Deși în acest moment nu se poate spune cu certitudine care sunt efectele pe termen lung ale Covid-19, s-a tot vorbit despre pacienții care continuă să aibă simptome ale bolii, precum oboseală, dureri musculare, palpitații sau dificultăți în respirare chiar și la luni de zile de la apariția primelor semne. Aceste cazuri au atras atenția asupra implicațiilor grave pe care le poate avea Covid-19.
Boala provocată de noul coronavirus creează de asemenea și probleme cardiace, care pot duce la atac de cord sau la crearea de cheaguri de sânge. Din ce în ce mai mulți specialiști vorbesc însă în ultima vreme despre probabilitatea ca Covid-19 să afecteze inima fără a produce simptome.
Un studiu publicat recent, care a analizat 100 de pacienți proaspăt vindecați de Covid-19, a căror medie de vârstă este de 49 de ani și care au avut simptome ușoare, a arătat că 78% dintre aceștia au dezvoltat probleme cardiace. Iar gravitatea acestora nu a avut nicio legătură cu felul în care s-a manifestat boala. Printre problemele cardiace se numără inflamarea mușchiului cardiac și a țesuturilor adiacente.
Studiul este o pledoarie pentru nevoia de a monitoriza impactul pe care Covid-19 îl are pe termen lung asupra inimii, precum și de a testa cât mai mult, pentru a identifica persoanele asimptomatice, dar care pot suferi complicații cardiace. Cu alte cuvinte, trebuie să fim cu atât mai atenți această boală, pentru că afecțiunile pulmonare nu sunt singurele complicații pe care aceasta le poate produce.
Conform unor alte studii, Covid-19 poate duce și la formarea de cheaguri de sânge în vase, afectând astfel procesul de coagulare al sângelui. Asta poate pune în pericol sănătatea pacienților, în cazul în care aceste cheaguri ajung la inimă sau creier.
Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Lista cu țările din „zona galbenă’, pentru care se cere carantină, a fost actualizată
Foto: Arhiva Revistei ELLE