Tratamentul cu steroizi reduce rata mortalității în cazul pacienților cu forme severe de Covid-19, arată un nou studiu la scară mare, citat de Reuters.
Pacienții aflați în stare gravă după ce au contractat noul coronavirus, tratați cu corticosteroizi, beneficiază de o reducere a riscului mortalității cu 20%, după cum arată o analiză fondată pe șapte studii internaționale. Organizația Mondială a Sănătății și-a adaptat, ca urmare, recomandările, sfătuind acum medicii să ia în considerare tratamentul cu steroizi.
Analiza a utilizat date din studii separate realizate utilizând doze mici de hidrocortizon, dexametazonă și metilprednisolon (cunoscut sub denumirea comercială de Medrol) și arată acum că tratamentul cu steroizi îmbunătățește șansele de supraviețuire ale pacienților internați cu forme severe de Covid-19 în secțiile de terapie intensivă.
Cercetătorii care au realizat analiza au declarat că este vorba despre „echivalentul a 68% dintre pacienții cu forme severe care supraviețuiesc după tratamentul cu corticosteroizi, comparați cu 60% care supraviețuiesc în absența corticosteroizilor.'
Ca urmare a acestei descoperiri, Janet Diaz, reprezentantă OMS, a declarat că Organizația recomandă acum utilizarea steroizilor pentru pacienții cu forme severe de Covid. „Dovezile arată că dacă le dai steroizi… sunt cu 87 mai puține morți la o mie de pacienți. Acestea sunt vieți salvate.', a declarat aceasta.
Studiile, realizate în Marea Britanie, Brazilia, Canada, China, Franța, Spania și SUA, a arătat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală și epidemiologie la Bristol University, care a lucrat la analiză, dau un mesaj clar că tratamentul cu steroizi este benefic pentru pacienții cu cele mai grave forme, indiferent de vârsta, sexul sau durata bolii acestora. De asemenea, este irelevant dacă pacienții sunt intubați sau nu.
Rezultatele analizei au fost publicate în Journal of the American Medical Association, și confirmă datele obținute, în luna iunie, într-un alt studiu, care arătau că dexametazona era primul tratament care putea reduce rata mortalității în cazurile severe. Este important de reținut că toate aceste tratamente cu steroizi se folosesc curent în medicină și că medicamentele sunt ieftine și cu efecte secundare binecunoscute și ușor de controlat.
Ca urmare a acestor studii, Organizația Mondială a Sănătații recomandă acum public tratamentul cu steroizi pentru cei mai bolnavi dintre pacienții suferind de Covid-19, dar nu și în cazul pacienților cu forme ușoare, pentru că „nu a adus beneficii și poate fi chiar dăunător'.
Citește și:
Studiu: Obezitatea, un factor de risc major pentru cei care dezvoltă forme severe de Covid-19
Foto: arhiva ELLE
Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!