Starea de alertă: Restricții și TOT ce trebuie să știi despre regulile din următoarea perioadă

Ce restricții rămân în vigoare odată cu instaurarea stării de alertă, începând cu data de 15 mai? Anexa Hotărârii de Guvern nr. 24 conține toate detaliile.

Starea de alertă: Restricții și TOT ce trebuie să știi despre regulile din următoarea perioadă

Doar o parte dintre acele restricții cu care ne-am obișnuit din starea de urgență pe care am traversat-o rămân în vigoare începând cu 15 mai 2020. Iată care sunt acestea, conform anexei la Hotărârea de Guvern nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS- CoV-2.

Se mențin în continuare restricții la activitățile de comercializare, după cum urmează:

(1) Este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafața construită mai mare de 15.000 mp, în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici.

De la aceste restricții sunt exceptate:
a)vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor și serviciilor de optică medicală şi a serviciilor de curățătorie;
b)vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
c) activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Alte restricții privesc accesul în instituțiile publice și centrele comerciale a persoanelor cu temperatura corporală peste 37,3 grade Celsius.

De asemenea, sunt interzise „organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear desfășurate în spații închise.”

Rămân în vigoare în stare de alertă și restricții privind restaurantele și barurile.

6. (1) Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații.

Restricții la circulația în afara locuinței după 15 mai

Restricții rămân și în privința circulației persoanelor, în interiorul localităților. Este vorba de evitarea formării unui grup pietonal mai mare de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii.
În plus, sunt restricții și în privința locurilor de joacă din parcuri, care rămân închise.

17. (1) Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
(2) Cu aceeași dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

În ce privește deplasarea în afara localității sau a zonei metropolitane, aceasta rămâne interzisă, dar se aplică numeroase excepții.

(3) Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:
a)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d)deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e)deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
g)deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul
unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
j) deplasareapentruparticiparealaevenimentefamiliale,cuunnumărlimitatde
persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Restricții rămân în vigoare și în privința școlilor, până la finalul anului școlar.

18. (1) Se menține măsura suspendării cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar.
(2) Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire.

Alte restricții importante stipulate în document privesc intrarea pe teritoriul României. Mai jos, întregul articol al hotărârii care privește aceste situații:

9. (1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor.
(2) Sunt exceptați de la prevederile alin. 1 următorii cetățeni străini:
a) membri de familie ai cetățenilor români;
b) membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
c) persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului U.E.;
d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
e)personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției
consulare;
g) pasageri care călătoresc din motive imperative;
h)persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Rămân în vigoare după 15 mai și măsurile de carantinare și izolare pentru persoanele care ajung în România din străinătate.

14. (1) Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

Alte restricții valabile în stare de alertă se referă la punctele de trecere a frontierei, unele dintre ele rămânînd închise, total sau parțial.

16. Se menține închiderea temporară, totală sau parțială, a unor puncte de trecere a frontierei de stat, astfel:
carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.
I. La frontiera româno-ungară:
1. Turnu, județul Arad (cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri); Salonta, județul Bihor – feroviar și rutier (cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri pe cale rutieră); Săcuieni, județul Bihor (cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri); Valea lui Mihai, județul Bihor – feroviar și rutier (cu excepția traficului feroviar de marfă); Carei, județul Satu Mare.
II. La frontiera româno-bulgară: Negru Vodă, județul Constanța; Lipnița, județul Constanța; Dobromir, județul Constanța; Zimnicea, județul Teleorman; Turnu Măgurele, județul Teleorman; Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).

III. La frontiera româno-ucraineană:Sighetu Marmației, județul Maramureș; 2. Isaccea, județul Tulcea.

IV. La frontiera româno-moldoveană: Rădăuți-Prut, județul Botoșani; Oancea, județul Galați.
V. La frontiera româno-sârbă: Porțile de Fier II, județul Mehedinți; Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți (cu excepția traficului de marfă); 3. Orșova, județul Mehedinți; Moldova Nouă, județul Caraș-Severin; Naidăș, județul Caraș-Severin; Vălcani, județul Timiș; Stamora-Moravița, județul Timiș – feroviar (cu excepția traficului de marfă); 8. Lunga, județul Timiș; Foeni, județul Timiș; Jimbolia, județul Timiș – feroviar (cu excepția traficului de marfă).

Citește și:
Care sunt condițiile în care românii ar putea merge în Grecia vara asta

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet