Modul în care se răspândește coronavirusul și locurile și evenimentele care prilejuiesc cele mai multe infectări ne pot da multe indicii despre cum să ne ferim de virus. Ce arată un nou studiu?
Un nou studiu din Statele Unite arată cum se răspândește coronavirusul la evenimentele de familie sau între prieteni apropiați – în statul New Jersey, cel cu cea mai mare densitate de locuitori din America, anchetele epidemiologice efectuate în urma infectărilor au arătat că 16% dintre focarele analizate din martie până în octombrie au fost raportate ca pornind de la evenimente private, ceea ce ar arăta că, dincolo de focarele din școli, spitale sau centre de asistență precum căminele pentru seniori, astfel de evenimente constituie forța din spatele transmiterii comunitare a noului coronavirus.
Aceste date nu fac altceva decât să confirme alte studii și observații ale medicilor și specialiștilor în sănătate publică despre cum se răspândește coronavirusul și care este contextul cel mai favorabil ca acest lucru să se întâmple. De altfel, și anchetele epidemiologice din România arată că evenimentele private devin principalele focare de răspândire, după cum a afirmat premierul Ludovic Orban.
Care sunt însă motivele pentru care se răspândește coronavirusul astfel? Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, a explicat pentru Digi24. „Este, cu siguranță, unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial și în special la anumite petreceri desfășurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control”, a declarat specialistul.
El a motivat această modalitate prin care se răspândește coronavirusul printr-o „tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, și bineînțeles că cu această ocazie există acest risc de răspândire a infecției de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”,a mai spus Valeriu Gheorghiță, medic primar pe secția de Boli Infecțioase a Spitalului Militar din București.
Ceea ce face lucrurile încă și mai dificile este că acest mod în care se răspândește coronavirusul face aproape imposibilă o intervenție a autorităților pentru a evita transmiterea. „Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea virusului în populație, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacți cu multe alte persoane, după ce pleacă de la acea petrecere. Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție„.
Foto: arhiva ELLE