Curele de slabire nu dau rezultate? ELLE iti spune de ce.
Ori de cate ori vine vorba despre metabolism nu pot sa nu-mi aduc aminte de prietena mea Cristina. Ne-am cunoscut in anul intai de facultate. In scurt timp am devenit cele mai bune prietene. Cristina, insa, nu era o fata obisnuita. In timp ce noi, celelalte, ne indopam cu iaurt si corcoduse pentru a scapa de cele 2 sau 3 kilograme in plus, ea manca orice-i poftea inima (aproape doua paini pe zi si, in mod sigur, trei prajituri la desert) fara sa se ingrase un gram. Cand am cunoscut-o avea 1,75 m si 49 de kilograme. Astazi, dupa mai bine de 20 ani, are exact aceeasi greutate. (Poate un kilogram in plus sau in minus.) Si zau ca nu mi-as face sange rau daca as sti ca e una dintre acelea care se antreneaza obsesiv si mananca numai verdeturi.
E mult prea nedrept. Ori de cate ori ma plang de aceasta inechitate (de obicei la desert, cand eu maninc un mar acru, iar ea crema de zahar ars), Cristina ma priveste nevinovata, ridica din umeri si spune: „Ce sa fac? Asta e metabolismul meu.
Povestea asta cu metabolismul bazal a fost descoperita acum aproape 100 de ani. Ce este metabolismul bazal? Necesarul caloric zilnic pentru functionarea organismului. Mai exact, cantitatea de energie pe care corpul nostru o consuma pentru a mentine temperatura corpului, pentru circulatia sanguina, bataile inimii, functionarea organelor interne, cresterea parului si a unghiilor, digestie, regenerare celulara, functii hormonale si, in general, orice, in afara de miscare. Pentru ca metabolismul bazal reprezinta 70% din caloriile consumate intr-o zi, e firesc sa aiba un impact urias asupra greutatii corporale. Din pacate, metabolismul e asemeni destinului – te nasti sub o stea norocoasa sau nu – si nu prea ai multe optiuni pentru a-l schimba. Tehnic, metabolismul bazal se poate masura, dar echipamentul necesar e foarte costisitor (aproximativ 75.000 USD), iar procedura e destul de complicata.
Asa ca, exceptind cazurile de viata si de moarte, mult prea putini oameni isi cunosc cu exactitate valoarea metabolismului bazal. In general, in cazurile simple (vrei sa slabesti si consulti un nutritionist), metabolismul se calculeaza dupa o metoda traditionala, care se bazeaza pe rezultatele unui studiu facut in 1919 pe 500 de subiecti. Dar acest calcul are o marja de eroare la fel de mare, ca atunci cind vrei sa-ti calculezi greutatea in functie de virsta si de numarul la imbracaminte (imposibil!). Aceasta lipsa de acuratete si de informatie a facut subiectul sa ramina deschis pentru foarte multe interpretari eronate, mai ales in zilele noastre.
Barry Sears promite ca inventia sa, celebra Zone Diet, iti reseteaza codul genetic in asa fel incit vei arde grasimile privind la televizor (consumi calorii stind la televizor, doar ca mult prea putine), iar inventatorii Metabolife 356 (un supliment dietetic foarte la moda in Statele Unite) sustin sus si tare ca produsul lor accelereaza metabolismul si da un plus de energie, dar e o alternativa mult prea periculoasa pentru a slabi.
Se cunosc mult prea putine lucruri: ca femeile au un metabolism mai lent decit al barbatilor; ca femeile de culoare au un metabolism mai lenes, ca oamenii cu o musculatura bine dezvoltata au un metabolism mai accelerat decit sedentarii (1 kilogram de muschi consuma aproximativ 14 calorii pe zi, iar unul de grasime doar 2,5 calorii); ca odata cu inaintarea in virsta rata metabolismului scade; si ca la indivizi de aceeasi inaltime si greutate, se pot intilni diferente de metabolism de pina la 1000 de calorii. Cam atit.
Cercetatorii de la celebra clinica Mayo au urmarit un grup de barbati si femei, pe care i-au hranit cu 1000 de calorii peste ratia normala. Cum era de asteptat, in cele zece saptamini de studiu, toata lumea s-a ingrasat. Dar ceea ce i-a surprins pe cercetatori au fost variatiile acestui plus de greutate: o persoana (probabil Cristina grupului) s-a ingrasat doar un kilogram si jumatate, in timp ce o alta s-a trezit cu 8 kilograme in plus (ce oroare!). Acesta a fost numit „studiul fitiielii, dupa ce unul dintre cercetatori a sustinut intr-un interviu ca o persoana care arde rapid „se fitiie mai mult decit una care arde incet. Singura problema e ca James Levine, profesorul care a condus cercetarile, nu a sustinut nici o secunda ca „fitiiala ar fi cauza diferentelor de greutate. Atunci care e? „Habar n-am, a raspuns el.
Scopul studiului a fost cu totul altul: si anume, acela de a vedea in ce masura variaza metabolismul de la o persoana la alta. (De cite probleme era scutit daca ne cunostea pe mine si pe Cristina!). Voiau sa verifice daca, printr-un simplu examen vizual si un interviu,se poate stabili valoarea aproximativa a metabolismului. Dar secretul se ascunde la nivel celular, fiind mult prea mic pentru a fi descoperit cu ochiul liber. Care e aplicatia practica a acestui studiu de la clinica Mayo? „Nici una, raspunde James Levine, plin de veselie. „Daca vrei sa slabesti trebuie sa tii cont de aportul de calorii si consumul de calorii. Asta o stiam si noi. „Inca nu s-a gasit o modalitate de a reseta metabolismul bazal. E determinat genetic.
Cu alte cuvinte, acel mister care a facut-o pe Cristina o norocoasa si pe mine o mediocra va ramine nedezlegat. Eram pe punctul de a ma resemna, cind am gasit o stire despre BodyGem, un soi de calculator de dimensiunea unul walkman, care poate determina cu maxima acuratete rata metabolismului bazal. Chiar daca, in comparatie cu alte descoperiri, nu reprezinta o revolutie in medicina, faptul ca in sfirsit vom putea masura cu precizie si rapiditate rata metabolismului bazal e remarcabil.
„Cunoasterea ratei metabolismului e cea mai noua si eficienta metoda de a slabi, spune James Mault, chirurg cardiotoracic in Denver si inventatorul BodyGem. „Odata ce ti-ai aflat valoarea, vei sti cu exactitate cit trebuie sa maninci si cit trebuie sa te antrenezi. Oamenii nu se ingrasa din aer. Ci pentru ca inghit mai multe calorii decit consuma.
Interesul lui fata de metabolism a aparut cu 30 de ani in urma, cind, student fiind, a inceput sa lucreze ca tehnician la sectia de terapie intensiva a unui spital. In fiecare zi trebuia sa masoare rata metabolismului la pacientii in stare critica. Pe vremea aceea, ca si acum, necesitatile nutritive pentru alimentatia bolnavilor din spitale erau calculate in functie de valorile metabolice medii. Mault, insa, a constatat ca toate aceste estimari erau complet eronate. „Multi dintre bolnavi ardeau cite 4.000 de calorii din cauza febrei sau a infectiilor, dar primeau hrana de numai 1.500 de calorii pe zi, explica el. „Aparea astfel un deficit caloric de aproape 10.000 de calorii pe saptamina (3.500 de calorii inseamna o jumatate de kilogram), pe care nimeni nu-l lua in considerare, desi avea un impact urias asupra sanselor de insanatosire.
