Sunt slaba, dar… grasa!

Faci pate din categoria femeilor foarte slabe, dar cu tendinta de ingrasare in  jurul abdomenului? Draga mea, nu esti singura! Si toate acestea nu se datoreaza neaparat genelor pe care le-ai mostenit, ci stresului. ELLE investigheaza in ce fel ne transforma corpul acest factor.

Sunt slaba, dar... grasa!

Capul sus, fetelor! Exista un tip de grasime care face ravagii in randul femeilor de cariera (si nu numai)! si de aceasta data nu scapa nici cele slabe (sic!). Expertii in sanatate confirma faptul ca tot mai multe femei cu o greutate normala se plang de faptul ca depun pe talie si abdomen straturi de grasime foarte incapatanate, care nu vor sa dispara nici cu dieta sau sport. Motivul? Prea mult stres.

Desi, de cele mai mule ori, avem impresia ca viata sentimentala agitata, deadline-urile sau conditiile de munca stresante sunt adevarate „incineratoare' de grasime, de fapt lucrurile nu stau deloc asa. Studiile au demonstrat ca, atunci cand organismul este zilnic asaltat de hormonul stresului, cortizolul, corpul are tendinta sa stocheze grasime (in special pe zona abdomenului), ducand la aparitia unor „colacei' absolut neatractivi. In exces, cortizolul determina o serie intreaga de tulburari metabolice si chiar sporeste pericolul unor afectiuni cronice: apetit crescut, catabolism muscular accelerat, reducerea oxidarii grasimilor, cresterea depozitelor de grasimi, rezistenta la insulina si glicemie ridicata.

Un studiu facut de catre cercetatorii de la Universitatea din San Francisco sprijina ideea ca agitatia de la locul de munca contribuie la secretia excesiva a hormonilor de stres, avand un efect negativ asupra metabolismului si impulsionand organismul sa creeze celule de grasime (nu sa le arda!), ca si cum s-ar pregati de vremuri la fel de grele si solicitante. Este o reactie normala de aparare a organismului. In conditii obisnuite de stres, cortizolul se elibereaza pe moment si ne da posibilitatea sa fim alerti, atenti si agili pentru o scurta perioada de timp.

Cand conditiile de stres se mentin timp indelungat, organismul produce cortizol in continuare si se creeaza un surplus de energie. Daca acest surplus nu este eliberat, el se stocheaza sub forma de grasime, ce se acumuleaza in special in jurul ab­domenului. Se pare ca femeile sensibile la problemele cotidiene sunt mai predispuse sa faca „colacei' decat celelalte. Aceasta nu este altceva decat o incercare disperata a organismului nostru de a se calma.

Te-ai gandit vreodata cati factori de stres ai la serviciu? Nu ma refer doar la proiecte urgente, termene-limita sau sefi sacaitori. Telefoanele care suna continuu, zgomotul strazii, al copia­torului sau rasetele si manifestarile unor colegi exuberanti synt tot factori de stres si… ingrasa.

Cristian Margarit, antrenor de fitness, afirma ca recunoaste o femeie cu tendinta de ingrasare din cauza stresului dintr-o simpla privire: „Grasimea depusa de oamenii cu surplus de greutate arata altfel decat cea cauzata de stres. Atunci cand te ingrasi, de obicei stochezi straturi de grasime pe solduri si brate. Dar daca acest lucru se datoreaza stilului de viata foarte agitat, atunci se acumuleaza grasime mai ales pe abdomenul inferior. Singura metoda de a scapa de aceste depozite este sa ai un mod de viata mai linistit'.

Andreea (30 de ani), o buna prietena de-a mea care lucreaza in PR, mi-a marturisit ca se confrunta cu aceasta problema de aproximativ un an. Dupa o perioada stresanta atat la serviciu cat si in viata personala, corpul ei a inceput sa se transforme, trecand de la o forma de clepsidra la una care semana mai mult cu o para, fapt care a speriat-o ingrozitor, pentru ca, desi era slaba, nu se mai putea imbraca cu rochii sau fuste mulate.

Din pacate, specialistii nu au descoperit de ce unele femei synt mai afectate de acest fenomen decat altele. Ceea ce se stie insa, este ca, pe langa faptul ca stresul face sa se depuna celulele de grasime, mai are un efect: ne face sa ma­nifestam o preferinta aparte pentru alimente bogate in grasimi. „Stresul este ca un trigger care declanseaza aceleasi mecanisme in activitatea cerebrala ca si dependenta', afirma Dr. Kent Berridge de la Universitatea din Michigan.

„Nevoia de dulce devine de trei ori mai puternica, iar femeile devin vulnerabile la pofte carora le rezistau cu stoicism inainte.' Asadar, nu doar depunem celule de grasime atunci cand avem o viata agitata, ci creierul nostru ne incurajeaza sa le si multiplicam printr-o alimentatie nesanatoasa.

 

„Orice ai face, nu incerca sa te folosesti de self control pentru a te abtine de la mancare', ne sfatuieste Sebastian Baily, un reputat psiholog. „Auto­controlul functioneaza exact ca un muschi; poate fi slab sau puternic, poate creste in timp, dar totodata poate obosi – daca autocontrolul este utilizat pentru o perioada mai lunga de timp, creierul oboseste si el.'

