Nivelul de toxicitate la care ne expunem zilnic poate fi diminuat dacă suntem informate și luăm măsuri. Iată câteva substanțe cancerigene pe care le întâlnești în viața de zi cu zi, pe care le poți evita sau chiar exclude!
Problema cu aceste substanțe cancerigene este că favorizează dezvoltarea cancerului, în special când ne expunem la un nivel de toxicitate constant. Dacă această informație nu te șochează cu nimic, vei fi foarte surprinsă să descoperi că aceste substanțe cancerigene se regăsesc în viața de zi cu zi și în căminul tău mai mult decât te-ai aștepta!
Sigur, este clar că, dacă fumezi, nu faci decât să sporești nivelul de toxicitate, dar știai, de exemplu, că și anumite tampoane sunt periculoase?
Ca să iei măsuri în cunoștiință de cauză, te ajutăm să depistezi cele mai comune astfel de substanțe dăunătoare, care se regăsesc în produse cosmetice (vezi anumite metale sau dihidroxiacetona, fluroul, triclosanul, parabenii, toluenul, etc), în alimente, sub forma grăsimilor saturate în exces sau a aditiviilor alimentari sau chiar în propria casă, cum ar fi aluminiul, benzenul sau formadelhida.
Această substanță este extrem de populară, fiind prezentă în majoritatea produselor de igienă sau cosmetice. Dacă verifici lista de ingrediente a acestor produse, vei observa că formaldehida nu este menționată, particularitatea acestei substanțe fiind faptul că ea este produsă ca urmare a unor reacții chimice care au loc între o serie de alte ingrediente. Formaldehida se găsește deseori în odorizantele de cameră (renunță la odorizantul de mașină, de exemplu) și în țigări. Ține-te departe de substanțe precum: DMDM hidantoina, diazolidinil uree, imidazolidinil uree, quaternium-15, hidroximethilglicinat sau bronopol și derivatele acestui element.
Există controverse legate de conținutul de plumb aflat în rujuri și în coloranții utilizați în diverse produse. Așadar, atunci când îți procuri un produs colorat (cu colorant), încearcă să te orientezi către opțiuni sigure, cu o listă de ingrediente cât mai scurtă și cât mai curată.
Un alt element popular, care se regăsește de obicei în produsele utilizate la curățenie, precum degresanti, substanțe adezive sau solvenți, este benzenul. De asemenea, acest element este utilizat la producerea fibrelor sintetice, a plasticului, a lubrifianților din cauciuc și chiar a unor medicamente. În afară de riscul de a dezvolta celule carcinogene, benzenul afectează calitatea sângelui, atacând întâi de toate măduva osoasă, lucru care duce la scăderea numărului de celule roșii și la instalarea anemiei. Și da, se regăsește și acesta în țigări!
Acest tip de plastic este foarte toxic și se regăsește în obiectele din plastic folosite în casă, cum ar fi caserolele sau PET-urile.
Glifosatul este unul dintre cele mai noi elemente introduse pe lista substanțelor periculoase, fiind adăugat în anul 2015. Glifosatul este un erbicid utilizat la scară largă în agricultură, regăsindu-se în legume, fructe, salate. În plus, dacă te numeri printre femeile care utilizează tampoane produse din bumbac care nu este de natură organică, află că îți expui una dintre cele mai sensibile părți ale corpului la această substanță.
Substanțele carcinogene pot fi eliminate și înlocuite cu elemente mai prietenoase cu organismul nostru. E timpul să iei măsuri!
Foto: Arhiva ELLE