Conform unor descoperiri făcute de guvernul american, dar și alți oameni de știință, coronavirusul ar putea să reziste în aer câteva ore, iar pe alte suprafețe timp de 2-3 zile.
În urma cercetărilor pe care ei le-au făcut, virusul se poate răspândi în aer la fel de ușor cum el este răspândit pe diferite suprafețe care au fost atinse de persoanele infectate cu COVID-19. De când a apărut virusul în China la finalul anului trecut, peste 120.000 de oameni din întreaga lume au fost diagnosticate pozitiv cu coronavirus, existând peste 7.000 de decese.
În acest sens, cercetătorii au folosit un dispozitiv în care au pus probele noului virus, pentru a încerca să imite ce s-ar putea întâmpla cu o persoană care a fost infectată cu virusul. S-a constatat că virusul poate rămâne în aer timp de trei ore, chiar patru ore pe suprafețele din cupru, 24 de ore pe cele din carton și între 2 și 3 zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil. În ceea ce privește alte suprafețe, virusul poate rezista pe hârtie și sticlă între 4 și 5 zile, pe lemn 4 zile, iar pe aluminiu între 2 și 8 ore.
Rezultate similare au fost obținute și în cadrul unor teste pe care le-au făcut asupra focarului SARS din anul 2003, astfel încât diferențele nu țin cont de cât de repede s-a răspândit noul virus. La vremea respectivă, testele au fost făcute de Institutul Național de Sănătate, Universitatea Princeton și Universitatea din California cu finanțare de la guvernul SUA și Fundația Națională a Științei.
Descoperirile nu au fost încă finalizate. „Este o lucrare completă care răspunde la întrebările pe care oamenii și le-au pus și arată în același timp și importanța pe care o au sfaturile privind igiena oferite de către specialiști', a declarat Julie Fischer, profesor de microbiologie la Universitatea Georgetown. Dat fiind faptul că sunt cercetări preliminarii, acestea ne ajută să ne formăm o perspectivă asupra modului în care acest virus acționează.
„Ceea ce trebuie să facem este să ne spălăm pe mâini, să fim atenți dacă persoanele diagnosticate cu coronavirus au contaminat anumite suprafețe din apropierea noastră și să ne ținem mâinile departe de față', a mai adăugat aceasta.
De asemenea, Daniel Kuritzkes, expert în boli infecțioase la Brigham and Womens Hospital, a declarat că suprafețele plane pot păstra mult mai mult timp virusul față de cele dure.
Citește și:
Vaccinul experimental împotriva coronavirusului a avut parte de un prim test pe oameni
Foto: Shutterstock