Asadar, daca ai o dimi­neata stresanta acasa, urmata de o sedinta solicitanta la birou, apoi de un pranz cu un client (discutii la care vei avea nevoie de putere de convingere), muschiul auto­con­trolului va deveni epuizat. „Nu incerca sa iti refuzi prea multe lucruri deodata', ne sfatuieste doctorul Bailey (hotarari de genul „nu manca ciocolata' functioneaza mai bine daca nu incerci sa te abtii simultan de la inca alte cinci pofte sau nevoi). Si este indicat sa te recom­pensezi, cand reusesti, cu un film, de exemplu sau, de ce nu, o pereche de pantofi Jimmy Choo.

Foarte multi nutritionisti le recomanda pacientilor sa tina un jurnal cu punctele si momentele stresante ale zilei si sa descrie tot ce au mancat in ziua respectiva. Se pare ca acele cateva secunde cate trec de la nevoia de a lua un snack si pana la notarea acestui gand pe hartie creeaza o pauza intre emotie si mancare, iar astfel pofta poate disparea.

Este important sa schimbi si unghiul din care privesti lucrurile: supele, salatele, iesirile in aer liber gandeste-le ca pe niste lucruri sau activitati care te vor ajuta sa treci peste perioade mai grele, iar biscuitii, ciocolata si restul tentatiilor culinare nesanatoase, ca pe factori care iti vor face situatia si mai dificila. „Multe dintre alimentele pe care le mancam in perioade stresante ne fac sa ne simtim si mai rau', afirma celebrul nutritionist Jane Clarke, autoarea cartii Babyfoods for Busy People.

In opinia ei, zaharul si cofeina excita si mai mult un sistem nervos suprasolicitat si astfel starea noastra se poate inrautati considerabil.

Una peste alta, daca nu vrei ca organismul tau sa raspunda stresului creand tot mai multa grasime, trebuie sa incepi sa te relaxezi, draga mea. Fie ca a­legi sa te descarci la sala, fie ca preferi dansurile exotice, tae bo, ka­ra­te sau balet, cert este ca trebuie sa iti resetezi organismul la stadiul de pre-stres (mi­­nus burtica).

Endorfinele pe care le secreta organismul dupa o activitate fizica soli­citanta te vor relaxa si vei vedea ca iti vei dori sa ajungi la starea asta zilnic, impulsionandu-te astfel sa practici orice fel de exercitiu fizic cat mai des. Daca nu iti plac sporturile, nu trebuie sa te panichezi. Doctorii spun ca ajunge sa ai grija de ti­ne si sa iti reevaluezi prioritatile. Trebuie sa te am­bitio­nezi sa nu mai stai la birou mai mult de 10 ore, sa iti faci timp pentru tine (fie ca mergi la sport, la tra­ta­mente corporale sau la o lansare de carte).

Nu mai neglija lucrurile si activitatile care iti fac placere. Chiar daca acum ti se pare ca ar putea sa cada ce­rul sau sa se produca o criza economica da­ca pleci de la birou atunci cand se termina programul, vei vedea ca odata cu anumite schimbari in stilul de viata iti vei imbunatati si capa­citatile intelectuale si pe cele de concentrare. Eli­berandu-te de stres, vei munci mai putine ore, dar mult mai eficient (asta pe langa faptul ca iti vei re­capata formele si vei scapa de grasime).

Data viitoare cand mai intri in panica pentru ca nu reu­sesti sa termini la timp un proiect, cand tipa seful la tine pentru un motiv nedefinit, sau cand viata ta per­sonala nu este tocmai roz, nu te mai stresa! Res­pi­ra adanc, ia o gura de ceai si relaxeaza-te! In fond, nimeni si nimic nu conteaza mai mult decat ti­ne. Iar cand toti colegii tai pleaca la terminarea programului si te vezi singura in fata calculatorului, intr-un birou gol… aminteste-ti de tine, ridi­ca-te si pleaca. O ora de tae bo, o plimbare in aer liber, o cafea cu o prietena sau o sedinta de masaj nu vor falimenta com­pania, dar, in mod sigur, te vor face sa te simti mai bine…

Cum sa lupti impotriva grasimii datorate stresului

Stresul este responsabil pentru pofta de man­care exagerata, datorita unor reactii chimi­ce in organism. Diminueaza-ti nivelul de stres prin:

Somn – daca stresul iti poate accelera pofta de mancare, atunci trebuie sa stii ca somnul iti taie pofta de tot. Asadar, odihneste-te cat mai mult.

Ceai de coada-soricelului – nu are un gust extraordinar, dar contine substante care te vor calma imediat.

Sport – exercitiile cardio nu numai ca ajuta la ar­derea grasimilor, dar te elibereaza si de hormonul stresului, cortizolul, iar astfel organismul se mentine la starea normala.

Inot – in apa iti scade pulsul, asadar, inotul este activitatea cea mai linistitoare pentru o persoana supusa stresului.

Respira – foarte multa lume nu respira co­rect. Din aceasta cauza, sangele nu se oxigeneaza indeajuns. Cand te confrunti cu o situatie dificila, respira adanc de cateva ori si astfel vei reusi sa te calmezi.

Razi mai mult – s-a demonstrat ca dupa vizio­narea unei comedii, nivelul cortizolului in sange scade cu aproape 30%.

Iubeste – hormonul secretat de organism atunci cand sintem indragostiti, oxitocina, este cel mai bun medicament antistres.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Attractive yong caucasian woman isolated on white background from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet