Smoothie = Sănătate?

Sucurile naturale sunt și sănătoase? Iată ce ar trebui să știi despre smoothie, băutura despre care crezi că este benefică organismului, fie că îl cumperi sau îl faci în casă.

Smoothie = Sănătate?

Pentru că se tot vorbește despre aceste smoothie-uri și beneficiile lor pentru organismul uman, îți prezentăm opinia nutriționiștilor cu privire la consumul lor regulat:

Cum să faci smoothie-uri sănătoase?


Poți să adaugi aproape orice într-un smoothie. În principal, acesta constă în lichide (apă, lapte sau kefir), fructe, legume, semințe sau nuci, suplimente precum pudră de proteine, granola sau cocos, spun specialiștii. Secretul pentru a face o băutură sănătoasă de acest gen este să obții un echilibru corect de legume, fructe, proteine și grăsimi. Când îl consumi, ai parte de baza necesară pentru un mic-dejun sănătos sau o gustare.

Proteinele pot proveni din chia, semințe de cânepă și in, iaurt sau lapte de nuci. Grăsimile constituie un alt factor cheie în prepararea unui smoothie, iar acestea provin din semințe, ulei de in, iaurt de cocos sau iaurt bogat în grăsimi. Pentru un boost suplimentar, experții recomandă adăugarea unor ingrediente precum maca, pudră de acai, cacao, spirulină, ierburi precum coriandru sau pătrunjel și mirodenii ca scorțișoară, ghimbir sau turmeric.

Încearcă să mixezi ingredientele. Diversitatea poate ajuta la păstrarea unei porții bogată în nutrienți. Dacă folosești varză kale, kefir și afine într-o săptămână, încearcă spanac, lapte de cânepă și ananas săptămâna următoare.

Smoothie-urile făcute din fructe sunt sănătoase?

Deși fructele au beneficii anti-inflamatorii, smoothie-urile devin adesea surse concentrate în zaharuri. Poți echilibra acest aspect dacă adaugi verdețuri precum spanac, frunze de varză kale sau chard elvețian (care conține fibre, calciu, vitaminele A, C și K) și proteine pentru a-ți menține zahărul din sânge și a controla poftele și foamea.

În cazul celor cumpărate situația se complică. Cel mai „periculos” lucru îl reprezintă cantitatea și calitatea ingredientelor folosite, de care nu ai cunoștință. Produsele din magazine pot conține îndulcitori artificiali, suc de fructe, cantități mari de grăsimi sau produse îndulcite, care contribuie la adăugarea caloriilor. Dacă nu obișnuiești să le cumperi în mod regulat din magazin, nu ai motive de îngrijorare.

Smoothie-urile verzi sunt sănătoase?

Da. Nutriționiștii recomandă adăugarea unor frunze verzi precum spanac, frunze din varză kale sau chard elvețian, care conțin fibre, calciu și vitaminele A, C, K. Smoothie-urile verzi sunt o sursă foarte bună de a-ți asigura cantitatea necesară de legume (două-trei căni). Legumele, mai ales cele cu frunze, reduc riscul de a dezvolta diabet de tipul 2.

Smoothie-urile ajută la pierderea în greutate?

Deseori, smoothie-urile sunt considerate perfecte pentru pierderea în greutate și o modalitate de detoxifiere a corpului. Atunci când vine vorba de detoxifiere, majoritatea nutriționiștilor sunt de acord că acestea nu reprezintă o soluție fiabilă, și că organismul uman are propriile sale resurse (ficat, plămâni, sistemul digestiv) prin care se poate curăța natural.

În ceea ce privește pierderea în greutate, în loc să te concentrezi pe dietă, cel mai bine este să te gândești la toate acele obiceiuri care fac un corp sănătos. Consumul de smoothie-uri poate contribui la pierderea în greutate dacă este acompaniat de o dietă echilibrată, activitate fizică, un program de somn adecvat, și așa mai departe.

Un smoothie poate înlocui o masă?

Nutriționiștii susțin înlocuirea mesei cu un smoothie doar dacă acesta conține alimentele necesare similare unui mic-dejun, prânz sau cină, subliniind faptul că amestecul de fructe nu se încadrează în această categorie. Adaugă legume, nuci sau semințe, kefir sau iaurt, un supliment de proteine și poți obține un smoothie echivalent unei gustări.

Citește și:
Cum să slăbești fără prea mult efort: 10 trucuri eficiente

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet