Studiu științific: noua tulpină de coronavirus e mai contagioasă, după ce virusul ar fi suferit mutații

Noua tulpină de coronavirus dominantă în Europa și SUA e mai contagioasă decât virusul inițial, care ar fi trecut prin 14 mutații, spune cercetătorii de la laboratoarele Los Alamos din SUA.

Studiu științific: noua tulpină de coronavirus e mai contagioasă, după ce virusul ar fi suferit mutații

Un studiu realizat și publicat recent de Los Alamos National Laboratory din Statele Unite arată că există o nouă tulpină de coronavirus, după ce virusul care a determinat izbucnirea pandemiei la Wuhan ar fi trecut prin 14 mutații.

Această nouă tulpină de coronavirus ar fi acum cea care se răspândește intens în SUA, și pare să fie mai contagioasă decât virusul inițial. Tulpina ar fi debutat în Europa la începutul lunii februarie și a migrat, apoi, în alte regiuni. Mutațiile pe care le-ar fi suferit virusul ar putea limita eficacitatea vaccinurilor care sunt dezvoltate chiar în acest moment de oamenii de știință, avertizează cercetătorii de la laboratoarele Los Alamos.

Laboratorul Național Los Alamos funcționează din 1943 ca un punct strategic pentru securitatea națională din SUA; fiind înființat în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a proiecta arme nucleare. Cercetătorii de acolo sunt cei care au publicat un studiu citat de CNBC și alte surse din mass media americană, prin care anunță că o nouă tulpină de coronavirus, față de cea care a plecat inițial din Wuhan, este acum cea mai răspândită din lume.

Aceasta ar putea fi o veste proastă pentru oamenii de știință care lucrează la dezvoltarea unui vaccin, și care au utilizat până acum datele genetice ale coronavirusului obținute de autorități pe tulpina inițială a acestuia, cea care s-a răspândit la începuturile pandemiei, cu aproximativ patru luni în urmă.

Cercetătorii de la laboratoarele Los Alamos responsabili pentru studiu subliniază că mutațiile observate, care, printre altele, fac ca noua tulpină de coronavirus să fie mai contagioasă decât precedenta, trebuie luate în considerare atât de cei care lucrează la vaccinuri, cât și de cei care dezvoltă tratamente.

Cercetarea lor vine să confirme și un studiu realizat în China în martie, care arăta încă de atunci că două tulpini ale noului coronavirus s-ar fi răspândit la acea vreme în lume. Un studiu publicat pe 3 martie de oamenii de știință de la School of Life Sciences de la Universitatea Peking și de Institutul Pasteur din Shanghai a arătat că o nouă tulpină de coronavirus, mult mai agresivă, se întâlnea în 70% dintre cazuri, în vreme ce 30% prezentau o tulpină mai puțin agresivă.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Până la această dată, spune raportul cercetătorilor din laboratoarele Los Alamos, au fost identificate 14 mutații ale noului coronavirus. Mutațiile ar avea impact asupra proteinei de la suprafața virusului, cele care au un rol esențial atunci când virusul pătrunde în organismul unei potențiale gazde.

Cercetarea care semnalează această nouă tulpină de coronavirus a fost susținută de Medical Research Council și de National Institute of Health Research and Genome Research Limited.

Citește și:
Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș: „Testele rapide – care nu sunt atât de eficiente – pot da și rezultate false'

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video