Specialiștii trag un semnal de alarmă: Pacienții vindecați nu scapă de Covid-19

Medicii specialiști atrag atenția că există riscul pentru pacienții vindecați de Covid-19 să se reinfecteze cu noul coronavirus.


La sfârșitul lunii aprilie, Organizația Mondială a Sănătății anunța că nu există dovezi că oamenii care s-au vindecat de Covid-19 și au anticorpi ar fi protejați de reinfectarea cu noul coronavirus. Acest lucru punea sub semnul întrebării posibilitatea de a obține o imunizare la nivelul unui procent semnificativ din populație, așa-numita imunitate de turmă pe care au încercat s-o obțină (fără succes) țări precum Marea Britanie sau Suedia.


Medicii specialiști atrag și ei atenția, după atâtea săptămâni în care au putut analiza evoluția pacienților cu Covid-19, că noul coronavirus nu dispare din organism, astfel încât cei care se vindecă pot contracta virusul din nou. Cu toate astea, pacientul ar dezvolta forme mai ușoare ale bolii.

„Ca și în cazul altor infecții, o reinfecție poate fi posibilă după un anumit interval de timp. De regulă, probabil că toți cei care au trecut prin această boală dezvoltă anticorpi care sunt protectori pentru o perioadă, sperăm noi – pentru că nu avem date -, cât mai lungă de timp', a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași pentru Digi24.


Aceasta a precizat însă că nu ar fi vorba de o reinfectare, ci de o recădere și a făcut distincția dintre cele două: „Virusul rămâne cantonat undeva în organism – probabil, din ce spun studiile -, undeva la nivelul aparatului respirator. De unde în anumite condiții se redeșteaptă.'

Carmen Dorobăț a mai spus că a avut în cadrul spitalului pe care îl conduce 3-4 cazuri de pacienți cu Covid-19 care s-au repozitivat după o perioadă de 10-14 zile de negativare. „La Iași am luat hotărârea să dispensarizăm acești pacienți, la modul că dintre ei, la 30 de zile să vină – sperăm noi cât mai mulți – la o reevaluare.' Această decizie a fost luată și pentru că un fost pacient cu Covid-19 poate rămâne cu sechele. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a mai recomandat și ca oricine a trecut peste această boală să meargă la un control la medicul infecționist sau la medicul de familie la 30 de zile.

Citește și:
Care sunt județele în care masca a devenit obligatorie și în spațiile deschise

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video