Studiu: purtarea măștii e un semn de slăbiciune, cred bărbații

Purtarea măștii e considerată un semn de slăbiciune de către bărbați, arată un studiu realizat în Marea Britanie și SUA.

Purtarea măștii de protecție pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus a făcut obiectul unui studiu realizat de Valerio Capraro și Helene Barcelo, de la Middlesex University din Londra și de la Mathematical Science Research Institute, Berkeley, US.


Conform noului studiu, „bărbații, mai puțin decât femeile, intenționează să poarte o mască, deși această diferență aproape că dispare în locurile în care purtarea măștii de protecție este obligatorie. Am aflat și că bărbații cred, într-o măsură mai mică decât femeile, că vor fi afectați grav de noul coronavirus, iar acest lucru se reflectă și în intențiile lor față de purtarea măștii (ceea ce este în mod deosebit ironic, dat fiind că statisticile arată de fapt că bărbații sunt mult mai serios afectați de Covid-19 decât femeile. Bărbații (mai degrabă decât femeile) consideră că purtarea măștii e rușinoasă, nu e cool, e un semn de slăbiciune și o stigmă; aceste diferențe de gen mediază și diferențele între intențiile de a purta mască'.


Oamenii de știință încearcă încă să își dea seama dacă astfel de percepții sunt influențate de diferențe biologice sau de unele care țin de comportament.

Acolo unde purtarea măștii este obligatorie, așadar, se pare că bărbații sunt mai degrabă cei care trebuie obligați. Dar în condițiile în care multe figuri publice și extrem de puternice, cum este Donald Trump, președintele SUA, refuză categoric purtarea măștii, comportamentele de acest tip pot fi și influențate.

De altfel, rezultatele acestui studiu pot fi corelate și cu alte studii de notorietate, cum sunt cele care au arătat că bărbații sunt mai puțin dispuși să își exprime emoțiile sau să caute ajutor specializat atunci când suferă de probleme de sănătate mentală. De altfel, din această cauză bărbații sunt de 3,5 ori mai predispuși să se sinucidă decât femeile. Slăbiciunea asociată cu purtarea măștii poate fi aceeași care îi împiedică pe bărbați să meargă la medic sau să aibă grijă de sănătatea lor.


În schimb, alte studii au arătat că purtarea măștii de 80% din populație ar scădea semnificativ numărul de noi infectări. Un sondaj efectuat pe 13 mai arăta că 29% dintre bărbați au purtat întotdeauna o mască în public, în comparație cu 44% dintre femei. Pe de altă parte, 38% dintre bărbați nu au purtat niciodată o mască în afara locuinței, spre deosebire de 25% dintre femei.

Citește și:
Începând de astăzi, autoritățile vor da din nou amenzi pentru încălcarea restricțiilor, iar cea mai mare ajunge la 15.000 de lei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet