Studiu: acestea sunt cele mai eficiente materiale pentru măști de protecție făcute acasă

Cei care s-au apucat deja să își confecționeze măști acasă s-au întrebat deja care sunt cele mai eficiente materiale pentru măști de protecție nonmedicale. În cele din urmă, un studiu arată rezultate clare.

Care sunt cele mai eficiente materiale pentru măști de protecție confecționate acasă? Aceasta este întrebarea care i-a frământat pe toți cei care au citit în ultimele săptămâni pe internet despre importanța protecției personale, dar și despre faptul că este esențial să îi protejăm și pe ceilalți purtând o mască.


Cu atât mai importantă devine întrebarea aceasta știind că, după 15 mai, când măsurile de izolare se vor relaxa (rămâne să vedem în ce măsură), vom fi nevoiți să purtăm măști în spațiile închise.

Așa încât, dat fiind că măștile sunt o modalitate eficientă de a preveni răspândirea virusului, și că cele medicale sunt insuficiente, în acest moment, și pentru personalul medical din cele mai multe părți ale lumii, care sunt cele mai eficiente materiale pentru măștile pe care le putem croi, fiecare dintre noi, acasă? Organizația Smart Air a realizat un studiu citat de Huffington Post și a ajuns la concluzia că pânza groasă și denimul sunt cele mai eficiente materiale pentru măști de protecție handmade.


Pentru a ajunge la concluzia aceasta, organizația a luat în considerare cât de bine se poate respira prin diferite materiale, dar și cât de eficiente sunt ele când vine vorba de a opri picăturile și particulele pe care le emite o persoană care ar putea suferi de Covid-19. Au fost evaluate, astfel, 30 de materiale folosite deja de populație pentru a face măști acasă, de la bumbacul din tricouri la filtre de cafea și bureți de susținere pentru sutiene. Ca să afle care sunt cele mai eficiente materiale pentru măști de protecție homemade, cei de la Smart Air au pus în practică principiile unui sistem devenit popular după ce a fost utilizat de cercetătorii de la universitatea Cambridge – aerul a fost suflat prin fiecare textură, ca să se observe felul în care aceasta filtrează (sau nu) particulele mai mici sau mai mari.

Astfel, luând în considerare dimensiunile virusului și pe cele ale picăturilor emise prin respirație, strănut, tuse etc., cercetătorii au descoperit că denimul și pânza groasă sunt cele mai eficiente materiale pentru măști de protecție făcute acasă, și din punctul de vedere al filtrării, dar și din perspectiva respirației. Se pare că acestea pot fi folosite timp mai îndelungat, deoarece permit o respirație în parametri normali.


Citește și:
Cum își petrece Simona Halep auto-izolarea în vremea pandemiei de coronavirus

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet