Statistici oficiale: De ce coronavirus omoară mai mulți bărbați decât femei

Mai bine de 70% din persoanele decedate în Italia au fost bărbați. Întrebarea rămasă în urma dramelor rămâne „de ce?”.


La momentul actual, există peste 200.000 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus la nivel mondial și mii de morți, iar în țările cel mai grav afectate există un tipar: mor mai mulți bărbați decât femei. Acest tipar este foarte proeminent în Italia, unde aproximativ 60% din persoanele confirmate infectate și peste 70% din persoanele decedate sunt de sex masculin, potrivit epicentro.iss.it, site-ul principalei agenții de cercetare naționale.


În Coreea de Sud, 61% din cazurile de infecție cu COVID19 sunt femei, însă majoritatea fatalităților, mai precis 54%, sunt bărbați. Pe măsură ce pandemia escaladează, epidemiologii și instituțiile de sănătate publică încearcă să determine care sunt persoanele sau grupurile vulnerabile și cum pot fi protejate.

Persoanele în vârstă sunt afectate de boli respiratorii, fiind la risc pentru pneumonie sau alte afecțiuni preexistente care le fac mai vulnerabile odată cu contractarea virusului COVID-19.


Vulnerabilitatea bărbaților este mai greu de explicat. Încă dinainte ca pandemia să ajungă în Italia, informațiile din China sugereau că bărbații prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire. Un studiu realizat pe 99 de pacienți de la un spital din Wuhan a scos la iveală faptul că două treimi dintre pacienți erau bărbați și mai bine de jumătate dintre persoanele spitalizate aveau boli cronice de inimă sau diabet. Studii mai recente realizate de Center for Disease Control din China, bazate pe zeci de mii de cazuri, arată, de asemenea, că 64% dintre decedați erau bărbați.

„Adevărul este că nu știm de ce coronavirusul se manifestă mai agresiv la bărbați decât la femei. Ce știm cu siguranță este că vârsta înaintată și sexul sunt factori de risc pentru severitatea COVID-19, iar publicul ar trebui să fie informat', spune Sabra Klein, profesor la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Aceste statistici ar putea fi un produs al comportamentelor și stilului de viață și al biologiei. În primul rând, datele demografice arată că bărbații sunt la risc pentru mai multe probleme de sănătate. În China, Italia și Coreea de Sud, femeile tind să trăiască vieți mai lungi. Bărbații consumă alcool și fumează în mult mai multe cazuri decât femeile din China, Italia și Coreea de Sud. De asemenea, bărbații din populațiile menționate mor adesea din cauza bolilor de inimă, cancerului, diabetului sau a bolilor respiratorii la vârste cuprinse între 30 și 70 de ani.


Există însă și diferențe bologice care îi pot transforma pe bărbați în victime. Mai multe studii au demonstrat că femeile au în general un sistem imunitar mai puternic. Cromozonul X conține un număr mare de gene imunitare și, pentru că femeile au doi cromozoni X, au un avantaj în lupta împotriva bolilor, arată un studiu recent din jurnalul Human Genomics.

Citește și:
Studii științifice: Este coronavirusul mai periculos pentru fumători decât pentru nefumători?

Text: Mădălina Bătrînca
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video