De multe ori mi se pun întrebări de genul: este pâinea sănătoasă? Pot să mănânc pâine, mai ales dacă vreau să slăbesc? Tu mănânci pâine?
După cum știi deja, nu sunt adepta dietelor și restricțiilor și cred în echilibru și mai ales în calitate. De aceea răspunsul meu este, da, poți să mănânci pâine, dacă este una de calitate și o consumi cu măsura.
Iar rețeta mea favorită de pâine făcută în casă, o variantă ideală de a ține sub control calitatea ingredientelor, este o sursă importantă de nutrienți și energie, și care, pe lângă toate aceste beneficii de sănătate, mai are și un gust senzational!
Pregătește-te să îți murdărești mâinile…toate astea pentru o cauză sănătoasă și delicioasă: PÂINEA SUPER-HEALTHY
270 g seminte de floarea-soarelui
200 g alune, migdale și nuci
290 g fulgi ovăz (puteți folosi varianta organică, gluten-free)
180 g semințe de in
60 ml semințe de chia
120 ml coji de psilium (psyllium husk)
10 ml sare de mare
30 ml sirop de arțar
90 ml ulei de cocos topit
700 ml apă
2 pliculețe de extract de ciuperci Chaga (opțional pentru un boost suplimentar de sănătate)
Combină ingredientele uscate într-un castron mare. Amestecă siropul de arțar, uleiul de cocos și apa și toarnă-le peste ingredientele uscate. Amestecă bine cu mâinile până se combină toate ingredientele. Pregătește două tavi de pâine cu hârtie de copt în ele și împarte aluatul în jumătate, cu care umple fiecare tavă. Apasă bine aluatul în interiorul tavilor și acoperă-le cu un prosop de bucătărie. Lasă-le afară cel puțin două-trei ore.
Încălzește cuptorul la 175 °C, pune tăvile la mijloc și lasă-le la copt timp de 20 de minute. Scoate pâinea din tăvi și asaz-o invers (cu partea rotunjita in sus) direct pe grilajul cuptorului și mai lasă-le la copt încă 40 de minute.
Pâinea ta super-healthy este gata! Poți să o savurezi în diferite combinaîii, favorita mea este cea cu avocado, spanac și chili.
SUPER INGREDIENTE: Am ales 3 top ingrediente din această rețetă și le-am analizat puțin beneficiile de sănătate, astfel ca tu să afli valoarea pe care această super pâine ți-o poate aduce, dacă o integrezi în alimentația ta.
Psillium este o fibră solubilă și prebiotică, o substanță necesară pentru coloniile de bacterii sănătoase de probiotice să crească în corp, acest lucru fiind esențial pentru o funcțiune imunitară sănătoasă. Corpul tău este capabil să lupte mai bine cu infecția, să reducă inflamația și să mențină țesuturile și celulele sănătoase. Psillium este modul natural perfect pentru a-ți crește aportul de fibre în mod regulat!
Unii o numesc una dintre cele mai puternice alimente vegetale de pe planetă. Inul are nenumărate beneficii pentru corpul tău, printre care îmbunătățește rezistența și strălucirea pielii și a părului. Grăsimile ALA, acizi grași esențiali, precum și vitaminele B ajută la reducerea uscăciunii. De asemenea, poate îmbunătăți simptomele acneei, rozaceei și eczemelor. Inul poate ajuta și la reducerea uscăciunii ochilor, datorită efectelor sale de lubrifiere.
Nucile conțin substanțe fitochimice importante, precum și cantități importante de grăsimi polinesaturate. Omega-3, găsit în nuci, este important în dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos central.
Pe lângă grăsimile bune, alți nutrienți importanți, cum ar fi vitamina E, acidul folic și acidul ellagic, toate găsite în nuci, contribuie, de asemenea, la funcția de neuroprotectie și memorie.
Sorina Fredholm
Health Coach si Instructor de Yoga, Co-fondator Monday (healthy living app).
O poți găsi pe Facebook și Instagram.