează coronavirus după prima doză de vaccin. Conform acestuia, acele persoane trebuie să se vindece, ca mai apoi să facă rapelul sau chiar să reia schema de vaccinare de la început.
„Chiar astăzi am emis o instrucţiune în acest sens. Dacă o persoană este depistată, dacă este diagnosticată cu infecţie SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se aşteaptă vindecarea bolii şi la un interval de circa o lună de zile se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză şi doza de rapel depăşeşte intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă se mai face rapelul unei persoane care a efectuat prima doză de vaccin şi s-a infectat după aceasta.
„În momentul de faţă, comisia ştiinţifică din România pledează pentru reluarea schemei complete, repet, dacă intervalul dintre prima doză şi următoarea depăşeşte cele 6 săptămâni. La acest moment, lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor două doze. Împreună cu compania Pfizer şi împreună cu comisia ştiinţifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puţin doza de rapel la aceste persoane”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă, subliniind că CDC, instituția din Statele Unite care gestionează controlul bolilor, „nu recomandă reluarea schemei complete, doar doza de rapel”, dacă infectarea s-a produs după prima doză de vaccin.
Foto: arhiva ELLE