Mault a realizat atunci ca, daca ar gasi o cale prin care metabolismul bazal sa fie masurat cu exactitate, ar putea ajuta o multime de oameni si, de ce nu, s-ar imbogati. I-au trebuit 20 de ani pentru a gasi solutia. Dar, in sfirsit, BodyGem e aici… pardon, acolo, adica peste Ocean, si oricine il poate folosi pentru numai 15 USD. Tot ce trebuie sa faci e sa respiri intr-un soi de masca, cit mai relaxat, timp de zece minute si masinaria face singura restul. Principiul e cum nu se poate mai simplu. Organismul nostru consuma hrana si oxigen pentru a supravietui. Hrana se stocheaza in organism, dar oxigenul nu, ceea ce face ca el sa indice cu maxima precizie nivelul arderilor din organism. Masurind ceea ce respiri, pe baza unui algoritm matematic, aparatul calculeaza rata metabolismului bazal.
Sa zicem ca eu si Cristina ne-am fi supus unui astfel de test. Aparatul ar fi calculat o rata de 1.700 de calorii pentru Cristina, iar pentru mine 1.500. Diferenta pare o nimica toata: 200 de calorii, nici macar cit un milk-shake. „Dar doua sute de calorii sint o diferenta uriasa in viata unui om, explica Mault. Ce inseamna de fapt aceasta diferenta? Inseamna ca daca eu si Cristina am minca exact aceeasi cantitate de hrana timp de o saptamina, eu m-as ingrasa cu 250 de grame. Matematica continua: 1 kilogram pe luna, adica 12 kilograme intr-un an, iar in 14 ani, de cind o cunosc, ar insemna 168 de kilograme!!! E mai rau decit m-as fi asteptat.
Acum inteleg de ce in fiecare dimineata trebuie sa pornesc mahmura la alergat sau sa ma urc pe bicicleta (pentru ca fiecare minut de miscare in plus consuma calorii) si de ce, seara, inainte de culcare, ma agat cu disperare de doua gantere. Se pare ca singura modalitate sigura si eficienta pentru accelerarea metabolismului (cu 3-5 procente, ceea ce inseamna ca poti slabi 5 kilograme intr-un an fara a renunta la o singura calorie din alimentatie) este cresterea masei musculare. Tesutul muscular este mai activ din punct de vedere metabolic decit tesutul adipos. Acesta e unul dintre motivele pentru care aerobicul, ca sport, e in declin in ultimii ani. „Acum zece ani numai atletii se antrenau cu greutati, spune Stephen Farrel, medic si director asociat la Cooper Institute din Dallas (acolo unde s-a inventat aerobicul). „Acum e o adevarata explozie in domeniu. Vestea buna, insa, vine abia acum. Nu mai esti prizoniera propriului metabolism. Odata ce ii cunosti valoarea, poti obtine orice-ti doresti.
De exemplu: vrei sa slabesti? „E clar. Trebuie sa maninci mai putin, dar sa consumi mai mult, explica Mault. Ecuatia metabolica, insa, poate fi rezolvata tot cu ajutorul calculatorului. Daca pina acum tehnologia a fost blamata ca a nascut o generatie de obezi si sedentari (datorita ei schimbam canalele la televizor, facem cumparaturi, gatim, ne jucam, calatorim fara nici un fel de efort fizic), acum aceeasi tehnologie isi ia revansa: ne ajuta sa ne controlam si sa ne mentinem sanatatea cu precizie stiintifica. Sears Health Food & Fitness, firma care comercializeaza BodyGem, pune la dispozitia consumatorului un soft, numit DietLog. Acesta, pe baza valorii metabolismului bazal, calculeaza necesarul caloric zilnic si listeaza alimentele necesare pentru o nutritie completa in cantitati exacte. WebMD.com, ofera un jurnal de fitness si dieta cu o baza de date alimentara incredibila, care te ajuta sa calculezi orice, de la calorii la zinc, iar inscrierea in site e gratuita.
Arhiva Revistei ELLE
Foto: torso girls summer from Shutterstock