Stresul ne poate afecta sistemul imunitar și nu ar trebui să ignorăm semnele pe care corpul nostru ni le transmite.
Șansele ca nivelul nostru de stres să fie mult mai crescut în această perioadă dificilă pe care am traversat-o și pe care încă încercăm să îi facem față sunt tot mai mari. Probabil că până ai experimentat stări de anxietate sau insomnii, însă este posibil să nu cunoști și în ce mod stresul îți poate afecta sistemul imunitar.
Putem fi stresați din mai multe motive, cum ar fi din cauza instabilității financiare ori emoționale, a multiplelor responsabilități pe care trebuie să le respectăm sau a incertitudinii din viața de cuplu. Printre cele mai întâlnite semne ale stresului se numără iritabilitatea, oboseala, nervozitatea, anxietatea, durerile musculare, lipsa de concentrare, insomniile, pierderea în greutate și durerile gastrointestinale.
„Primul lucru pe care ar trebui să îl știm despre stres este că reprezintă o reacție complet normală a corpului nostru la un stimul fizic, emoțional sau biologic”, spune dr. Maggie Luther. Este un lucru bun faptul că organismul nostru reacționează la stres deoarece ne ajută să rămânem atenți și în condiții de siguranță. „Cortizolul este principalul hormon care este eliberat atunci când corpul nostru este supus stresulul. Ne poate ajuta să reacționăm mult mai repede în situații care pot fi periculoase”, explică dr. Luther.
Hormonii de stres pot slăbi sistemul imunitar. Persoanele care sunt supuse mult mai frecvent unui stres cronic sunt mult mai predispuse la boli virale, precum gripă sau răceală, dar și alte infecții, informează The American Institute of Stress. În timp, stresul poate duce și la dezechilibre hormonale.
Stresul poate produce și insomnii. „Somnul este important în ceea ce privește gestionarea emoțiilor. Stresul poate influența somnul, ceea ce te face predispus la anumite boli mintale”, spune dr. Benjamin Smarr, consilier în domeniul somnului. În acest sens, e important să aducem în discuție și depresia care „poate contribui la un sistem imunitar slăbit”, spune dr. Andrea Amalfitano, decan al Colegiului de medicină osteopatică al Universității de Stat din Michigan.
Știind toate acestea, ce este de făcut? Ei bine, dacă te regăsești în situația asta, ai putea pentru început să aplici ceea ce se numește managementul stresului. Mai exact, să elimini sau să diminuezi ceea ce îți poate crește nivelul de stres. În cazul în care simți că munca te copleșește, încearcă să îți stabilești un alt program, astfel încât să nu ajungi să lucrezi până la epuizare.
Ar trebui să mai ai grijă la alimentație și să faci și sport deoarece reduce efectele cortizolului. Poți încerca și meditația, yoga sau exercițiile de respirație și, din când în când, să faci un detox de la rețelele de socializare.
Foto: Imaxtree