Sondaj: aproape jumătate dintre români sunt sceptici sau nu cred în virus

33% dintre români sunt sceptici, iar 12% pur și simplu nu cred în virus, arată un sondaj efectuat de compania de cercetare de piață Novel Research.


12% dintre români nu cred în virus, mai exact, cred că virusul Sars-CoV-2 este o invenție, arată un sondaj realizat de compania de cercetare de piață Novel Research, la cererea Provident Financial România. 33% dintre ei au dubii cu privire la existența virusului, iar 55% cred în existența sa, arată același studiu.


Percepția față de existența virusului diferă în funcție de reședință: românii din orașe care cred că virusul este o invenție sunt puțin peste 7%, în vreme ce cei care locuiesc în mediul rural și nu cred în virus sunt în procent de peste 16%.

Fie că cred sau nu cred în virus, românii au fost afectați de epidemie, arată sondajul efectuat între 15 și 22 iulie, pe un eșantion reprezentatic de 1.003 persoane. 60% dintre respondenți simt că epidemia le-a afectat planurile de vacanță și călătoriile, 55% cred că efectele negative s-au resimțit în viața lor socială, și un număr similar sunt cei care au resimțit un impact negativ din punct de vedere financiar. Însă criza, spun românii, nu le-a afectat dezvoltarea personală sau profesională, și nici viața de familie sau de cuplu.


Cu procente atât de ridicate ale celor care nu cred în virus sau sunt sceptici în legătură cu existența acestuia, sunt cu atât mai semnificative datele obținute prin sondaj cu privire la încrederea lor în sursele de informare. Majoritatea românilor spun că au încredere în discuțiile cu prietenii și familia (56,5%), apoi în discuțiile cu colegii (37.9%) sau în comunicatele Guvernului (36,2%), în schimb, ei nu au încredere în informațiile obținute de la celebrități, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5%) și TV (28,5%).

Nu cred în virus sau au dubii, dar totuși mulți români sunt preocupați de modul în care vor evolua lucrurile și se tem de riscuri precum creșterea numărului de infecții (52,9%), revenirea la starea urgență (42,7) sau atingerea capacității maxime a spitalelor (39,9%).

În ce privește felul în care ar putea fi afectați de virus la nivel personal, mai puțin de un sfert dintre români cred că există riscul ca infectarea să li se întâmple lor, iar sub 20% se tem că s-ar putea să-și piardă locul de muncă.


Eșantionul studiului a fost selectat aleatoriu din rândul populației adulte din România (18 ani+), folosind cote, cu o marjă de eroare de ± 3%.

Citește și:
Ce trebuie să faci dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video