Transmiterea coronavirusului poate fi influențată de aerul condiționat din încăperi. Un studiu de caz din China ne arată cum se întâmplă acest lucru.
Transmiterea coronavirusului, au stabilit oamenii de știință recent, se poate face și prin intermediul aerosolilor, nu doar prin intermediul picăturilor eliminate de cei infectați, așa cum s-a crezut la începutul pandemiei. Acest lucru a adus în discuție aparatele de ventilație și aer condiționat și modul în care acestea ar putea contribui la infectare.
Acum, cercetările arată că transmiterea coronavirusului poate să fie înlesnită de aerul condiționat, dat fiind că particulele încărcate viral pot să rămână active vreme de trei ore suspendate în aerosoli, și că pot călători în aceste condiții până la 5 metri. Asta poate pune probleme feluritelor afaceri din zona ospitalității, care operează în spații închise în care se adună mai mulți oameni.
Edward Nardell, expert în boli infecțioase la Harvard Medical School, a vorbit despre transmiterea coronavirusului în condițiile în care „oamenii stau în case în sezonul cald, și fracția de aer care e recirculat crește, iar riscul infectării este dramatic. Abordarea prudentă și pragmatică este să recunoaștem faptul că transmiterea se face prin aerosoli. Dacă aflăm în cinci ani că transmiterea e de 5%, e bine, dar dacă e de 20-30% și noi nu o luăm în calcul? Aceasta este o problemă.”
Însă un studiu efectuat pe un caz particular din Guangzhou, China, pune transmiterea coronavirusului în interior, unde funcționează aerul condiționat, într-o nouă perspectivă. Un restaurant a devenit focar de infectare și zece oameni au fost infectați în locație. Studiul de caz publicat în jurnalul medical Emerging Infectious Disease a arătat ce factori au contat în transmitere.
„Factorul principal a fost direcția aerului. De notat că pacientul B3 nu a făcut febră și că 1% dintre pacienții din focar au fost asimptomatici, devenind posibile surse de infectare pentru alții.”, arată studiul.
„Direcția aerului a fost similară cu direcția de transmitere a picăturilor. Pentru a preveni transmiterea coronavirusului în restaurante, recomandăm creșterea distanței dintre mese și îmbunătățirea ventilației.”, au spus cercetătorii care au arătat cum o persoană purtătoare a dat virusul altor 9 persoană într-o singură seară.
Umiditatea ideală, au aflat aceștia, pentru a reduce transmiterea coronavirusului, este între 40% și 60%. Spațiile de birouri ar trebui să aibă purificatoare de aer, dat fiind riscul mai ridicat în clădirile populate cu mulți oameni.
Totodată, cercetătorii au și avertizat că „suntem îngrijorați de lipsa de recunoaștere a riscului pentru transmiterea coronavirusului prin aerosoli și lipsa de recomandări clare în acest sens va avea consecințe semnificative: oamenii pot crede că sunt perfect protejați pentru că își iau toate precauțiile cerute azi, dar, de fapt, este nevoie de intervenții pentru transmiterea pe calea aerului pentru a reduce și mai mult riscul infectării.”
Foto: arhiva ELLE